Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία»

©EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του αυταρχισμού και αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε. «Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών και θα προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι φτηνές και πάρα πολύ ασφαλείς. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε το τίμημα. Ο αγώνας κατά των fake news πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακήρισε παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας σχετικά με το Κυπριακό και στήριξε την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση. «Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Άγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου», σημείωσε.

O πρωθυπουργός μίλησε και για τις προκλήσεις της Άγκυρας. «Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ, αν το επιλέξει» υπογράμμισε, καταδικάζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για fake news της Άγκυρας και έβαλε ως «κόκκινη γραμμή» την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, όπως στην περίπτωση των σιτηρών, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριάρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Αβάσιμα και άιολα τα αιτήματα της Τουρκίας. Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκφοβισμό από κανέναν. Και επιτρέψτε μου να στείλω έναν μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλεί για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.