Ιστορικές συναυλίες: Οι Sex Pistols στα νερά του Τάμεση [vid]

©Soile KALLIO

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1977, η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρταζε την 25η επέτειο της ανάρρησής της στον θρόνο μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων που είχε την ονομασία «Silver Jubilee». Οι Sex Pistols, οι οποίοι μόλις είχαν ξεκινήσει να ταράσσουν τα νερά της βρετανικής (και όχι μόνο) μουσικής σκηνής δεν ήταν τόσο πρόθυμοι να γιορτάσουν τη μοναρχία.

Στις 7 Ιουνίου, στο απόγειο των εορταστικών εκδηλώσεων, οι Sex Pistols νοίκιασαν μία βάρκα (ονόματι βασίλισσα Ελισάβετ) και έπλευσαν μαζί με άλλους συγγραφείς, καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές στα νερά του ποταμού Τάμεση δίνοντας μία από τις ιστορικότερες συναυλίες όλων των εποχών

Οι θρύλοι της πανκ μόλις είχαν κυκλοφορήσει το δεύτερο single τους, το «God Save the Queen». Η πλωτή συναυλία οργανώθηκε από τον μάνατζερ της μπάντας Μάλκολμ Μακλάρεν ως μία προβοκατόρικη κίνηση μάρκετινγκ που είχε ως σκοπό να διακωμωδήσει μία προ διετίας βασιλική διαδήλωση.

Προτού ξεκινήσει η συναυλία, οι Τζόνι Ρότεν, Σιντ Βίσιους, Πολ Κουκ και Στιβ Τζόουνς έπιναν «χαλαρές» μπύρες και συνομιλούσαν με τους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες.

Μόλις ξεκίνησε η συναυλία ακούστηκαν όλα τα -έστω και ακόμη «άγουρα» hits της μπάντας- όπως τα «God Save the Queen», «No Feelings» και «Pretty Vacant», την ίδια στιγμή που τα σκάφη της αστυνομίας περικύκλωναν τη βάρκα.

Τελικά οι αστυνομικές αρχές έκοψαν το ρεύμα και η μουσική σταμάτησε, ενώ παράλληλε οι εκπρόσωποι της αστυνομίας διαπληκτίζονταν λεκτικά με τον ΜακΛάρεν και τον ιδρυτή της Virgin Records, Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει τη συναυλία.

Μόλις ελλιμενίστηκε το σκάφος επικράτησε πανδαιμόνιο με τα μέλη της μπάντας να αρπάζουν τον εξοπλισμό τους και να καταφέρνουν να ξεφύγουν από τις αστυνομικές αρχές. Ο ΜακΛάρεν και πολλά μέλη της «αποστολής» των Sex Pistols συνελήφθησαν.

Λίγες μέρες αργότερα, το «God Save the Queen» κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα βρετανικά μουσικά charts, δείχνοντας ότι οι Sex Pistols είχαν έρθει για να «μείνουν» και για να αλλάξουν τον ρου της μουσικής και γενικότερα πολιτισμικής ιστορίας της Βρετανίας και του κόσμου.

με πληροφορίες από Mashable

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.