Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Στην 86η ΔΕΘ βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εκφωνεί ομιλία και να αναφέρεται στις εκλογές, αλλά και στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από μια «αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι στοίχημα του ΠΑΣΟΚ «στις επόμενες εκλογές είναι να επιλέξουν οι πολίτες θετικά ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα» και να μην είναι «εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο κακών».

Υπογράμμισε ότι το εκλογικό δίλημμα δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος», αλλά «δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στο καθεστωτισμό». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προσπάθεια να κρατήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων στο σκοτάδι και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο για τους λόγους παρακολούθησής του. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός και δεν μπορεί κανένα ψεκασμένο σενάριο να το κρύψει», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για λαϊκιστές.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού για «πολιτική τερατογέννεση», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Έχετε ακούσει για την Αποστασία; Έχετε ακούσει για το Ειδικό Δικαστήριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου;». «Κοινή παράμετρος είναι ότι πάντα στόχος τους ήταν η Δημοκρατική Παράταξη και γι’ αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Υπάρχει ιστορική μνήμη» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σημείωσε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα παίξει με τους θεσμούς», ενώ σχολιάζοντας το τρίπτυχο σύνθημα της κυβέρνησης «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» ειπε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «ασυνέπεια, πισωγύρισμα, αστάθεια».

Ειδική αναφορά έκανε στην Τουρκία, όπου είπε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα καλώντας την Ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας.

«Δεν μπορεί να λείπει το εμπάργκο όπλων. Δεν νοείται οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εταίροι μας, να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Επίσης μετά τις κυπριακές εκλογές, θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν δεν πρέπει να μείνει σε χλωρό κλαδί. Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης .

Πρότεινε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Την ενίσχυση της ευθύνης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, την αποτελεσματικότητα Για την κοινωνική κατοικία μίλησε για ετεροχρονισμένες εξαγγελίες και «σε αυτό το θέμα πραγματικά χαίρομαι που με παρακολούθησαν προσεκτικά και προσέτρεξαν στην πολιτική μας», όπως είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες, με θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ, στην ενίσχυση και ριζική του ΕΣΥ αναμόρφωση για να ανταπεξέλθει στη νέα εποχή, για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία όπου διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ειδική αναφορά έκανε σε ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα την αναδείξει σε οικονομικό κόμβο για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Να είναι ανοικτή κι όχι κλειστή πόλη στις αλλαγές που συντελούνται στη ευρύτερη περιοχή.

«Είναι ζητούμενο πια περισσότερο από ποτέ να χτίσουμε με τους δημοκρατικούς πολίτες, ένα άρρηκτο κοινωνικό μέτωπο νίκης και ριζικής αλλαγής. Για την αξιοπρέπεια και την προκοπή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Η πατρίδα αξίζει περισσότερα. Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.