Κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο προϋπολογισμού

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Κατατίθεται σήμερα (3/10) στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, του οποίου κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως και η συνέχιση της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, κρίσιμο στοιχείο είναι να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα προφυλάσσει με κάθε κόστος ό,τι έχει χτιστεί. Βασική επιδίωξη είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,3%, από 3,1% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3,1% που αναμένεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5% έως και 0,7%. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αυτό θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2%.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι ότι εφέτος σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 9%. ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3%..

Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα που αφορούν το 2023 και ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.