Καπραβέλος: Ζητεί επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας

©Eurokinissi

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας, προκειμένου να περιοριστεί η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού.

«Βλέπω ένα έβδομο κύμα όπως ακριβώς το ζήσαμε και στις προηγούμενες χρονιές. Δηλαδή το έκτο αυτό κύμα λόγω και των καλοκαιρινών μηνών δεν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει τέτοιο σημαντικό πρόβλημα πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, θα έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων αλλά όχι σε τέτοιο πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως το έβδομο κύμα του φθινόπωρου και του χειμώνα θα ειναι πολύ πιο άσχημο», σημείωσε στο OPEN σχετικά με τον κορονοϊό.

«Η πανδημία είναι προβλέψιμη. Βιαστήκαμε και η Ευρώπη και εμείς να εφαρμόσουμε την πολιτική αυτή της συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Μα ο κορονοϊός δεν έχει μετατραπεί σε μία ακίνδυνη απειλή. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός ισχυρότατου έκτου κύματος με πολλά κρούσματα, πολλά περισσότερα από αυτά που καταγράφονται και το βλέπουμε εμείς και έχουμε τρεις λόγους να εφαρμόσουμε αυτή τη στιγμή μέτρα για λόγους μάλιστα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο πρώτος λόγος είναι ότι με τον ιό αυτό δεν παίζεις.

Η Ο4 και η Ο5 παραλλαγή δυστυχώς είναι χειρότερη από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον και προσβάλλει και το κατώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι φόβοι μας ότι αυτά τα κρούσματα πρώτον μπορούν να γίνουν τσουνάμι που να επηρεάσει τους σκληρούς δείκτες. Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή πάνω στα υπόλοιπα νοσήματα. Ήδη στο νοσοκομείο μας αδειάσαμε, εκκενώσαμε μία χειρουργική κλινική για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα σε εισαγωγές που βλέπετε ότι σιγά σιγά αυξάνεται. Υπάρχει μία αύξηση μικρή ακόμη.

Το τρίτο και το κυριότερο είναι ότι αφήνοντας τον ιό να διασπαρεί αυτός μεταλλάσεται και αυτός είναι ένας κίνδυνος που εγκυμονεί την ανάπτυξη νέων στελεχών που θα μας δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον», είπε o ίδιος.

«Δεν μιλάμε για περιοριστικά μέτρα. Μιλάμε για εφαρμογή στοιχειωδών υγειονομικών κανόνων δηλαδή έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας. Πάρα πολλοί τουρίστες έρχονται και αυτοί μολυσμένοι και πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα. Δεύτερον, μάσκες. Μάσκες. Δεν υπάρχει συμμόρφωση. Εδώ πρέπει να μπει ξανά υποχρεωτικότητα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα», τόνισε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.