Ιστορικές συναυλίες- Κλίβελαντ: μία από τις τελευταίες ζωντανές εμφανίσεις του 2Pac

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1996, ο 2Pac κυκλοφόρησε το «All Eyez On Me», ένα από τους καλύτερους ραπ δίσκους όλων των εποχών. Ενα μήνα νωρίτερα θα έδινε μία από τις τελευταίες συναυλίες της ζωής του στο Κλίβελαντ για να προωθήσει τον δίσκο.

Ο Tupac μόλις είχε βγει από τη φυλακή με τη βοήθεια του ιδρυτή και διεθύνοντος συμβούλου της Death Row Records, Suge Knight, ο οποίος μαζί με τον συνιδρυτή της Interscope Records, Τζίμι Αϊοβίν πλήρωσε την εγγύηση ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να αποφυλακιστεί ο 2Pac.

Ως αντάλλαγμα για αυτή τη «γενναιόδωρη» κίνηση του Suge Knight, ο 2Pac συμφώνησε να κυκλοφορήσει τρεις δίσκους με την Death Row Records.

Ο διπλός δίσκος «All Eyez On Me» ήταν η αρχή. Ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του δίσκου, ο Shakur είχε δώσει μερικές συναυλίες για την προώθηση του δίσκου. Μία εξ αυτών ήταν στην Gund Arena στο Κλίβελαντ στις 4 Ιανουαρίου του 1996.

Δυστυχώς έμελλε να είναι μία από τις τελευταίες του καθώς εννέα μήνες αργότερα πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο του Λας Βέγκας, έξι μέρες αφότου είχε πέσει θύμα πυροβολισμού εν μέσω της άγριας κόντρας μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ακτής, η οποία είχε κορυφωθεί με τη δική του διαφωνία με τον Νεοϋορκέζο ράπερ Notorious B.I.G. και τον μάνατζερ του και ιδρυτή της Bad Boy Records, Sean “Puff Daddy” Combs.

Ο 2Pac δυστυχώς δεν ήταν το μόνο θύμα αυτής της κόντρας, καθώς έξι μήνες αργότερα ο Notorious B.I.G. δολοφονήθηκε στο Λος Αντζελες, κλείνοντας τον «κύκλο αίματος» που είχε ανοίξει στο Λας Βέγκας.

Πριν όμως αυτές οι δύο δολοφονίες αλλάξουν για πάντα τη μουσική βιομηχανία και το χιπ χοπ, ο 2Pac βρισκόταν στην κορυφή με το «All Eyez On Me». Αυτό φαίνεται και στη συναυλία που έδωσε στο Κλίβελαντ. Μαζί του ήταν όλη η «οικογένεια» της Death Row, ο DJ Quik, οι Dogg Pound (Kurupt και Daz Dillinger).

Ο Shakur δεν είχε καμία σχέση με τον καλλιτέχνη του «Me Against the World», το οποίο είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη φυλακή αντιμέτωπος με κατηγορίες για βιασμό. Στο «Me Against the World», ο 2Pac μπροστά στις νομικές και επαγγελματικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε έδειξε μία πιο ευαίσθητη και συναισθηματική πλευρά.

Ενα χρόνο αργότερα και με το gangsta rap στο απόγειό του, ο Shakur ήταν άλλος άνθρωπος και καλλιτέχνης. Γεμάτος θυμό απέναντι στον πρώην φίλο του, Biggie, τους ράπερ της Νέας Υόρκης αλλά και προς το «σύστημα» που θεωρούσε ότι προσπαθούσε να τον κρατήσει μέσα στη φυλακή, ο 2Pac ένιωθε «μόνος εναντίον όλων».

«Κλίβελαντ είσαι έτοιμο», φώναξε ο 2Pac πριν ανέβει στη σκηνή, προκαλώντας πανδαιμόνιο.

Η συναυλία άνοιξε με το πιο ενδεικτικό τραγούδι της νέας εποχής του Tupac και ένα από τα καλύτερα χιπ χοπ κομμάτια όλων των εποχών, το «Ambitionz Az a Ridah». Στα επόμενα 30 λεπτά ακολούθησαν πολλές από τις επιτυχίες του, μεταξύ των οποίων τα «I Get Around», «All About U» και «California Love».

Ο Shakur έδωσε λίγες ακόμα συναυλίες μετά το Κλίβελαντ, μία εξ αυτών ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου σταμάτησε για μία ιστορική εμφάνιση στο «Saturday Night Live» μαζί με τον Ice-T.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Tupac Shakur, η επιρροή του παραμένει ανεξίτηλη στο χιπ χοπ. Οσα χρόνια και αν περάσουν από τον 50 Cent μέχρι τον Kendrick Lamar, η πλειοψηφία των ραπ καλλιτεχνών αναφέρουν τον 2Pac ως μία από τις βασικές τους επιρροές, κρατώντας την κληρονομιά του ζωντανή.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.