Μπορεί στις 5 Μαΐου να γιόρτασε μόλις τα 19α γενέθλιά του, όμως ήδη ο Κάρλος Αλκαράθ Γκαρφία, έχει αναγκάσει όλο τον κόσμο που ασχολείται με το τένις, να μιλάει γι΄ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Ένα παιδί που εδώ και αρκετά χρόνια δουλεύει μεθοδικά, χωρίς να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του, την τελευταία διετία έχει βγει στο προσκήνιο, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, κερδίζοντας 5 τίτλους σε τουρνουά ATP, εκ των οποίων τους 4 μέσα στο 2022.
Θέμα του Σταύρου Κουράκου για το σαββατιάτικο έντυπο Action24Press
Η αρχή έγινε πέρυσι στο τουρνουά της Κροατίας, όμως η συνέχεια φέτος ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και τον ανέβασε στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης. Ξεκίνησε την ξέφρενη πορεία του από το Ρίο, όταν στις 20 Φεβρουαρίου κέρδισε στον τελικό τον Αργεντίνο, Ντιέγκο Σβάρτσμαν, με 2-0 σετ (6-4, 6-2) και έτσι έγινε ο νεότερος πρωταθλητής σε ATP 500 τουρνουά, στην ιστορία του θεσμού από το 2009. Η συνέχεια γράφτηκε στο Μαϊάμι, όταν στις 3 Απριλίου κέρδισε στον τελικό το Νορβηγό, Κάσπερ Ρουντ, με 2-0 σετ (7-5, 6-4), ενώ ακολούθως στη Βαρκελώνη, στις 24 Απριλίου, επικράτησε στον τελικό του Αυστραλού, Άλεξ Ντε Μινόρ, με 2-1 σετ (6-7, 7-6, 6-4).
Ο πέμπτος του τίτλος σε επίπεδο ATP Masters ήρθε με ονειρικό τρόπο για τον ίδιο, μέσα στο σπίτι του, στη Μαδρίτη και κόντρα στο ίνδαλμά του, τον Ράφα Ναδάλ. Ο Αλκαράθ απέκλεισε κατά σειρά τον Ναδάλ, τον Τζόκοβιτς και κέρδισε στον τελικό, στις 8 Μαΐου, τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ με 2-0 σετ (6-3, 6-1). Έγινε έτσι ο πρώτος που έβγαλε νοκ άουτ σε χωμάτινη διοργάνωση, στην ίδια σειρά, τους δύο μεγάλους της παγκόσμιας κατάταξης, τον Ράφα Ναδάλ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Επίσης έγινε ο πρώτος μετά τον Νταβίντ Ναλμπάντιαν, στη Μαδρίτη το 2007, που έχει νικήσει τους τρεις από τους τέσσερις πρώτους του ranking σε μία διοργάνωση Masters 1000.
Το είδωλο Ράφα και ο κόουτς Φερέρο
Ο Κάρλος Αλκαράθ από μικρός έβαλε γερές βάσεις για να ανέβει τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας στο παγκόσμιο τένις. Έχοντας σαν πρότυπό του τον Ράφα Ναδάλ, φρόντισε να αποτυπώσει τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού του, να «κοπιάρει» τα χτυπήματα με backhand, σε επίπεδο που αρκετοί λένε ότι τον «μιμείται». Όμως αυτό δεν τον πειράζει καθόλου, όπως δεν δείχνει να ενοχλείται ούτε ο Ναδάλ, ο οποίος αρκετές φορές έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον συμπατριώτη του.
Ο ταλαντούχος τενίστας, έγινε επαγγελματίας το 2018, σε ηλικία 15 ετών, αλλάζοντας συνήθειες και την καθημερινότητά του, αφού στράφηκε αποκλειστικά σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Όμως αυτό που του άλλαξε την ζωή και έδωσε ώθηση στην καριέρα που ήδη χτίζει, ήταν η συνεργασία του με τον Χουάν Κάρλος Φερέρο, ο οποίος ανέλαβε την προπονητική του καθοδήγηση.
Ο 42χρονος, πλέον, Φερέρο, εγκατέλειψε το τένις το 2012, έχοντας καταλάβει την θέση στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης το 2003, για 8 εβδομάδες και έχοντας κατακτήσει 16 τίτλους ATP, μαζί με το θρυλικό Ρολάντ Γκαρός, για να συνεχίσει με την προπονητική. Η συνεργασία τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι αρμονική και αποδοτική. Και ο Αλκαράθ φροντίζει να του δείχνει την αγάπη του και την ευγνωμοσύνη για όσα του προσφέρει, σε κάθε ευκαιρία. Ο Φερέρο δεν μπόρεσε να είναι κοντά στον μικρό, στην προσπάθεια που έκανε στο Μαϊάμι, λόγω του θανάτου του πατέρα του, όμως ο Αλκαράθ δεν θα μπορούσε να τον ξεχάσει και του αφιέρωσε την κατάκτηση του τίτλου, με ένα συγκινητικό μήνυμα που έγραψε στην κάμερα.
Ξεπέρασε το φράγμα των 5 εκατ. ευρώ
Εκπληκτικό είναι το άλμα στην παγκόσμια κατάταξη που έχει κάνει ο Αλκαράθ αφού από την θέση 490 που βρισκόταν στις αρχές του 2020, τώρα είναι στην 6η θέση και «απειλεί» τον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος έχει «κολλήσει» στην 5η θέση. Ο Αλκαράθ έχει 4.773 βαθμούς με τον «Τσίτσι» να έχει 5.750 βαθμούς, όμως το επερχόμενο Ρολάν Γκαρός μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.
Άλλωστε ο Αλκαράθ έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα από την κατάκτηση των τίτλων και θέλει στο θρυλικό τουρνουά της Γαλλίας να παραμείνει στην ελίτ και γιατί όχι, να διεκδικήσει άλλον έναν τίτλο.
Αντίστοιχα της ανόδου είναι και τα κέρδη του ισπανού τενίστα, ο οποίος έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. ευρώ από τα έπαθλα στα τουρνουά που έχει λάβει μέρος στην καριέρα του. Έχει ήδη κερδίσει τα τελευταία 4 χρόνια, 5.172.926 ευρώ με τα 3.507.943 ευρώ να έχουν αποταμιευθεί μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022. Σε αυτό το έτος έχει πετύχει 28 νίκες, ενώ έχει ηττηθεί μόνο σε 3 αγώνες, ενώ συνολικά στην επαγγελματική του καριέρα έχει φτάσει τις 61 νίκες, ενώ έχει φύγει ηττημένος 21 φορές.
Στο Ρολάν Γκαρός, το οποίο ξεκίνησε την Δευτέρα 16 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου, θα έχει την μεγαλύτερη πρόκληση έως τώρα στην καριέρα του. Γιατί ήδη οι αντίπαλοί του, με τις δηλώσεις τους, τον έχουν χρίσει σαν φαβορί για να το κατακτήσει, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τον νεαρό, ο οποίος ακόμη δεν έχει την εμπειρία για να διαχειριστεί καταστάσεις κάτω από μεγάλη πίεση. Εκτός και αν κρύβει… άσο στο μανίκι! Πάντως για όποιον κατακτήσει το κορυφαίο τουρνουά στο κόσμο, το έπαθλο θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ.