Κώστας Κατσαφάδος: «Η Ελλάδα έχει καθήκον να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα»

«Στο Αιγαίο δεν θα υπήρχε μεταναστευτικό πρόβλημα αν η Τουρκία τηρούσε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και η τουρκική Ακτοφυλακή δεν… συνόδευε τα κυκλώματα των διακινητών μέχρι τα νησιά μας»,  τονίζει ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς & Νήσων μιλά στην Action Press για το πολιτικό κλίμα τοξικότητας που βιώνουμε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον Ίωνα Νικολάου για την Action Press

Συναντήσαμε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην έδρα του, με θέα στην θάλασσα του Πειραιά: Στο ΥΕΝ, εκεί που κτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και του Ελληνικού Λιμενικού- Ακτοφυλακής. Συζητήσαμε μαζί του για το «κλίμα τοξικότητας» που κυριαρχεί στην πολιτική ατμόσφαιρα, αλλά και για τον «πόλεμο» στο Αιγαίο που με την κάλυψη της Τουρκίας πραγματοποιούν οι διακινητές εργαλειοποιώντας δυστυχισμένους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Τέλος αναφερθήκαμε στο τι έχει αλλάξει η κυβέρνηση στον τομέα της Ναυτιλίας.

-Κύριε Υπουργέ, με αφορμή το θέμα των υποκλοπών, βλέπουμε το κλίμα της αντιπαράθεσης να ανεβαίνει και να δημιουργείται ένα τοξικό περιβάλλον. Έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές;

 Όπως ξέρετε ότι η τοξικότητα δεν ήταν ούτε είναι επιλογή μας. Δυστυχώς η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας – από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση – αντί να εμπεριέχει καλοδεχούμενη κριτική, ήταν γεμάτη από πόλωση και τοξικότητα, άρα δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δεν έχεις επιχειρήματα,  καταφεύγεις σε πολιτικές του χθες, βάζοντας την λάσπη στον ανεμιστήρα. Αντιμετωπίζουμε  μια αντιπολίτευση που λέει «όχι» σε όλα και «ναι» στο τίποτα, που ανακαλύπτει παντού και πάντα «ευθύνες Μητσοτάκη» πίσω από παγκόσμια προβλήματα, υποσχόμενη ακριβές λύσεις με φτηνά ψέματα. Και που κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: σπέρνει διχασμό με λάσπη και απειλές.

Ναι, αλλά για το θέμα των υποκλοπών, σας κατηγορούν για μια σειρά πράγματα. Είδαμε λίστες με ονόματα. Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο φέρεται ήταν υπό παρακολούθηση με κακόβουλα λογισμικά.

Εδώ έχουμε έναν απόλυτο παραλογισμό: Κατηγορούν τον πρωθυπουργό για παρακολουθήσεις και όταν τους λες «φέρτε τα στοιχεία για τα όσα υποστηρίζετε», πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Με άλλα λόγια: Εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου.

Αλλά επειδή, ξέρετε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να ρίξει άθελά του φως στην εμπλοκή του. Πώς; Επιβεβαιώνοντας στην τελευταία του συνέντευξη ότι στα χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός, λειτουργούσαν -λέει- κακόβουλα λογισμικά στη χώρα, μάλλον από ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτό, βέβαια, έχει ήδη τεκμηριωθεί διεθνώς, από το εξειδικευμένο εργαστήριο του Καναδά. Από το 2016 τουλάχιστον δρούσε στην Ελλάδα το λογισμικό Pegasus. Η PEGA, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αυτό το λογισμικό πήρε το όνομά της.

Αλλά και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον, που λέει πολλά και αξίζει τον κόπο να το συγκρατήσουμε. Ήταν ο κ. Τσίπρας ο ίδιος που – όπως έχει πει – γνώριζε τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών ήδη στη δική του εποχή. Και ο οποίος μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019 – και βέβαιος ότι εγκαταλείπει την εξουσία – έσπευσε άρον-άρον να κάνει τι; Μόλις πέντε μέρες πριν από τις κάλπες, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα που εμπόδιζε τη χρήση και την εμπορία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης. Μετέτρεψε έτσι, ξαφνικά, το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα φυλάκισης έως 10 ετών σε απλό πλημμέλημα.

Γιατί; Ποιούς ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Και σε ποιούς άνοιγε το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους; Συνεπώς, ίσως το χθες να απαντά και στο σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντίπαλοί μας δεν διδάχθηκαν τίποτα από την υπόθεση Novartis.

Να είμαστε ξεκάθαροι:  Πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός δεν μπορούν να στήνουν σκευωρίες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη που θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαλευκανθεί πλήρως. Για να μην υπάρχουν σκιές και να διαλυθούν τα νέφη τοξικότητας που μολύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα.

Επαναλαμβάνω: Ο,τι απαιτείται. Δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο στις δημοκρατίες από τη Δικαιοσύνη και θα αναμένουμε την ετυμηγορία της.

-Πιστεύτε ότι οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;

Όπως ξέρετε το θέμα της προκήρυξης των εκλογών αποτελεί συνταγματική προνομία του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους. Από κει και πέρα είναι δική μας ευθύνη και υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας και να βρούμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Αυτή είναι η δική μας αγωνία. Να βρούμε πόρους ώστε να συνεχίσουμε την στήριξη των πολλών και κυρίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Παράλληλα ως  κυβέρνηση καλούμαστε πλέον να αναδείξουμε το έργο μας, επιβεβαιώνοντας ότι «το είπαμε και το κάναμε». Να  εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην τροχιά προόδου που επέλεξε τον Ιούλιο του 2019, φράζοντας το δρόμο σε μία «δεύτερη φορά στη συμφορά». Και δίνοντας μία δεύτερη ισχυρή εντολή – όταν γίνουν οι εκλογές – στην εθνική προκοπή, με σταθερότητα, με συνέχεια και με συνέπεια.

Τουρκία, προσφυγικό και ενίσχυση του Λιμενικού

-Βλέπουμε την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις και να εργαλειοποιεί το προσφυγικό. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με κάθε μέσο στέλνονται στη χώρα μας.

 Ο κ. Ερντογάν επιμένει να βαδίζει -δυστυχώς- έναν δρόμο πρόκλησης έντασης, με επιχειρήματα που δεν έχουν σχέση ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και με την κοινή λογική. Στο Αιγαίο δεν θα υπήρχε μεταναστευτικό πρόβλημα αν η Τουρκία τηρούσε τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντί γι’ αυτό, η τουρκική Ακτοφυλακή επιτρέπει στα κυκλώματα διακινητών να δρουν ανενόχλητα, ενώ είναι αρκετές οι περιπτώσεις που τουρκικά σκάφη συνοδεύουν τα σκάφη των διακινητών έως τα σύνορά μας. Θα επαναλάβω ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και καθήκον να τα προστατεύει.

-Σχεδιάζετε κάτι για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακή προς αυτήν την κατεύθυνση;

Προχωρήσαμε με ταχείς ρυθμούς και πετύχαμε τη σημαντική ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Ετσι αυξήθηκαν σημαντικά οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα σώζει εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο, ζωές που θέτουν σε κίνδυνο τα κυκλώματα των διακινητών. Η  προσπάθειά μας συνεχίζεται. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος με σύγχρονα σκάφη και σύγχρονα συστήματα, το οποίο αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη είναι επίσης ο διαγωνισμός για το εθνικής και στρατηγικής σημασίας έργο, το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), που ουσιαστικά θα είναι τα «μάτια» μας στο Ανατολικό Αιγαίο, στην Κρήτη και το Ιόνιο, καθιστώντας πολύ πιο άμεσες και αποτελεσματικές τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος.

Εθνική στρατηγική για τα νησιά  

-Τρία χρόνια και κάτι από την διακυβέρνηση της ΝΔ, τι πετύχατε στον τομέα της Ναυτιλία

Θα σας πω κάτι που πετύχαμε σε απόλυτη συνεργασία με τον φίλο υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και το θεωρώ κομβικό για τους νησιώτες μας. Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τη νησιωτικότητα. Για πρώτη φορά, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις έδωσαν τη θέση τους σε μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση της νησιωτικής πολιτικής και της θαλάσσιας οικονομίας. Μια στρατηγική που υλοποιείται με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα σε σχέση τόσο με την ανάπτυξη υποδομών όσο και με τη νησιωτική επιχειρηματικότητα:

  • Εργα 205 εκατ.:  Ήδη έργα ύψους 205 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση νησιωτικών λιμανιών, ενώ το πρόγραμμα «Νέαρχος» ανοίγει νέους δρόμους για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.Remaining Time-0:00Fullscreen
  • 90 εκατ. για την πανδημία: Mute
  • Από εκεί και πέρα στηρίξαμε τους ναυτικούς μας και την ακτοπλοΐα  με πάνω από 90 εκατ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας.
  • 24 νέες άγονες γραμμές: Δημιουργήσαμε 24 νέες άγονες γραμμές με αυξημένη χρηματοδότηση κατά 136 εκατ. ευρώ, ώστε να εξυπηρετούνται με ασφάλεια δεκάδες χιλιάδες νησιώτες και επισκέπτες.
  • Αύξηση της ναυαγοσωστικής κάλυψης στο 87% για πιο ασφαλές καλοκαίρι.
  • Ψηφιοποίηση των λειτουργιών του υπουργείου.
  • Ζωντανεύουν τα μεγάλα λιμάνια: Αξιοποίηση των μεγάλων περιφερειακών λιμανιών, για τέσσερα από τα οποία η διαδικασία προχωρά γρήγορα και έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
  • Μεταφορικό ισοδύναμο: Διεύρυνση των αποδεκτών του μεταφορικού ισοδύναμου ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των νησιωτών, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της παγκόσμιας κρίσης στην ενέργεια και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.
  • Έργα αφαλάτωσης και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ.
  • Θαλάσσιος τουρισμός – Κρουαζιέρα: Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, αλλά και στον θαλάσσιο τουρισμό και στήριξη της κρουαζιέρας.
  • Εκσυγχρονισμός του Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου που παρέμενε ο ίδιος εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.
  • Ναυτική εκπαίδευση: Εχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον κρίσιμο τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης .
  • Όσο για την ποντοπόρο ναυτιλία που αποτελεί τον δεύτερο ισχυρό βραχίονα της πατρίδας μας στηρίξαμε πολιτικές που θα φέρουν περισσότερες ελληνικές σημαίες στα πλοία μας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.