Στη δεκαετία του 2000, το 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν προϊόν… Κίνας. Κάθε χρόνο προσέθετε νέα παραγωγική ικανότητα αξίας 430 εκατ. δολαρίων, ίση με το σημερινό ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Νορβηγίας.
Θέμα του Πάτροκλου Κουδούνη για το σαββατιάτικο έντυπο Action24Press.
Από το 2010 μέχρι το 2019, η συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή σχεδόν διπλασιάστηκε, έτσι ώστε η ανάπτυξη που παρουσίαζε ετησίως να πλησιάζει το ΑΕΠ της Ελβετίας (740 εκατ. δολάρια)!
Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα συνεχή σουρεαλιστικά lockdowns στην Κίνα όμως, έχουν επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη και τις εξαγωγές του ασιατικού γίγαντα.
Αν και το 2021 παρουσίασαν μια αναμενόμενη έκρηξη και ήταν κατά 30% αυξημένες (σε αξία δολαρίων) σε σχέση με την προηγούμενη «νεκρή» χρονιά, τον περασμένο Απρίλιο ήταν μόνο κατά 3,9% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και επειδή η αύξηση αυτή είναι ονομαστική (η αξία των εξαγωγών υπολογίζεται σε δολάρια) είναι μάλλον πλασματική λόγω …πληθωρισμού.
Πολλοί ήλπιζαν ότι η απομόνωση ολόκληρων εργοστασίων και χιλιάδων εργατών θα ήταν ικανό μέτρο για την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη καθώς ο κορονοϊός «χτυπούσε» τα εργοστάσια των προμηθευτών. Το εργοστάσιο της TESLA στην Κίνα για παράδειγμα, αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή λόγω αδυναμίας αγοράς καλωδίων. Η πανδημία είχε σαρώσει όλους τους προμηθευτές τους. Έτσι, οι ανταγωνιστές παγκοσμίως, βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν κομμάτι της πίτας και ταυτόχρονα να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές δημιουργώντας ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.
Ταχύτεροι και αποτελεσματικοί
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 8%. Αν αυτό συνεχιστεί, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά θα είναι θεαματικές. Μπορεί όμως να συνεχιστεί; Ο κλάδος των υπηρεσιών ΙΤ έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα σε μια δεκαετία, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του cloud και της παγκόσμιας έλλειψης μηχανικών λογισμικού. Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες της Δύσης μόνο στην Ινδία μπορούν να βρίσκουν μισό εκατομμύριο νέους επιστήμονες που ξέρουν να γράφουν κώδικα.
Στην ενέργεια οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές με κύριο χαρακτηριστικό τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές: η Ινδία πρωτοπορεί στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου και είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά. Καθώς οι εταιρείες αναζητούν λύσεις για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, η Ινδία αξιοποιείται ως τόπος παραγωγής ενέργειας, με τη στήριξη ενός προγράμματος επιδοτήσεων ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτά τα δεδομένα δεν θα μετατρέψουν την Ινδία σε Κίνα ή Νότια Κορέα ακόμη κι αν το ΑΕΠ της συνεχίζει να αυξάνει με αυτό τον ρυθμό. Τα ενδογενή προβλήματα είναι ποικίλα και παραμένουν άλυτα. Η κυβέρνηση και το κόμμα του πρωθυπουργού κ. Μόντι κάνει έντονες διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων. Ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και η βία κατά των γυναικών σπιλώνει την Ινδία στον δυτικό κόσμο αποθαρρύνοντας πολλές μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν ή να συνεργαστούν με μια χώρα που υπολείπεται πολιτισμικά.
Είναι βέβαιο όμως ότι η συνεχής ανάπτυξη θα απομακρύνει εκατομμύρια ανθρώπους από την απόλυτη μιζέρια, ενώ θα χτιστούν περισσότερα νοσοκομεία και σχολεία. Μπορεί επίσης να αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο αντίβαρο της Κίνας στην Ασία.
Η Ινδία δεν εφηύρε το cloud, ούτε πυροδότησε την κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Η μοίρα όμως έχει δημιουργήσει μια νέα ευκαιρία για την επόμενη δεκαετία. Το αποτέλεσμα θα φανεί σύντομα.
Ο Πάτροκλος Κουδούνης είναι Οικονομολόγος – Πολιτικός Επιστήμων Δ.Σ. της CONCLUSION S.A. (Σύμβουλοι Στρατηγικής)