Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου κατήγγειλε σήμερα την αυστηροποίηση των ελέγχων των γυναικών χωρίς μαντίλα στο Ιράν, που θέτουν επίσης στο στόχαστρο κοπέλες 15-17 ετών.
«Έχουμε λάβει αναφορές για εκτεταμένες συλλήψεις και παρενοχλήσεις γυναικών και νεαρών κοριτσιών, συχνά ηλικίας 15-17 ετών», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας σε συνέντευξη Τύπου.
Δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία είχε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η ιρανική αστυνομία, ένστολοι και με πολιτική περιβολή, ασκούν βίαιη καταπίεση σε όλη τη χώρα σε βάρος γυναικών και νεαρών κοριτσιών, και κατά των ανδρών που τις στηρίζουν, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αυστηροί νόμοι της χώρας για τη χιτζάμπ».
Κατά τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο ίδιος, η αστυνομία επιβάλλει «ολοένα και πιο πολύ» τους νόμους αυτούς.
Ο Λόρενς εξήγησε ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αναγκαστικό κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων διότι δεν εφάρμοζαν τον νόμο για τη μαντίλα καθώς και για χρήση καμερών παρακολούθησης προκειμένου να ταυτοποιούνται οι γυναίκες οδηγοί που παραβιάζουν τον νόμο.
Στα μέσα Απριλίου, η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τους ελέγχους της για την υποχρεωτική χρήση μαντίλας για τις γυναίκες στον δρόμο, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που τηρείται ολοένα και λιγότερο.
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να καλύπτουν το κεφάλι τους σε δημόσιους χώρους.
Ωστόσο ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντίλα, κυρίως μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο υπό αστυνομική κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξήγησε σήμερα ότι ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης είχε ανακοινώσει στις 21 Απριλίου τη σύσταση ενός νέου οργάνου επιφορτισμένου με την εφαρμογή των νόμων αναφορικά με τη μαντίλα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Λόρενς, η Ύπατη Αρμοστεία «ανησυχεί πολύ από το γεγονός ότι ένα νομοσχέδιο για τη ‘Στήριξη της οικογένειας με προώθηση της κουλτούρας της αγνότητας και της χιτζάμπ’ που επιβάλλει πολύ πιο σοβαρές κυρώσεις, πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών».
Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά ακόμα από τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν την καταδίκη σε θάνατο του ράπερ Τουμάτζ Σαλεχί, που φυλακίστηκε για την υποστήριξή του προς το κίνημα διαμαρτυρίας του 2002 στο Ιράν καθώς επίσης και την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του».
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Πηγές υπουργείου Άμυνας για ΜΟΕ με Ελλάδα
Βουλή: Άρση ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν αποφάσισε με 269 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής