Περισσότεροι από ενενήντα ποδηλάτες συμμετείχαν για μια ακόμη χρονιά στο 4ο Brevet Philippi, διασχίζοντας μια διαδρομή 210 χλμ. που περνούσε μέσα από εμβληματικές τοποθεσίες της ανατολικής Μακεδονίας.
Η μοναδική αυτή ποδηλατική διαδρομή μέσα από είκοσι τοπικούς οικισμούς και επτά δήμους (Καβάλας, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παγγαίου, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης), ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν περιμετρικά του ιστορικού πάρκου Φιλίππων, με εκκίνηση τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που αποτελεί το τελευταίο ελληνικό μνημείο που έχει εγγραφεί στο κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς τόπους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.
Η ποδηλατική διοργάνωση, που τείνει να γίνει θεσμός, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.), ως ένα παγκοσμίου φήμης γεγονός, που οριοθετεί τη μετάβαση από τη δημοκρατία στην ολιγαρχία, επηρεάζοντας στη συνέχεια την ιστορία όλου του δυτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το Brevet Φίλιπποι είναι μια μεγάλη αγκαλιά, που ευαισθητοποιεί τον πληθυσμό της περιοχής και κινητοποιεί τους νέους, εκπαιδεύοντάς τους στην ενότητα και τη συλλογικότητα.
Η Περιφέρεια ΑΜΘ διοργάνωσε το φετινό Brevet Φίλιπποι και η συμμετοχή ήταν δωρεάν. Την τεχνική υποστήριξη είχε η επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα Εις Φιλίππους», με αρωγούς το τμήμα ποδηλασίας του Α.Ο. Καβάλας, τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας.
Παράλληλα με την υπερπροσπάθεια των αθλητών να διασχίσουν 210 χλ., στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων αναπτύχθηκαν ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις για όλη την οικογένεια. Ο προπονητής ποδηλασίας Χρήστος Κηπουρός δίδαξε ποδηλατική αγωγή, ασφαλή οδήγηση και βελτίωση του τρόπου ποδηλασίας, ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από την ξεναγό Αγγελική Κόμσιου.
Με εικόνες από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, η Θεοπούλα Τσαπάνη μετέφερε το πνεύμα της εποχής του ξεριζωμού. Στη συνέχεια, η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Τσίγκου εξιστόρησε ιστορίες των κατοίκων της περιοχής ώστε τα παιδιά να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν αφίσες υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Διαμαντή Σταγγίδη.
Ο γραφίστας Μιχάλης Τουμανίδης παρουσίασε τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να πάρουν μαζί τους τις μεταξοτυπίες που τα ίδια δημιούργησαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ