Με το θάνατο της μητέρας του και ελέω Θεού ο 73χρονος πλέον πρίγκιπας Κάρολος ανακηρύχθηκε αυτομάτως σε Βασιλιά Κάρολο τον Γ, γεγονός που ακόμα και οι Βρετανοί αντιμετώπισαν μόνο με τον χλιαρό, απαραίτητο σεβασμό στον θεσμό.
Ελένη Λογοθέτη//ActionPress
Ο Κάρολος γνωρίζει ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και δεν έχει την λάμψη και την αίγλη που είχε η μητέρα του, η πρώτη σύζυγός του ή τα παιδιά του.
Στην πρώτη του ομιλία του ενώπιων των Βρετανών βουλευτών ως Βασιλιάς, ο Κάρολος δήλωσε ότι «νιώθει το βάρος της ιστορίας» και υποσχέθηκε: «Θα ακολουθήσω πιστά το παράδειγμα της μητέρας μου». Ωστόσο, στην πρώτη του δημόσια δήλωση αμέσως μετά την ανακήρυξή του, είπε: «Κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, αφιερώνω ό,τι μου έχει απομένει από τη ζωή μου και προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού» και αναφέρθηκε εκτενώς στα… χαρίσματα και τις ηγετικές ικανότητες του νέου διάδοχου του θρόνου, Ουίλιαμ.
Παρόλο που σαν άνθρωπος ο Κάρολος πέρασε μάλλον δύσκολα παιδικά χρόνια και δυστύχησε στην προσωπική του ζωή – αφού αναγκάστηκε να παντρευτεί μια γυναίκα που δεν αγαπούσε και να σκύψει το κεφάλι μπροστά στο καθήκον – εν τούτοις ποτέ δεν έχαιρε την αγάπης του λαού όπως για την Ελισάβετ ή της λατρείας για την Νταϊάνα. Ήταν πάντα ο αξιοσέβαστος διάδοχος με το φιλανθρωπικό έργο και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, στην σκιά της μητέρας του και ως εκεί. Ηταν επίσης αυτός που ευθυνόταν για το δράμα της ζωής και εμμέσως, στην συνείδηση του κόσμου, για τον θάνατο της Νταϊάνα.
Η Ελισάβετ, λίγο πριν πεθάνει αποφάσισε να διορθώσει όσο μπορούσε την ελάχιστη λαϊκή αποδοχή του γιου της, αποδεχόμενη την πέτρα του σκανδάλου Καμίλα και κάνοντας γνωστή την επιθυμία της, όταν ο γιος της ανέβει στον θρόνο, αυτή να ονομαστεί (αρά και να αναγνωριστεί από τους υπηκόους) ως «βασιλική σύζυγος». Και όντως, το κλίμα άλλαξε και οι Βρετανοί τουλάχιστον συμπάθησαν τη νέα σύζυγο του διαδόχου, βάζοντας τουλάχιστον στην άκρη τα αισθήματα πικρίας τους για τη Νταϊάνα. Η ζωή συνεχίζεται.
«Μεταβατικός» Βασιλιάς
Ο πρωτότοκος γιος του Ουίλιαμ από την άλλη, έχει ήδη «καθιερωθεί» στην κοινή γνώμη ως νέος βασιλιάς της Βρετανίας, γεγονός στο οποίο τον «έσπρωξε» σταδιακά τα τελευταία χρόνια – και ειδικά μετά τον μεγαλοπρεπή γάμο του με την Κέητ Μίντλετον και το πρώτο τους παιδί – η ίδια η γιαγιά του, παραχωρώντας του αρμοδιότητες και αναθέτοντάς του βασιλικά καθήκοντα. Η Ελισάβετ πάντα αφουγκραζόταν τον λαό της και έπαιρνε αποφάσεις πάντα προς όφελος του γοήτρου του στέμματος. Ουσιαστικά, ο Ουίλιαμ γεννήθηκε για να γίνει ο επόμενος βασιλιάς – ο ήδη ηλικιωμένος Κάρολος είναι ένα μεταβατικό σκαλοπάτι και όλοι πιστεύουν ότι σύντομα θα παραιτηθεί υπέρ του γιου του, γεγονός που δεν μπορούσε να κάνει η Ελισάβετ υπέρ του εγγονού της.