Κακοποίηση γαϊδουριού: «Οι κτηνίατροι δεν μας έδωσαν την έκταση που είχε στην πραγματικότητα»

Ο γάιδαρος που υπέστησε κακοποίηση στη Ζίτσα υποβλήθηκε σε ευθανασία το βράδυ της Τρίτης.

Νωρίτερα, είχε εξεταστεί από ιππίατρο. Ο κτηνίατρος έκρινε ότι τα τραύματα του ζώου ήταν πολύ βαθιά, ενώ παρουσίαζε και άλλα προβλήματα όπως υποθερμία και δυσκολία στην αναπνοή.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω, Ευαγγελία Κρυστάλλη, μίλησε στο MEGA: «Από τη στιγμή που ενημερώθηκα ως μέλος του φιλοζωικού σωματείου, έτρεξα αμέσως στο σημείο. Οδηγώντας αυτά τα χιλιόμετρα για να φτάσω στο χωριό, επικοινώνησα με την κ. Δημοπούλου που βρήκα στο τηλέφωνο και ζήτησα τη βοήθειά της. Η κ. Δημοπούλου είναι η αρμόδια για την προστασία των ζώων στο υπουργείο Εσωτερικών, και στη συνέχεια βρήκα την κ. Μπομπολάκη.

Οι δύο αυτές κυρίες με βοήθησαν απ΄ το πρώτο λεπτό, προκειμένου να γίνουν όλοι οι κατάλληλοι και νόμιμοι χειρισμοί για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το ζώο», ανέφερε.

«Ο ιππίατρος κλήθηκε από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, γιατί για να μεταφερθεί ένα ζώο, από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος – κλινική – για να μπορέσει να περιθάλψει το ζώο. Δεν ήταν εύκολο πράγμα αυτό. Δεν ήταν ολιγωρία των φιλοζωικών σωματείων. Καταρχάς έπρεπε να μας δοθεί άδεια για δούμε το ζώο. Ζήτησα παρουσία του Εισαγγελέα, προφορικά την άδεια από τον κύριο που έσυρε το ζώο, και μας την έδωσε και αμέσως επικοινώνησα με τον πρώτο γιατρό που βρήκα, για να πάμε να δούμε το ζώο και είχαμε αγωνία σχετικά με το εάν το ζώο έπαιρνε πρώτη φαρμακευτική αγωγή», είπε.

«Αυτό έγινε την Δευτέρα γιατί μέχρι την Κυριακή ψάχναμε τόσο το ζώο όσο και τον δράστη. Όταν λέω «ψάχναμε» εννοώ την αστυνομία. Το μεσημέρι, αυτός ο άνθρωπος είτε συνελήφθη είτε παρουσιάστηκε, δεν είμαι σίγουρη, και υπέδειξε την τοποθεσία που είχε πάει το ζώο, η οποία ήταν ένας από τους αχυρώνες του», πρόσθεσε.

«Από τη στιγμή που μάθαμε ότι το ζώο είναι ζωντανό άρχισαν οι προσπάθειες να συνεννοηθούμε για να βρούμε έναν γιατρό, τι ιατρός το είδε και αν το είδε. Δευτέρα πρωί πήραμε την άδεια του Εισαγγελέα και στη συνέχεια έναν γιατρό που να έχει διαθέσιμο χρόνο εκείνη την ώρα, και πήγαμε μαζί και είδαμε το ζώο. Εάν στα Γιάννενα υπήρχε κλινική, εάν η Κυριακή δεν ήταν Κυριακή και ήταν Δευτέρα, και το έβλεπε αμέσως γιατρός και είχαμε πού να το πάμε για να περιθαλπεί σωστά, ίσως σωζόταν το ζώο. Ως και την τελευταία στιγμή το ζώο βρισκόταν στην περιουσία του αντιδημάρχου», συμπλήρωσε.

«Οι κτηνίατροι δεν μας έδωσαν την έκταση που είχε στην πραγματικότητα»

Η δικηγόρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρείας, Έλενα Αρβανίτη, μίλησε για τις κατηγορίες που βαραίνουν το δράστη. «Θα ήθελα να πω πως ουδόλως συνάδει η γνωμάτευση του ιππίατρου, που κλήθηκε από τη Θεσσαλονίκη με την εικόνα που μας παρουσιάστηκε από τους κτηνιάτρους που εξέτασαν το ζώο στα Γιάννενα. Όσον αφορά στην ολιγωρία, την πρώτη ευθύνη την έχει ο κύριος που είχε ως πρώτο μέλημα να διαφύγει του αυτοφώρου», είπε.

«Στο μέλημά του αυτό δεν θα σκεφτόταν σε καμία περίπτωση το ζώο αυτός ο «άνθρωπος». Οι κτηνίατροι δεν μας έδωσαν την έκταση που είχε στην πραγματικότητα. Η γνωμάτευση του ιππίατρου μιλάει για εκτεταμένα τραύματα στην θωρακική και κοιλιακή χώρα, για κάταγμα στο βραχιόνιο, υπάρχει θλάση στο διάφραγμα, που σημαίνει ότι το ζώο δεν ανέπνεε καλά, και αυτό ήταν από την αρχή και δεν διαπιστώθηκε», υπογράμμισε.

«Για το εάν θα ζούσε δεν μπορώ να σας το πω, γιατί η κακοποίησή του είναι σοβαρότατη. Θα μιλήσω και για ενδεχόμενο δόλο. Ενδεχόμενος δόλος είναι όταν κάποιος ο οποίος εξαρχής αποφασίζει δια αυτού του βάναυσου τρόπου να μεταφέρει το ζώο, αποδέχεται το ενδεχόμενο αυτής της επέλευσης αυτών των τόσο σοβαρών τραυμάτων, που πιθανότατα να οδηγήσουν στον θάνατο», κατέληξε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.