Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

©EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron, όπως ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γταμματέας Πρωτοβάθμις Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron- από τις Pfizer/BioNTech και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, αναμένονται 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna.

Πρόκειται για δύο mRNA εμβόλια και αποτελούν μια προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων, όπως είπε η Μαρίσ Θεοδωρίδου. Προσφέρουν αύξηση της ανοσιακής απόκρισης και είναι αποτελεσματικά κατά της Όμικρον 1, 2, 2.7 και 5.

Μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και πάνω. Τα παραπάνω εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ως αναμνηστική δόση. Aυριο θα γίνει στην Επιτροπή η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν. Όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου θα αφορά όλα τα άτομα ηλικιας άνω των 60 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, τα εμβόλια αυτά θα χορηγούνται σε:

  • όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • άτομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  • επαγγελματίες υγείας και
  • φροντιστές ατόμων.

Οι πρωτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, με την πλατφόρμα να είναι ήδη ανοικτή.

Δείτε την ενημέρωση:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.