Κώστας Ζαχαριάδης: «Η τοξικότητα στη χώρα έχει ονοματεπώνυμο»

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Διχαστικός, πολωτικός, τοξικός σε όλα τα θέματα»: O Κώστας Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «βαθιά αυταρχικό πολιτικό», σημειώνοντας παράλληλα πως «λειτουργεί  ως επιταχυντής των κρίσεων και τις πολλαπλασιάζει». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως οι εκλογές μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο ενώ χωρίς να αποφεύγει να σχολιάσει τα πρόσφατα γεγονότα με αφορμή το νομοσχέδιο της Παιδείας, χαρακτηρίζει «λάθος» τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνέντευξη στον Βαγγέλλη Παπαδημητρίου//ActionPress

-Πως σχολιάζετε τον χαρακτηρισμό του κ. Βερναρδάκη προς την υπουργό Παιδείας;

Ήταν λάθος του, το αναγνώρισε. Όμως ο ορισμός της τοξικότητας και του εμπρηστικού κλίματος ήταν ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή. Συνέδεσε την βόμβα στον Real με το βίντεο Βερναρδάκη. Πολιτική αθλιότητα. Κάθε μέρα αποδεικνύει ότι ο κυνισμός του δεν έχει όρια! Επικίνδυνος!

-Σας κατηγορούν ότι επενδύετε στο τoξικό κλίμα και σε μια άγονη αντιπαράθεση. Πως έτσι δεν γίνεται πολιτικός διάλογος, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό…

Ο πολιτικός πολιτισμός χτίζεται με αποδοχή του άλλου και προσπάθειες συναινέσεων. Συνήθως τη συναίνεση επιδιώκει κυρίως η κυβέρνηση και ακολουθεί η αντιπολίτευση. Με τον κ. Μητσοτάκη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Από τον Ιανουάριο του 2016 η τοξικότητα στην χώρα έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης. Διχαστικός, πολωτικός, τοξικός σε όλα τα θέματα. Εξωτερική πολιτική, οικονομία, φυσικές καταστροφές ως αντιπολίτευση. Πανδημία, εξωτερική πολιτική, κρίση ακρίβειας ως κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, εξαιτίας της έλλειψης μιας θετικής ατζέντας, κατηγορεί την αντιπολίτευση για «τοξικότητα». 

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας βαθιά αυταρχικός πολιτικός παρόλο που με συνέπεια και σε διάρκεια χρόνου προσπαθεί να καλλιεργεί το προφίλ ενός μετριοπαθούς φιλελευθέρου κεντροδεξιού πολιτικού. Γι αυτό εκνευρίζεται όταν του κάνουν κριτική για την ελευθερία του Τύπου στο ευρωκοινοβούλιο από την πολιτική ομάδα του Μακρόν, γι’ αυτό συκοφαντεί και προσπαθεί να στραγγαλίσει πολιτικά όποιον διαφωνεί μαζί του στη χώρα. Αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης είναι βουβή ή φιμωμένη αντιπολίτευση ή αντιπολίτευση ελεγχόμενη από τον ίδιο. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε διάλογο με τους πολίτες απ’ όπου κι αν προέρχονται και με όσες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν ή το αντέχουν.

-Ζητάτε εκλογές, αλλά ο πρωθυπουργός διαμήνυσε για εξάντληση της τετραετίας. Αυτό δεν είναι και κερδισμένος πολιτικός χρόνος για την αξιωματική αντιπολίτευση; Πιστεύετε  ότι μπορεί να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο; 

Κερδισμένος για την αντιπολίτευση, χαμένος για τη χώρα. Βεβαίως και μπορεί να γίνουν, ο καταλυτικός παράγοντας είναι πλέον η κοινωνική κινητοποίηση και η λαϊκή δυσαρέσκεια. Η χώρα εδώ και μήνες βιώνει μια απόλυτη δυσαρμονία που μόνο με εκλογές μπορεί να λυθεί. Αν αφεθεί μόνος του ο κ. Μητσοτάκης όταν κρίνει καλύτερο για τον εαυτό του ή την κυβέρνησή του και το κόμμα του θα επιλέξει να προσφύγει στις εκλογές. Όταν βολεύει καλύτερα την Μαξίμου ΑΕ που έλεγε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Διότι είναι πλέον ξεκάθαρο στους πολίτες ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κρίσεις. Κάθε μέρα που κυβερνούν ζημιώνουν την κοινωνία, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια υγεία και παιδεία. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως επιταχυντής των κρίσεων και τις πολλαπλασιάζει.  Η κοινωνία πλέον είναι ώριμη και έχει ένα μόνο αίτημα: να φύγει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και όσα επικίνδυνα «σέρνει» πίσω της σε επίπεδο ιδεολογίας, ήθους και πρακτικών. 

Μακάρι ο πρωθυπουργός να  προκηρύξει αύριο το πρωί εκλογές. Ο κερδισμένος χρόνος θα ανήκει στο λαό, δεν αντέχει άλλο η χώρα, δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες. Γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε επιτακτικά εκλογές, προκειμένου να υπάρξει μία λύση με προοδευτική κυβέρνηση και κοινωνικό πρόσημο, που θα στηρίξει την κοινωνία. 

-Αν επιβεβαιωθούν τα διεθνή σενάρια, εισερχόμαστε σε έναν οικονομικό κυκεώνα. Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς ;

Μια πολιτική βασισμένη στα συμφέροντα των πολλών και της χώρας και όχι των λίγων ισχυρών του κύκλου Μητσοτάκη. Θα κάνουμε αυτά που κάνουν σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουν λιγότερο ενεργειακό πληθωρισμό, φτηνότερα καύσιμα, λιγότερο γενικό πληθωρισμό. Είναι αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα τώρα. Όλο αυτό το διάστημα ερχόμαστε με βιώσιμες και κοστολογημένες προτάσεις στη Βουλή και η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως τις αυτές τις προτάσεις. Βεβαίως υπάρχει διεθνής δυσκολία, βεβαίως παντού υπάρχει πρόβλημα αλλά εδώ έχουμε να πληρώσουμε την διεθνή κρίση και τις ιδεοληψίες, τις εμμονές, τις αστοχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

-Οι επόμενες εκλογές δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι το βασικό ερώτημα: με ποιους θα συνεργαστείτε εφόσον και το ΠΑΣΟΚ θέτει τους δικούς του όρους;

Κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα το 2016 με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών. Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά. Η δημοκρατική παράταξη και όποιος συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του ή το κόμμα του εκεί έχει ευθύνες. Προεκλογικά ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απευθυνόμαστε σε όλους τους έλληνες πολίτες για να πάρουμε την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί να είναι και μέρος της λύσης. Άρα θέλουμε την πρώτη εντολή να για δοθεί το σήμα της αναχώρησης του κ. Μητσοτάκη. Μετεκλογικά απευθυνόμαστε σε όλα τα προοδευτικά κόμματα για να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στα βαλκάνια. Σε αυτή τη διαδικασία μετεκλογικά δεν θα μπορεί κανείς να κρυφτεί, όπως εύκολα κάνει προεκλογικά. 

Μέσα σε λίγες ώρες όλα θα απαντηθούν. Τι  σημαίνει πολιτικά και προγραμματικά Σοσιαλδημοκράτης το 2022; Ποιες οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές του με έναν Σοσιαλιστή ή με έναν Αριστερό; Μια Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση τι διαφορές έχει από μία Προοδευτική κυβέρνηση; Τι κυβέρνηση έχουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τις Σκανδιναβικές χώρες; Μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο εδώ; Μπορεί να υπάρξει Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη ΝΔ; Πιστεύουν στις αυτοδύναμες ή στις συμμαχικές κυβερνήσεις;

-Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει; Με βάση τις δημοσκοπήσεις…

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφουν μόλις 3 χρόνια μετά την ήττα του 2019. Κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, όχι όσο γρήγορα χάνει ο κ. Μητσοτάκης. Διαβάστε με προσοχή τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Δείτε τις δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση με προσοχή, ειδικά στα επιμέρους ερωτήματα. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πανηγυρίζουν. Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν πολύ σοβαρά μηνύματα σε όλους μας. Η χώρα δεν κυβερνιέται με δημοσκοπήσεις και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Δεν ψηφίζουν ούτε τα πρωτοσέλιδα ούτε μόνο οι αναλυτές και οι δημοσκόποι ούτε τα συμφέροντα. Ψηφίζει ο λαός.  Η εικόνα πολλών δημοσκοπήσεων και η εικόνα των media συγκρούονται καθημερινά με την πραγματικότητα, που βιώνει η πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων. 

Οι πολίτες ζητούν να ακουστούν. Περιγράφουν με όλους τους τρόπους που μπορούν τις δυσκολίες τους, τις ανάγκες τους, τις προσδοκίες τους. Είναι μεγάλη ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων να τους ακούσουν και να μετατρέψουν τα αιτήματα των πολιτών σε πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης. 

Επιτεθήκατε στη κυβέρνηση για το θέμα της ελληνοποίησης του Τουρκοκύπριου. Μήπως ήταν υπερβολική η αντίδραση σας; 

Η υπόθεση τιμητικής πολιτογράφησης του κ. Γιασάμ Αγιαβέφε υπερβαίνει τα συνήθη που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν πρόκειται για ένα ακόμη διοικητικό, οικονομικό και θεσμικό σκάνδαλο της ημερήσιας διάταξης αυτής της κυβέρνησης, αλλά, δυστυχώς, για ένα σκάνδαλο με εθνικές διαστάσεις. Ο κ. Γιασάμ Αγιαβέφε φέρεται να έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο «ψευδοκράτος» της κατεχόμενης Κύπρου και να είχε λάβει την «ιθαγένεια» από αυτό. Προσπερνώντας όλα τα υπόλοιπα, που καθιστούν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη την περίπτωσή του, αυτό και μόνο το γεγονός από μόνο του, αν ισχύει, είναι απολύτως ασύμβατο με την απόδοση τιμητικής διάκρισης από το ελληνικό κράτος. Πολλώ μάλλον αν η τιμητική αυτή διάκριση λαμβάνει τον τύπο της ύψιστης συμβολικά διαδικασίας της πολιτογράφησης, δηλαδή της συμπερίληψης του συγκεκριμένου προσώπου στον πυρήνα του ελληνικού κράτους μέσω της τιμητικής ίδρυσης πολιτικού δεσμού με αυτό.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.