«Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια έως 150.000 ευρώ σε 10.000 νέους

©ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Παρουσιάστηκε η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Βασικός μας στόχος ήταν η πολιτεία να γίνει πιο δίκαιη», είπε ανοίγοντας την παρουσίαση ο Άκης Σκέρτσος ,παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 37% των εισοδημάτων πηγαίνει για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, η ιδιοκατοίκηση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία (74%), ενώ υπάρχουν και 770.000 κλειστές κατοικίες εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Άκης Σκέρτσος, το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών, το 85% άνω των 20 ετών ενώ η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης είναι στα 31 έτη στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι τα 26 έτη.

Όπως εξήγησε οι στόχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι έξι:

  • η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης
  • η αύξηση της ιδιοκατοίκησης νέων
  • η στήριξη σε νέα ζευγάρια
  • ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση παλαιών κατοικιών
  • η άμβλυνωση στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων
  • η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Τα 6+1 μέτρα:

  • Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών
  • Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών
  • Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής
  • Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών
  • Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση
  • Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
  • Αύξηση φοιτητικού επιδόματος

Για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε:

Δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007.
Ωφελούμενοι θα είναι έως 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα είναι 10.000 ευρώ και το ανώτερο θα είναι αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα θέρμανσης.

Το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000. Άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+παιδιά. Πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις εξάντλησης των διαθέσιμων πορων. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το 1ο τρίμηνο του 2023.

Πρόγραμμα Κάλυψη 

Το πρόγραμμα αφορά στην αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για 3 χρόνια. Θα επωφεληθούν 2.500 νέοι και ζευγάρια. Το κράτος να μισθώσει ακίνητα ιδιωτών και θα τα παραχωρήσει σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με πολύ χαμηλό ενοίκιο.

Κίνητρο για τους ιδιώτες θα είναι ότι θα έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, αφού το μίσθωμα θα πληρώνεται από τη ΔΥΠΑ.

Αξιοποίηση κενών κατοικιών

Αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών. Αφορά τη μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών.

Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες

Στο μέτρο περιλαμβάνεται ανακαίνιση 100 διαμερρισμάτων.

Κοινωνική αντιπαροχή

  • Αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου
  • Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας
  • Μηδενικό κόστος για το δημόσιο

Για τους φοιτητές

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα αυξηθεί στα 1500 ευρώ ετησίως. Αύξηση στα 2000 ευρώ ετησίως για φοιτητές που συγκατοικούν. Δικαιούχοι είναι 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΙΕΚ, με προϋπολογισμό στα 75 εκατ. ευρώ.

Η ισχύς θα είναι αναδρομική, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2022. Υπάρχει ειδική πρόνοια για όσους σπουδάζουν στα τρία ακριτικά πανεπιστήμια της χώρας.

Παράλληλα, προβλέπεται ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, έδωσε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες Επιδότηση έως 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης για επιδότηση από 50% έως 90%.


Επιδότηση έως 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με το ποσοστό επιδότησης έως 30% για όλους για το μπάνιο, τα είδη υγιεινής, ακόμα και την αγορά συσκευών όπως η κουζίνα ή το πλυντήριο.

«Σκοπεύουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022», είπε ο κ. Σκρέκας με τις προυποθέσεις να είναι:

Για το εξοικονομώ: έως 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο
Για το ανακαινίζω: Έως 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ιδιόκτητο ακίνητο και ιδιοκατοικούμενο, πλήρη κυριότητα ή επικαρπεία για ενοικιαζόμενο ακίνητο

Golden Visa

Αυξάνεται το όριο στα 500.000 ευρώ και στόχος είναι η εφαρμογή βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για τον περιορισμό των στρεβλώσεων της στεγαστικής αγοράς.

Δείτε την παρουσίαση:

Η παρουσίαση:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.