Κάννες: Το ψαροχώρι με το κόκκινο χαλί

©Shutterstock

Η πόλη σίγουρα μπορεί να σε μαγέψει: Το μπλε της Γαλλικής Ριβιέρας βρίσκεται παντού και από ψηλά  η ένωση του oυρανού και της Μεσογείου είναι μαγική.

Τζένη Αθανασοπούλου//Action Press

Οι Κάννες είναι ένα μικρό, παραμυθένιο, παραθαλάσσιο χωριό, από τα πιο γνωστά της Κυανής Ακτής (Cote d Azur). Εχει πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους και ανήκει στη Μητροπολιτική περιοχή της Νίκαιας. Αρχικά και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ένα μικρό ψαροχώρι και οι κάτοικοι ζούσαν από τη θάλασσα. Τα φοβερά οστρακοειδή που υπάρχουν σε αυτά τα αμμώδη νερά είναι διάσημα στους καλοφαγάδες Γάλλους αλλά και τους Ευρωπαίους ταξιδευτές και λάτρεις της όμορφης ζωής.

Από το 1830 και μετά, Γάλλοι αριστοκράτες άρχισαν να χτίζουν παραθεριστικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί όλη η περιοχή των Καννών. Εναν αιώνα μετά, το 1939, ο Louis Jean Lumière  διοργανώνει για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου με συμμετοχή μίας μόνο ταινίας με τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων», ενώ συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Νωρίστερα, ο Louis Jean Lumière μαζί με τον αδελφό του εφηύραν την πρώτη κινητή κινηματογραφική μηχανή και  δημιούργησαν την πρώτη ταινία ολίγων λεπτών που προβλήθηκε δημόσια με εισιτήριο.

Η περίοδος μετά το Φεστιβάλ Καννών είναι η καλύτερη, αφού έχουν ανοίξει όλα τα εποχικά καταστήματα και μπορείς να απολαύσεις τα πάντα
©Shutterstock

Πίσω στο Φεστιβάλ Καννών όμως, που σαν επίσημη διοργάνωση ξεκίνησε το 1946. Από τότε μέχρι και σήμερα, το Φεστιβάλ έχει ματαιωθεί μόνο το 1948 και το 1950 για οικονομικούς λόγους και το 1968 και 2020 λόγω πανδημίας. Το 1968 αξίζει να το αναφέρω γιατί ήταν  την περίοδο του περίφημου Μάη του ‘68 και της φοιτητικής εξέγερσης και η ατμόσφαιρα στις Κάννες ήταν εκρηκτική! Η κριτική επιτροπή με μέλη της τον Ρομάν Πολάνσκι, τον Λουί Μάλ και τη Μόνικα Βίτι παραιτήθηκε, θεωρώντας τα γεγονότα στη χώρα πιο σημαντικά.

Φτάνοντας στις Κάννες

Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Νίκαιας και οδηγώντας λιγότερο από μία ώρα στο μαγικό παραλιακό δρόμο, συναντάς παντού απλωμένες βίλλες με όμορφους κήπους και προς τη θάλασσα μεγάλες πολυκατοικίες με ριγέ άσπρες και μπλε τέντες. Το μπλε της Γαλλικής Ριβιέρας είναι παντού και από ψηλά η ένωση του ουρανού και της Μεσογείου είναι μαγική με όλες τις αποχρώσεις από το ανοιχτό γαλάζιο και το τυρκουάζ μέχρι το βαθύ μπλέ.

Η πρώτη βόλτα που οφείλεις να κάνεις είναι στην Croisette. Περπάτησε την όλη και το άρωμα της θάλασσας και οι μυρωδιές από τα Πεύκα, τις Μιμόζες και τις λεβάντες θα σε μεθύσει. Μπορείς να διαλέξεις μία από τις πολλές γαλάζιες σιδερένιες πολυθρόνες και να χαζεύεις το βαθύ μπλε της Μεσογείου μέχρι να χαθεί από το φως της ημέρας. Το δειλινό, το τοπίο αλλάζει και η μυρωδιά από τις Lamborghini που κινούνται επιδεικτικά, σου θυμίζει το άρωμα του χρήματος. Ομως η φύση κερδίζει πάντα και το βαθύ μπλε θα καλύψει τα πάντα και θα κρατήσεις μέσα σου ένα μικρό κομμάτι από παράδεισο.

Η πρώτη βόλτα που οφείλεις να κάνεις είναι στην Croisette. Περπάτησε την όλη και το άρωμα της θάλασσας και οι μυρωδιές από τα Πεύκα, τις Μιμόζες και τις λεβάντες θα σε μεθύσει.
©Shutterstock

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών

Η πόλη ζωντανεύει όταν διοργανώνεται κάποια έκθεση στο περίφημο Palais de Festival, αλλά το «πικ» το ζει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάθε άνοιξη που φορά τα καλά της και ξεσκονίζει τα κόκκινα χαλιά. Ο κόσμος που συρρέει γεμάτος προσμονή είναι πολυπολιτισμικός. Καλλιτέχνες και δημιουργοί ταινιών που συμμετέχουν, άσημοι κομπάρσοι που ζητούν μία λάμψη διασημότητας και κοινό που ήρθε να χαζέψει, ελπίζοντας ότι περπατώντας στη Rue D Antibes θα συναντήσει τον George Clooney.

Εξω από το διάσημο restaurant Astoux et Brun θα δεις μία μεγάλη ουρά ανθρώπων που περιμένει να έρθει η σειρά της για να δοκιμάσει τα διάσημα μύδια και οστρακοειδή της πόλης. Τον υπόλοιπο χρόνο  οι Κάννες, σίγουρα μπορούν να σε μαγέψουν αν θέλεις να περάσεις ένα ιδιαίτερο ΠΣΚ. Η περίοδος μετά το Φεστιβάλ είναι για μένα η καλύτερη να την επισκεφτείς, αφού έχουν ανοίξει όλα τα εποχικά καταστήματα και μπορείς να απολαύσεις τα πάντα. Βόλτα στα διάσημα καταστήματα ή εξερεύνηση στα τοπικά μαγαζιά με τα ιδιαίτερα ρούχα και κοσμήματα. Για το βράδυ αγαπημένη περιοχή είναι η παλιά πόλη με τα στενά σοκάκια που οδηγούν στον  πανοραμικό λόφο των Καννών.\

Τα σοκάκια δεξιά και αριστερά φιλοξενούν όμορφα μπιστρό που μπορείς να δοκιμάσεις τοπική κουζίνα και να τη συνδυάσεις με ένα ή δύο ροζέ ποτήρια κρασί. Αλλωστε η γύρω περιοχή της Προβηγκίας φημίζεται για τα καλύτερα ροζέ κρασιά με ένα έντονο άρωμα από αμπέλια που λούζονται από τον ήλιο της Μεσογείου. Σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις μία σαλάτα Νισουάζ και ψάρι μαγειρεμένο με σπαράγγια και βούτυρο.

Τοπικές σπεσιαλιτέ

Η κουζίνα εδώ είναι αποκαλυπτική και απολαυστική, τα παραδοσιακά πιάτα που οφείλεις να δοκιμάσεις είναι πολλά. Σαν πρώτο πιάτο η βελουτέ σούπα ψαρικών είναι στάνταρ. Σαν ορεκτικό, δοκίμασε κολοκυθοανθούς γεμιστούς με γαλλικό κρεμώδες τυρί και για κυρίως πιάτο επέλεξε πίτσα με καραμελωμένο κρεμμύδι και αντζούγιες. Σαν επιδόρπιο, η τηγανίτα με αλεύρι ρεβυθιού και ελαιόλαδο είναι εκπληκτική.

Σε αυτή τη γωνιά των Καννών θα βρεις και την υπαίθρια αγορά Marche Forville. Τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών που απλώνονται μπροστά σου δημιουργούν ένα υπέροχο ουράνιο τόξο, η επιλογή απεριόριστη και η χαρούμενη αύρα των ανθρώπων που απολαμβάνουν τις καθημερινές αγορές είναι μεταδοτική. Αν σου περισσεύει μία ημέρα, μπορείς να επισκεφτείς τα μικρά νησάκια  Lerins και το πιο γνωστό νησάκι Sainte Marguerite, με κατακάθαρα γαλάζια νερά και παχιά άμμο.

©Shutterstock

Από την κεντρική μαρίνα φεύγουν μικρά σκάφη για ημερήσιες εκδρομές. Αλλη μία στάση που μπορείς να κάνεις είναι στην Antibes, ίσως από τις πιο εντυπωσιακές παραθαλάσσιες πόλεις και ειδυλλιακό μέρος για τους ιδρυτές της μοντέρνας τέχνης. Ζωγράφοι όπως οι Matisse , Picasso και Chagal βρήκαν έμπνευση ζώντας για κάποιο διάστημα εδώ και απολαμβάνοντας την ηρεμία των ανοιξιάτικων πρωινών της Γαλλικής Ριβιέρας. Σαν τελευταία εικόνα κράτα μία νυχτερινή βόλτα στην παραλία με τα φώτα της πόλης να χαμηλώνουν και τους Φοίνικες στην Croisette να χορεύουν με το ρυθμό του τρομπετίστα που παίζει το La Vie En Rose. Au revoir Cannes!

 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.