ΚΕΠΕ: Στο 4,3%, προβλέπεται ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το 2022

@pixabay

Μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας στο 4,3% προβλέπει για το έτος 2022 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι τρέχουσες συγκυρίες δυσχεραίνουν τη διενέργεια προβλέψεων με ακρίβεια για το ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, η βελτίωση των συνθηκών στο μέτωπο της πανδημίας ευνοεί την περαιτέρω ανάκαμψη σημαντικών κλάδων της οικονομίας. Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και το γενικότερο κλίμα γεωπολιτικών εντάσεων που επικρατεί, έχουν παίξει ανασταλτικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς έχουν εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος, τις τιμές των προϊόντων και έχουν διαταράξει τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων σε κρίσιμους τομείς.

Βέβαια, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας επηρεάζεται και από πολιτικές παρεμβάσεις που μπορούν να παρθούν ανά πάσα στιγμή, αλλά και από ήδη προγραμματισμένες δράσεις, όπως η σταδιακή υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, θετικό πρόσημο για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ μπορεί να δώσει μια ισχυρή ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της Ελλάδας, αλλά και η εντατικοποίηση των επενδύσεων που συνδέονται με την ψηφιοποίηση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.