Ιστορικές συναυλίες: Ο Fatboy Slim και οι 250 χιλιάδες ravers [vids]

©EPA

Το set του Fatboy Slim στο ιστορικό φεστιβάλ Big Boutique Beach στο Μπράιτον το 2002 μας γεμίζει νοσταλγία για μία εποχή με περισσότερη ελευθερία και περισσότερη… ζωή.

Ο Νόρμαν Κουκ γνωστότερος ως Fatboy Slim ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της σκηνής του big beat που είχε καταλάβει τα μουσικά charts στα 90s. Μαζί με τους The Prodigy, The Chemical Brothers, Groove Armada και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες κατάφεραν να επαναφέρουν τη δειγματοληψία στην παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής που κυριαρχούνταν τότε από τους ήχους του acid house και της techno.

Το απόγειο της καριέρας του Κουκ ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν το 2002 έπαιξε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο «τρελά» στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής στην παραλία του Μπράιτον μπροστά σε 250 χιλιάδες κόσμο.

Το φεστιβάλ Big Beach Boutique II ήταν δωρεάν και ο Κουκ, ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής, αρχικά υπολόγιζε ότι το κοινό δεν θα ξεπεράσει τις 60 χιλιάδες. Οι υπολογισμοί του βασίζονταν στην προσέλευση της προηγούμενης χρονιάς. Ο καλός καιρός και η επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ όμως τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι η προσέλευση θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες τους. Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα ακολουθούσε.

Η μουσική θα ξεκινούσε στις 6.30 το απόγευμα αλλά από τις 2 το μεσημέρι περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Μπράιτον, παίρνοντας μπύρες από τις καντίνες και τα μπιτς μπαρ που είχαν στηθεί στην παραλία, πολλά εκ των οποίων έκλεισαν πριν καν αρχίσει το φεστιβάλ καθώς τους τελείωσαν οι προμήθειες.

Ο Ντάμιαν Χάρις γνωστός και ως Midfield General θα «άνοιγε» το πάρτι. Στις 3 το μεσημέρι είδε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην παραλία του Μπράιτον και αμέσως κατάλαβε ότι δεν θα ήταν ένα «απλό» πάρτι.

Τρεις ώρες αργότερα ο αστυνομικός Πίτερ Μιλς έφευγε από το σπίτι του σε ένα χωριό του Σάσεξ για να πάει στη δουλειά, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο σχέδιο ασφαλείας που είχε προετοιμάσει για το φεστιβάλ. Όπως και την προηγούμενη χρονιά ο Μιλς πίστευε ότι οι 50 αστυνομικοί που είχε κινητοποιήσει θα ήταν αρκετοί για να ελέγξουν τους 60 χιλιάδες ravers που υπολόγιζε ότι θα έρχονταν στο event.

Λίγα λεπτά αφού ξεκίνησε από το σπίτι του κόλλησε στην κίνηση και κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Φτάνοντας στο Μπράιτον αντίκρυσε μία «τρομακτική εικόνα». Η αναλογία αστυνομικών και ravers ήταν 1 προς 5.000. Πολλοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγους για να διαχειριστούν αυτά που έζησαν στο φεστιβάλ.

«Εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι πρέπει να καλέσουμε ενισχύσεις. Ηταν σαφές ότι είχαν έρθει πολλοί παραπάνω άνθρωποι από όσους υπολογίζαμε. Κανένας δεν το είχε σκεφτεί και δεν είχαμε ούτε κατά διάνοια προετοιμαστεί για 250 χιλιάδες ανθρώπους».

Μέσα σε λίγα λεπτά η συχνότητα της αστυνομίας είχε κατακλυσθεί από επείγοντα σήματα για ενισχύσεις στα οποία ανταποκρίθηκαν δυνάμεις και από την αστυνομία του Λονδίνου. Το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές εύθυμο, αλλά όλοι γνώριζαν ότι ο μικρός αριθμός των αστυνομικών δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο πλήθος.

Το BBC και ο Guardian γράφοντας για το φεστιβάλ το αποκάλεσαν ως «χάος». O Fatboy Slim αναγκάστηκε να σταματήσει το set του μετά από μιάμιση ώρα μετά από εντολή της αστυνομίας.

Νωρίς το απόγευμα όλοι είχαν καταλάβει ότι θα ακολουθούσε μία μεγάλη βραδιά. Η αστυνομία καθυστέρησε την έναρξη του φεστιβάλ καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει ορισμένες «εστίες έντασης».

«Όταν ανέβηκα στην σκηνή ήταν πολύ τρομακτικά. Προσπαθούσα να μην κοιτάω πάνω γιατί ήταν πολύ αγχωτικό. Παρόλα αυτά όλα κύλησαν με απίστευτο επαγγελματισμό. Σταματούσαμε τη μουσική για να κάνουμε έκτακτες ανακοινώσεις και το κοινό αντιδρούσε σωστά», θυμάται ο Χάρις.

Οι αστυνομικές αρχές σκέφτονταν να μην επιτρέψουν στον Κουκ να ανέβει στη σκηνή, αλλά υπό τον φόβο ότι μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε επεισόδια του ζήτησαν απλώς να τελειώσει το set του μισή ώρα νωρίτερα.

Η κατάσταση όντως ήταν χαοτική. Εκατόν εξήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, 11 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις, ενώ η 25χρονη Αυστραλή Κάρεν Μάντερς έχασε τη ζωή της, πέφτοντας από μία προβλήτα 10 μέτρων.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο Μπράιτον, η παραλία της πόλη ήταν σε άθλια κατάσταση και η πόλη βρωμούσε κάτουρο για δύο εβδομάδες. Το φεστιβάλ κόστισε 200 χιλιάδες λίρες στον Κουκ, ενώ πλήρωσε ακόμη 75 χιλιάδες λίρες για τον καθαρισμό της πόλης. Οι αντιδράσεις μετά το φεστιβάλ ήταν τόσο έντονες που ο Κουκ -ακολουθώντας τη συμβουλή του γείτονά του Πολ ΜακΚάρτνεϊ- έφυγε από τη χώρα για λίγες μέρες.

«Ενιωσα πολύ αγχωμένος γιατί κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι το πιο εφιαλτικό σενάριο, ότι ίσως δηλαδή ευθυνόμουν για τον τραυματισμό ή τον θάνατο κάποιου είχε βγει αληθινό. Ημουν πραγματικά ένα ράκος», θυμάται ο Κουκ.

«Αδιαμφισβήτητα αυτό ήταν το μεγαλύτερο πάρτι της καριέρας μου. Το Μπράιτον αντέδρασε καταπληκτικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τραυματιοφορείς και όσους συμμετείχαν στον καθαρισμό του χώρου. Πρέπει να επιστρέψουμε την πόλη που αγαπώ όπως πρέπει να φαίνεται», είχε δηλώσει ο Κουκ μετά το τέλος του φεστιβάλ.

Το 2008 ο Fatboy Slim διοργάνωσε για τρίτη φορά το φεστιβάλ, αλλά αυτή τη φορά δεν επανέλαβε τα «λάθη» του παρελθόντος, βάζοντας αντίτιμο και περιορίζοντας τα εισιτήρια στα 20 χιλιάδες, τα οποία δόθηκαν κυρίως σε ντόπιους ως ένδειξης ευγνωμοσύνης για την βοήθειά τους στο προηγούμενο φεστιβάλ.

με πληροφορίες από Guardian

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.