Κοινές προμήθειες – Aγορά φυσικού αερίου: Οι εναλλακτικές που εξετάζει η ΕΕ

©EPA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει αύριο (18/10) νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ακολουθούν τα σενάρια που έχουν εξετασθεί και όσα συζητούνται.

Μεταρρύθμιση του δείκτη αναφοράς της αγοράς φυσικού αερίου

Η Κομισιόν επιδιώκει την αναθεώρηση του δείκτη της ολλανδικής αγοράς TTF, που χρησιμοποιείται ως αναφορά στις ευρωπαϊκές συναλλαγές για το φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει εναλλακτικό δείκτη, πιο αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας της τροφοδοσίας.

Η Επιτροπή προτείνει έναν «προσωρινό μηχανισμό» διόρθωσης των τιμών. Πρόκειται για έναν «δυναμικό διάδρομο», μια ψαλίδα που θα πλαισιώνει την διακύμανση των τιμών στην αγορά TTF και θα επιτρέπει τον μετριασμό της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου.

Κοινή επιστολή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, καθώς και άλλων χωρών, αναφερόταν σε έναν «διάδρομο τιμών» για την αγορά χονδρικής. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση της αναφοράς στην TTF σε όλα τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Κοινή αγορά φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ενίσχυση των μέτρων για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν τον χειμώνα του 2023.

Οι 27 συμφώνησαν στα τέλη του Μαρτίου επί «πλατφόρμας» από κοινού προμηθειών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συναλλαγή σε αυτό το πλαίσιο. Η Κομισιόν θέλει πλέον την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με «αξιόπιστους» παραγωγούς, όπως η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μείωση της ζήτησης

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει εργαλεία για την περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μία πρόταση θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης υπέρ των ευάλωτων χωρών, που δεν έχουν κλείσει συμφωνίες για την εξασφάλιση των προμηθειών τους.

Αναπροσαρμογή της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Γαλλία είναι υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο αυτό δεν αναμένεται, πάντως, να περιληφθεί στις προτάσεις της Κομισιόν.

Το μέτρο, συνίσταται στη μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο την μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρκετές χώρες, ωστόσο, είναι αρνητικές ως προς τις κρατικές επεμβάσεις στις αγορές, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που τρέφουν ανησυχίες.

ι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή να συζητήσουν το μέτρο, φροντίζοντας το πλαφόν που θα ορισθεί «να μην προκαλέσει την συνολική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που περιήλθε σε γνώση του AFP.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.