Μήνυμα προς τους πολίτες θα απευθύνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 19:00 προκειμένου να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε προαναγγείλει συνάντηση του πρωθυπθργού με τον Κωστή Χατζηδάκη.
“Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση”, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στη χρονιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα ενημερώσει σήμερα αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, για τα συμπεράσματα και της εισηγήσεις της 5μελους επιτροπής των ειδικών έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.
“Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πράγματα σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, κάτι που ο κόσμος το περιμένει”, υπογράμμισε ενώ δεν απάντησε για το ύψος του.
Σε ότι αφορά την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η στήριξη της κυβέρνησης και πως η πολιτική που εφαρμόζεται έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τιμή του καταναλωτή να είναι η 15η σε ακρίβεια στην Ευρώπη.
“Όντως οι τιμές του ρεύματος είναι πάρα πολύ υψηλές. Αυτή η απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της τέλος Μαίου. Ο πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστήσει για τη διαμόρφωσή της. Αν δεν υπάρξει, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το δικό μας εθνικό σχέδιο, μια πολύ δραστική παρέμβαση η οποία θα έχει αποτύπωμα στον καταναλωτή και θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Η παρέμβαση θα είναι στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή σε σχέση με το φυσικό αέριο και εξετάζονται σενάρια που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των πολιτών. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πούμε ποιο δρόμο θα διαλέξουμε και πως ακριβώς θα γίνει αυτό γιατί υπάρχουν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση η χώρα θα παρέμβει ακόμα πιο δραστικά, πιο αποφασιστικά”, υπογράμμισε.
Ο κ. Οικονόμου είπε ότι στην περίπτωση που κινηθούμε στην κατεύθυνση του εθνικού σχεδίου, σκοπός μετά είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό και ενδεχομένως να έχει και μία αναδρομική ισχύ για ένα κομμάτι.
“Γίνεται σοβαρή προετοιμασία και επεξεργασία για να υπάρξει ουσιαστική και δραστική παρέμβαση που να την αντέξει η οικονομία και ο προϋπολογισμός”, συμπλήρωσε.
Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι είναι σωστό να λέμε ότι έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά.
“Πάντοτε οφείλεις να κρατάς εφεδρείες. Η Ευρώπη όντως δεν έτρεξε με την ταχύτητα που έτρεξε στην πανδημία. Η χώρα πολλές φορές βγήκε πριν από την Ευρώπη να στηρίξει και να πάρει μέτρα. Όταν γινόντουσαν αυτές οι δηλώσεις δεν υπήρχε στον ορίζοντα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η πρώτη διατάραξη ήταν μετά την έξοδο από την πανδημία και φούντωσε με την κρίση στην Ουκρανία. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη , αντιλαμβάνεται ότι η ακρίβεια είναι προϊόν εξωγενούς κρίσης”, συνέχισε.
Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση τόνισε: “Να δούμε τι επικαλούνται ότι έκαναν άλλες χώρες και δεν έκανε η χώρα μας.
Ο λόγος για τον οποίο η χώρα δεν επέλεξε μέχρι στιγμής να αξιοποιήσει φορολογικά εργαλεία για την καταπολέμηση των ανατιμήσεων είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι θα έχει οριζόντιο αποτέλεσμα σε όλους και τα έσοδα στη χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με αυτούς τους έμμεσους φόρους. Υπήρξαν κάποιες χώρες που αξιοποίησαν τα φορολογικά εργαλεία. Η χώρα μας προτίμησε να στηρίξει απευθείας τον καταναλωτή”
Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα και αύριο αρχίζει η εκταμίευση των 200 ευρώ σε περίπου 1,7 εκ συμπολίτες μας ενώ τόνισε πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.
Για την πανδημία και τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο υγείας είπε ότι είναι αναγκαία πριν το Πάσχα και για να δοθούν απαντήσεις για τη φάση που βρισκόμαστε, τη διαδρομή που έχουμε διανύσει, τι πρέπει να προσέχουμε. “Αρκετός κόσμος έχει νοσήσει, το τείχος ανοσίας έχει ενισχυθεί, έχουμε εμβόλιο, έχουμε φάρμακο, έχουμε επιπλέον θωράκιση που επιτρέπει και σε εμάς να περάσουμε σε μία δεύτερη φάση”, είπε ενώ για τη νέα ηπατίτιδα είπε ότι όλα πρέπει να τα παρακολουθεί κανείς και ότι δεν βλέπει κάποιο ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας.
Για το στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές είπε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί και ότι “έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές”.
“Όταν γίνουν οι εκλογές δικαιούται κανείς να υποστηρίζει, ότι εκεί οι πολίτες θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουμε. Σε ένα κόσμο γενικευμένης αστάθειας η χώρα χρειάζεται σταθερή και στιβαρή κυβέρνηση. Ο κόσμος θα μπορεί με σαφήνεια να διαλέξει. Οι εποχές απαιτούν σύνεση, σωφροσύνη, να μην προσπαθείς να πείσεις ότι θα βγάλεις λαγούς από το καπέλο, να μην επιμένεις σε ρητορική που μυρίζει ναφθαλίνη”, συμπλήρωσε.
Με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχουμε έναν πολιτικό αρχηγό 15 χρόνια ο οποίος την ώρα που κόσμος αλλάζει δίνει την ίδια απάντηση.
“Τα ίδια το 2015, το 2012.. Η ίδια ερμηνευτική διάθεση. Αυτό είναι χάσμα. Στις εκλογές ψηφίζει ο κόσμος. Δεν θεωρούμε δεδομένη την ψήφο κανενός πολίτη”, υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε ότι ο επικεφαλής το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σταματήσει να λέει τι δεν θέλει και να πει τι θέλει. “Αν υπάρχει διαφορά 20 μονάδων του πρώτου κόμματος από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, θα πει ο κ. Ανδρουλάκης θα πει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός;”, πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα απάντησε πως είναι “πολύ δύσκολο”.