Ιστορικές συναυλίες – Νέα Υόρκη: Οι Run-DMC «εντός έδρας» το 1984 [vid]

©Run DMC – Facebook

Στις 27 Μαρτίου του 1984, πριν από ακριβώς 37 χρόνια, οι Run-DMC κυκλοφόρησαν (το πλέον) ιστορικό ομώνυμο ντεμπούτο τους.

Στον κόσμο του hip hop, το συγκεκριμένο είναι ένα από τα καλύτερα και σίγουρα ένα από τα πιο καθοριστικά. Ο Run, ο DMC και ο Jam Master Jay προχώρησαν τον «σκληρό» ήχο των προκατόχων τους, ένα βήμα παρακάτω.

Ο δίσκος, ο οποίος κυκλοφόρησε από την Priority Records, έκοψε κάθε πρωτύτερο «δεσμό» του hip hop με την disco, παρουσιάζοντας έναν ήχο βασισμένο στα δυνατά τύμπανα και μπάσα.

Το γνωστότερο single του δίσκου «Sucker M.C.’s», συνδύασε έξυπνες ρίμες και αφηγητικές ικανότητες, ξεφεύγοντας από τα «παιδικά» μοτίβα του παρελθόντος. Για πρώτη φορά ο ράπερ «έκανε» στην άκρη τον DJ και βγήκε στο προσκήνιο. Βέβαια, χωρίς τα σκρατς του Jam Master Jay ο ήχος των Run-DMC δεν θα ήταν ο ίδιος.

To «Hard Times» ασκούσε σκληρή κριτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, με το γκρουπ να «παραδέχεται» ότι η φτώχεια είναι μία «επιδημία».

Οι Run-DMC ήταν βέβαια σχολαστικοί μαθητές της ιστορίας του hip hop, μελετώντας προηγούμενα hits του είδους όπως τα «The Message» από τους Flash & The Furious 5 και το «Rapper’s Delight» των Sugarhill Gang.

Σε αντίθεση όμως με τα φανταχτερά κοστούμια της πρώτης γενιάς ράπερ, οι Run-DMC παρουσίασαν μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Εβγαιναν στη σκηνή φορώντας μαύρα δερμάτινα μπουφάν, μαύρα τζιν και τα αγαπημένα τους Adidas Superstar, τα οποία μετέτρεψαν σε παγκόσμιο σύμβολο του hip hop.

Το ντεμπούτο της μπάντας δεν ήταν το πιο επιτυχημένο της, ωστόσο, χωρίς αυτό τα επόμενα 30 χρόνια του hip hop δεν θα ήταν τα ίδια. Αυτά τα εννέα κομμάτια αποτέλεσαν βάση και επιρροή για μερικούς από τους καλύτερους και πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες του είδους. Η επιρροή των Run-DMC είναι ακόμη ζωντανή σε καλλιτέχνες όπως οι Run the Jewels.

Βέβαια, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να απολαύσετε τα κομμάτια των «Run-DMC» από μία ζωντανή εμφάνιση. Και μάλιστα «εντός έδρας» στο ιστορικό ροκ κλαμπ The Ritz στη Νέα Υόρκη.

με πληροφορίες από Ambrosia for Heads

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.