Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τους νέους κανόνες για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης

©EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η Επιτροπή νωρίτερα σήμερα κάλεσε την Ελλάδα και άλλες δυο χώρες χώρες να μεταφέρουν στο εθνικό το εθνικό τους δίκαιο τους νέους κανόνες για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η Επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολή σε Ελλάδα, Λετονία και Πορτογαλία επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Η συγκεκριμένη οδηγία θεσπίζει κοινές διατάξεις οι οποίες εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Επίσης προβλέπει σειρά νέων κανόνων, οι οποίοι θα εφαρμοστούν από τις 13 Φεβρουαρίου 2023. Ακόμη, τα κράτη- μέλη πρέπει να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Γενάρη η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή σε δεκαέξι κράτη μέλη.

Η Ελλάδα, η Λετονία και η Πορτογαλία μέχρι σήμερα δεν έχουν κοινοποιήσει κανένα μέτρο μεταφοράς και πλέον έχουν προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν με την υποχρέωση μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και να ενημερώσουν την Επιτροπή. Ειδάλλως η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Άλλη επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε σήμερα η Επιτροπή στην Ελλάδα, την καλεί να κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς των κανόνων για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες. Η προθεσμία για την κοινοποίηση αυτών των κανόνων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης κοινοποίηση όλων των εθνικών μέτρων μεταφοράς, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει -και εδώ- να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε περαιτέρω μέτρα κατά της Ελλάδας, καθώς υπήρξε μη συμμόρφωσής με τους ενωσιακούς κανόνες για τον ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Ακόμη, η Επιτροπή έστειλε σήμερα επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων για τον ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες οι οποίοι περιλαμβάνονται στην οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου) και έχουν αποσαφηνιστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής. Η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει απαλλαγή κάποιων ταχυδρομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ και έχει στόχο την ενθάρρυνση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων γενικού συμφέροντος. Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού (υπηρεσίες καλούμενες «καθολικές ταχυδρομικές υπηρεσίες») απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, προσφέρονται με μειωμένο κόστος. Όσες ταχυδρομικές υπηρεσίες των οποίων οι όροι αποτέλεσαν αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης με τους πελάτες, όπως το μαζικό ταχυδρομείο, οι ειδικές εκπτώσεις, οι εμπορικές συμφωνίες με συγκεκριμένους οργανισμούς, καθώς και άλλες υπηρεσίες που δεν αποτελούν μέρος των καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, δεν μπορούν να τύχουν απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Η Ελλάδα απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν περιλαμβάνονται στις καθολικές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή της Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.