Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο – Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα αποορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας. Για το μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών είπε ότι έχει αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε είναι τρεις οι στόχοι της κυβέρνησης:

  • να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών
  • να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα
  • να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης,ε την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ/μεγαβατώρα  και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα
  • Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ/μεγαβατώρα.  Αν έναν νοικοικυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση , τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα
  • Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70% και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/μεγαβατώρα . Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

«Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο αποορροφούμε σχεδόν το 100% των αυξήσεων», πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Δείτε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης:

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.