Κομισιόν για παρακολουθήσεις: «Εξετάζουμε πολύ στενά το θέμα»

©NakNakNak – Pixabay

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η απάντηση των ελληνικών αρχών για το θέμα των παρακολουθήσεων, δήλωσε σήμερα η Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου, Κρίστιαν Βίγκαντ, τόνισε τα εξής: «Η Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές στις 29 Ιουλίου, σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα, κάτι το οποίο επισημαίνεται και στην έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, τον Ιούλιο του 2022. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως και με τα άλλα κράτη-μέλη για τα οποία έχουν γίνει αναφορές για χρήση spyware».

Ο Βίγκαντ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει λάβει την απάντηση από τις ελληνικές αρχές για τις παρακολουθήσεις και τώρα την εξετάζει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή θέλει να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την αναφορά χρήσης spyware όπως το Pegasus ή το Predator. «Αυτό ζητήσαμε και λάβαμε μια απάντηση για αυτά τα θέματα. Σε αυτό το στάδιο το εξετάζουμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου, ερωτηθείσα ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα της Επιτροπής, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναν, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της απάντησης των ελληνικών αρχών.

Ο Βίγκαντ επισήμανε ότι η εθνική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, αλλά αυτά θα πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.