Τσίπρας από ΔΕΘ: «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο»

©ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Κατηγορούν εμάς ότι θα χρεωκοπήσουμε τη χώρα όσοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο από την μεσαία τάξη κυρίως προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Εμεις θα την καταργήσουμε προκειμένου να δώσουμε ανάσα στους μισθωτούς», πρόσθεσε. «Το όραμά μας σε σχέση με αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα», συμπλήρωσε.

«Το τελευταίο εξάμηνο ο πρωθυπουργός έχει αυξήσει τους φόρους κατά 7 δισ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μίλησε και για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, χαρακτηρίζοντάς το κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία. «Ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία άλλη χώρα ο πρωθυπουργός δεν θα καθόταν στη θέση του από τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το ζήτημα της παρακολούθησης Πιτσιόρλα, σημείωσε πως «Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νομου. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος». «Η ΕΥΠ δεν ήταν υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ λοιπόν τότε αποφάσισε για λογους που είχαν να κάνουν με οικονομικό έγκλημα να διευρύνει την έρευνα περιλαμβάνοντας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

«Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή. Ενημερώθηκα και πιστεύω πως έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τους νόμους. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο, να με ενημερώσει. Ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε ενημέρωση». «Χθες ενημερώθηκα οτι υπήρξε ποινική δίωξη για εκείνη την υπόθεση σε επτά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν ήταν ο κ. Πιτσιόρλας. Άρα ορθώς δεν ενημερώθηκα», σημείωσε. «Ας μην προσπαθούν λοιπόν να δημιουργούν όρους συμψηφισμού, γιατί οι συγκρίσεις είναι συγκρίσεις ημέρας με νύκτα σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε.

Με τον κ. Κοντολέοντα είχε μόνο μια εθιμοτυπική επίσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα απαξιώσει πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Εξεταστική επιτροπή είναι μια παρωδία, ένας εξευτελισμός της διαδικασίας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όπως επίσης όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο λογισμικό που μόλυνε το κινητό του κ. Κουκάκη και προσπάθησε να μολύνει το κινητό του κ. Ανδρουλάκη, μόλυνε τελικά και το κινητό του κ. Σπρίτζη. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα. Όλα. Εμείς αυτήν την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι. Όπου μπορούμε στα διεθνή φόρα αλλά και με τις δυνατότητες που μας δίνει το νομικό πλαίσιο στη χώρα, θα παλέψουμε μέχρι να βγει στο φως η αλήθεια. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει. Ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν και όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν», υπογράμμισε.

Σχετικά με την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες από το 2010-2015. Και τη δική μας περίοδο είχε επιβάρυνση, την αδικήσαμε». «Δεν ήταν όμως επιλογή μας»

«Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημονια». «Εχουμε λοιπον σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν εθνικό στόχο, να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες». «Εμείς καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μια ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων. Στην στρατηγική της κυβέρνησης η μεσαία τάξη δεν είναι πουθενά», τόνισε.

Για την «τερατογένεση» ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση τη συνέχιση της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη».

Για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε: «Περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη να λέει το “γιοκ” τη στιγμή που πρέπει». «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης του κ. Ερντογάν και να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει κάτι. Αυτή βέβαια πάντα υπήρξε, αλλά πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα γίνει ένταση».

«Έχω ασκήσει έντονη κριτική κυρίως για το δόγμα της κυβέρνησης. Αντί για ήρεμο καλοκαίρι, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάης, είχαμε έντονη παραβατικότητα. Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη το “γιοκ” που είπε στο κοινό του Βελλίδειου να το λέει τη στιγμή που πρέπει. Να λέει “γιοκ” στο Όρουτς Ρέις που βολόδερνε στη Μεσόγειο, να λέει “γιοκ” στο Turkaegean. Στις κρίσιμες στιγμές να λέει “γιοκ”»., πρόσθεσε. «Δεν το έχει κάνει».

«Για μένα η σημερινή κατάσταση με τη μη ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας με την άλλη πλευράς είναι πιο ανησυχητική από τη ρητορική του κ. Ερντογάν», σημείωσε.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα:

Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, παρουσίασε σχέδιο βασισμένο πάνω σε 6 εθνικές προτεραιότητες.

Οι 6 άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι:

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Η ενίσχυση του εισοδήματος
Η στήριξη του κοινωνικού κράτους
Η παραγωγική ανασυγκρότηση
Το ισχυρό δημοκρατικό κράτος
Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.