Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα διάσημα τουριστικά νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης ή της Κρήτης.
Υπάρχουν δεκάδες λιγότερο γνωστά, μικρά Ελληνικά νησιά που «περιμένουν» να τα ανακαλύψετε.
Πολλοί από τους δημοφιλέστερους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας έχουν πολύ κοντινές νησίδες στις ακτές που τις περιβάλλουν. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα νησάκια είναι ακατοίκητα – όμως σε πολλές άλλες, έχουν όλα όσα έχουν και τα μεγαλύτερα νησιά (εκπληκτικές παραλίες, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και υπέροχη τοπική κουζίνα), χωρίς όμως τα πλήθη.
Το Conde Nast Traveler δημιούργησε μια λίστα με λιγότερο γνωστά ελληνικά νησιά που αξίζει να εξερευνήσετε στις επόμενες διακοπές σας.
Αντίπαξοι
Υπάρχουν λιγότεροι από 30 μόνιμοι κάτοικοι στους Αντίπαξους, μια νησίδα μήκους δύο μιλίων και πλάτους ενός μιλίου, που βρίσκεται 5,5 μίλια νοτιοανατολικά των Παξών. Την καλοκαιρινή περίοδο εκατοντάδες επισκέπτες επιλέγουν τους Αντίπαξους, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι 15 λεπτών με καΐκι για να περάσουν λίγες ώρες κολυμπώντας στα τιρκουάζ νερά των παρθένων παραλιών Μεσόβρικα, Βουτούμι και Βρίκα.
Για όσους προτιμούν πιο μοναχικές εξορμήσεις, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα αγκυροβόλησης στο μικρό Σαρακήνικο που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με τη βλάστηση να αγκαλιάζει σχεδόν το νερό και το σκηνικό να θυμίζει κάτι από τη «Γαλάζια Λίμνη».
Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν με αναπνευστήρα εξερευνώντας την πλούσια υποθαλάσσια ζωή της περιοχής, ή ακόμη και να μεταφερθούν στο κοντινό, ακόμη μικρότερο νησάκι της Δασκαλιάς για καταδύσεις ή πεζοπορία στους καταπράσινους λόφους που την περιβάλλουν.
Μπορούν επίσης να απολαύσουν το φαγητό τους σε μια από τις τέσσερις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού, οι οποίες σερβίρουν φαγητό μόνο μέχρι το ηλιοβασίλεμα – καθώς δεν υπάρχουν τουρίστες τις βραδινές ώρες λόγω της έλλειψης ξενοδοχείων. Υπάρχουν βέβαια κάποιες πολυτελείς βίλες για όσους θέλουν να νιώσουν σαν να βρίσκονται σε κάποιο ιδιωτικό νησί και μερικά οικονομικότερα καταλύματα σε Airbnb και Vrbo.
Μεγανήσι
Το Μεγανήσι δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό ακριβώς το γεγονός το καθιστά ιδανικό για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία των καλοκαιρινών διακοπών στην Ελλάδα χωρίς να βρίσκονται δίπλα σε πλήθος επισκεπτών.
Ισως ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτεί κάποιος το Μεγανήσι είναι μια ημερήσια εκδρομή, καθώς απέχει μόλις 30 λεπτά με το φέρι από το λιμάνι του Νυδρίου στη Λευκάδα.
Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία σε παραλίες με λευκή άμμο, να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά της περιοχής, να εξερευνήσουν τα τρία χωριά του νησιού (Σπαρτοχώρι, Βαθύ και Κατωμέρι) ή να επιλέξουν ένα πλωτό μέσο προκειμένου να ανακαλύψουν απομονωμένους όρμους και θαλάσσιες σπηλιές τόσο μεγάλες που λέγεται ότι παρείχαν καταφύγιο σε Ελληνικά υποβρύχια κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Ενα πράγμα που κάνει το νησί να ξεχωρίζει είναι σίγουρα οι βραχώδεις ακτές του, οι οποίες κάνουν τα νερά να φαίνονται σχεδόν διαφανή. Με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του να έχει εμβολιαστεί, δεν υπάρχει λόγος να μην το επισκεφτεί κάποιος φέτος τον Σεπτέμβριο.
Κίμωλος
Το μικρό αυτό νησί των Κυκλάδων ενσαρκώνει την έννοια του «ελληνικού καλοκαιριού» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα γαλαζοπράσινα νερά, οι μαγευτικές παραλίες, η γραφική χώρα και οι αυθεντικοί και φιλόξενοι κάτοικοι του νησιού συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό.
Οι επισκέπτες συνηθίζουν να επισκέπτονται το νησί κατά τη θερινή τουριστική περίοδο, όταν υπάρχουν τακτικές ακτοπλοϊκές μεταφορές και λιγότερα πλήθη σε σχέση με γειτονικά νησιά. Πρόκειται για το είδος του προορισμού όπου ο χρόνος εκτείνεται ατελείωτα όπως ο ορίζοντας – οι άνθρωποι έρχονται εδώ για μια εβδομάδα και καταλήγουν να περνούν δύο ή τρεις.
Για πολλούς θαμώνες και κατοίκους του νησιού, βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα των Μαυροσπηλιών, το οποίο όπως υποστηρίζουν οι Κιμωλιάτες δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από αυτό της Σαντορίνης.
Καθώς ο ήλιος δύει, ένας χρυσοποίκιλτος «δρόμος» σχηματίζεται πάνω στη θάλασσα και η παραλία «λούζεται» στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, δημιουργώντας μία ονειρική σκηνή, βγαλμένη από ταινία του Τέρενς Μάλικ.
Θηρασιά
Η Θηρασιά ήταν μέρος της Σαντορίνης έως ότου η ηφαιστειακή έκρηξη να τις χωρίσει βίαια τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.. Σήμερα, το μικρό νησάκι τρεισήμισι περίπου μιλίων έχει 150 ντόπιους κατοίκους και, το καλοκαίρι, προσελκύει πλήθος ταξιδιωτών που επιλέγουν τα επιβατικά πλοιάρια που πραγματοποιούν ταξίδια 10-20 λεπτών από τη Σαντορίνη.
Είναι γραφικό, παρθένο και απόλυτα ήσυχο – μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να είναι η Σαντορίνη πριν από 50 χρόνια. Υπάρχουν πέντε μικρά χωριά με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική – ο Ποταμός, ειδικότερα, είναι γνωστός για τα παραδοσιακά σπήλαια-μονοπάτια πεζοπορίας, τις παραλίες με μαύρη άμμο, τις παραδοσιακές ταβέρνες, μερικά μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το επιβλητικό ηφαιστειακό τοπίο, η άγρια ομορφιά και η γαλήνια ατμόσφαιρα βοηθούν τους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν ένα «ταξίδι στον χρόνο», καθώς παρόλο που το νησί βρίσκεται δίπλα στη Σαντορίνη παραμένει αναλλοίωτο από την ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η κοσμοπολίτισσα «γειτόνισσα».
Αντίπαρος
Πρόκειται για μια περίπτωση νησιού που επισκιάζει αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο νησί που βρίσκεται δίπλα του – και με το οποίο φαντάζουν άρρηκτα συνδεδεμένα. Λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι – και 15 λεπτά με το φέρι – από την Πάρο, αυτό το κυκλαδίτικο «διαμαντάκι» έχει μήκος 27 μίλια και περίπου 1000 ντόπιους κατοίκους.
Πρόκειται για μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές εξορμήσεις πολλών διασημοτήτων, ανάμεσα στους οποίους έχουν βρεθεί ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον. Οι επισκέπτες «μαγεύονται» από τις απίστευτες παραλίες του νησιού, το σπήλαιο της Αντίπαρου και τη γραφική πεζοδρομημένη χώρα.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι ο οικισμός Αντίπαρος ή Κάστρο, ο οποίος απλώνεται γύρω από ένα ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα. Τα ασβεστωμένα στενά, τα υπέροχα λουλούδια και οι ανεμόμυλοι δημιουργούν ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από καρτ ποστάλ.