Οι γυναίκες έχουν κάνει δυναμικό μπάσιμο στο απόλυτο αντρικό «κάστρο» και προσφέρουν θέαμα – Η προσδοκία για το μέλλον και η στήριξη από την ΟΥΕΦΑ – Τι γίνεται στην Ελλάδα.
Σταύρος Κουράκος//Action Press
Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι το απόλυτο αντρικό άθλημα; Μπορεί αυτό να ίσχυε για αρκετές δεκαετίες κι έτσι να είχαμε συνηθίσει, όμως τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στον χώρο, με τη φετινή να αποτελεί χρονιά-ορόσημο, μιας κι έκαναν την έκρηξη, σημειώνοντας αρκετά ρεκόρ.
Αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος αποτέλεσε το κλασικό ντέρμπι της Ισπανίας, Μπαρτσελόνα εναντίον Ρεάλ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Στις 30 Μαρτίου, η γυναικεία ομάδα της Μπαρτσελόνα πήρε την πρόκριση στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας στον επαναληπτικό προημιτελικό τη Ρεάλ με 5-2 (είχε επικρατήσει με 3-1 και στο πρώτο ματς) παρουσία 91.553 θεατών στο «Καμπ Νου», κάτι που αποτέλεσε ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία του αθλήματος για τις γυναίκες.
Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο διεξήχθη το καλοκαίρι στην Αγγλία, με την οικοδέσποινα να το κατακτά (πρώτη κατάκτηση για τους Βρετανούς σε διεθνές επίπεδο μετά το 1966) κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία με 2-1 στην παράταση. Το παιχνίδι παρακολούθησαν 87.192 θεατές, στο «Γουέμπλεϊ», αριθμός-ρεκόρ για αγώνα εθνικών ομάδων Γυναικών. Συνολικά στο φετινό Euro πουλήθηκαν πάνω από 570.000 εισιτήρια, ενώ τον τελικό παρακολούθησαν τηλεοπτικά μέσω του BBC 17,4 εκατομμύρια Αγγλοι και 17,9 εκατομμύρια Γερμανοί τηλεθεατές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον αντίστοιχο τελικό του 1984 παρακολούθησαν 2.565 θεατές, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ προσέλευσης καταγράφηκε στον τελικό του 2013, Γερμανία-Νορβηγία με 41.301 θεατές. Στο Λονδίνο, δηλαδή, είχαμε διπλασιασμό ενδιαφέροντος, από κάθε άποψη.
Αρκετά ανεβασμένα ήταν και τα έσοδα μιας κι ανήλθαν στα 60 εκατομμύρια ευρώ, τετραπλάσια απ’ τα αντίστοιχα έσοδα του Euro 2017, ενώ στις ομάδες μοιράστηκαν, ανάλογα με την θέση που κατέλαβαν, 16 εκατομμύρια.
Η δικαστική νίκη στις ΗΠΑ κι η αύξηση των μισθών
Στην Ευρώπη τα επαγγελματικά συμβόλαια των γυναικών απέχουν κατά πολύ από αυτά των ανδρών. Είναι λογικό διότι όλα εξαρτώνται απ’ το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κοπέλες της Αγγλίας που πήραν το Euro, στις ομάδες που αγωνίζονται εισπράττουν ετήσιο μισθό, κατά μέσο όρο, 50.000 ευρώ, με το μικρότερο ετήσιο συμβόλαιο να είναι στις 22.000 και το μεγαλύτερο στις 200.000. Πλέον ελπίζουν ότι με τη διάκριση που είχαν, θα δουν και αύξηση στις αποδοχές τους. Πάντως στη γαλλική Λιόν, η οποία κατέκτησε το 8ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της, η επένδυση είναι δεδομένη, αφού η ομάδα δίνει στις τοπ παίκτριες συμβόλαιο στις 550.000 ευρώ ετησίως.
Ανοδική τάση έχει το ποδόσφαιρο και στην Αμερική, αφού οι διοργανωτές έχουν φροντίσει τα τελευταία χρόνια να «χτίσουν» πάνω στο πρωτάθλημα των γυναικών και να το διαμορφώσουν σαν ένα brand name, το οποίο θα τους αποδώσει και τηλεθέαση, αλλά και έσοδα.
Παρ’ όλα αυτά, οι μισθοί απέχουν κατά πολύ απ’ τους αντίστοιχους στο μπάσκετ Γυναικών. Στο ποδόσφαιρο ο μικρότερος ετήσιος μισθός ανέρχεται στις 35.000 ευρώ, την ίδια ώρα που στο μπάσκετ (WNBA) είναι στις 60.500 ευρώ.
Ομως, μεγάλο ρόλο για περαιτέρω αύξηση είναι πιθανό να παίξει η δικαστική νίκη των γυναικών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον θα έχουν ίσες απολαβές με τους άντρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα οι γυναίκες που έπαιζαν στην εθνική ομάδα λάμβαναν 37.500 ευρώ για την παρουσία τους και πριμ 5.250 ευρώ για κάθε νίκη, ενώ οι άντρες έπαιρναν αντίστοιχα 67.000 ευρώ για τη συμμετοχή στο ρόστερ, 9.375 ευρώ για τη νίκη και 5.000 ευρώ για την ισοπαλία.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η παγκόσμια άνοδος του γυναικείου ποδοσφαίρου περιμένουμε πως κάποια στιγμή θα επηρεάσει και το ελληνικό στάτους, το οποίο ως συνήθως αργεί να αντιδράσει σε ανάλογα ερεθίσματα. Τα κορίτσια στη χώρα μας προπονούνται κι αγωνίζονται στη σκιά των ανδρών, ενώ δεν υπάρχει καν τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων των πρωταθλημάτων τους, ούτε καν της Α’ Εθνικής.
Εξαίρεση, από πλευράς οργάνωσης και επένδυσης στον χώρο, αποτελεί ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει επενδύσει εδώ και αρκετά χρόνια και είναι κυρίαρχος, μιας και έχει κατακτήσει τον τίτλο 17 φορές συνολικά, με δύο περιόδους 8 συνεχόμενων κατακτήσεων απ’ το 2005 μέχρι το 2013 κι απ’ το 2015 μέχρι το 2022, με τις Αμαζόνες Δράμας να του σπάνε το σερί το 2014.
Προηγουμένως, απ’ το 2002 δηλαδή, η ΑΕ Αίγινας ήταν αυτή που κυριαρχούσε, με τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τα σωματεία, διπλασιάζοντας φέτος τα χρήματα που τους παρέχει ετησίως.
Τα πρωταθλήματα είναι ερασιτεχνικά, δεν υπάρχουν ετήσια συμβόλαια που να θυμίζουν σε τίποτα τα άλλα επαγγελματικά αθλήματα και πρωταθλήματα, ενώ αυτά που εισπράττουν στην πλειοψηφία τους τα κορίτσια, είναι τα οδοιπορικά, ίσα-ίσα για τα έξοδά τους. Ουσιαστικά το κάνουν για χόμπι και για άθληση, αφού δεν έχουν ούτε αξιόλογες οικονομικές απολαβές, ούτε προβολή.
Δειλά-δειλά ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έφτιαξαν ομάδες και αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, ενώ αναμένεται αντίστοιχη κίνηση απ’ τον Ολυμπιακό.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 94 ομάδες γυναικείου ποδοσφαίρου, που λαμβάνουν μέρος στις τρεις κατηγορίες, με την Α’ Εθνική να έχει χωριστεί σε δύο ομίλους, Βορρά και Νότο και το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται με αγώνες μπαράζ.
Η θέληση των νεαρών κοριτσιών να μπουν στο ποδόσφαιρο είναι πλέον δεδομένη. Υπάρχει αυξητική τάση εγγραφών στις ακαδημίες των συλλόγων. Παράλληλα η ΕΠΟ έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα «It’s a woman’s game», που απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες φίλες του ποδοσφαίρου, έτσι ώστε να ενταχθούν ομαλά και οργανωμένα στον χώρο και να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, όταν παρίσταται αυτή η ανάγκη, για την ανάπτυξη του ταλέντου τους.
Πάντως σύμφωνα με έρευνα της ΟΥΕΦΑ, την τελευταία πενταετία, παρά τα προβλήματα με τον κορωνοϊό, είχαμε διπλασιασμό νέων δελτίων ποδοσφαιριστριών, κάτι που δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον θα συναντάμε πολύ περισσότερο στην επικαιρότητα θέματα που θα αφορούν το γυναικείο ποδόσφαιρο.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΟΚ: 17
ΔΟΞΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: 4
ΑΕ ΑΙΓΙΝΑΣ: 3
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: 3
ΚΑΒΑΛΑ: 2
ΔΟΞΑ ΑΡΤΕΜΙΣ: 1
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: 1
ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ: 1
ΑΜΑΖΟΝΕΣ: 1
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΛΙΟΝ (ΓΑΛΛΙΑ): 8
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): 4
ΟΥΜΕΑ (ΣΟΥΗΔΙΑ): 2
ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): 2
ΠΟΤΣΝΤΑΜ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): 2
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (ΙΣΠΑΝΙΑ): 1
ΑΡΣΕΝΑΛ (ΑΓΓΛΙΑ): 1
ΝΤΟΥΙΣΜΠΟΥΡΓΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): 1