Η πορεία μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στον κόσμο, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μιχάλης Νιαβής/ActionPress
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έφυγε ειρηνικά από τη ζωή το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (8/9). Mε το πλήθος συγκεντρωμένο από νωρίς έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ένα διπλό ουράνιο τόξο έδωσε την θλιβερή είδηση… «Φαίνεται ότι ο θεός χαμογελάει, για μια ζωή που ήταν αφιερωμένη στο να υπηρετεί», είπε κάποιος από τους παρευρισκόμενους.
Πιο εντυπωσιακό – ακόμη και από το γεγονός ότι σύσσωμοι οι παγκόσμιοι ηγέτες στέλνουν τις τελευταίες ημέρες συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ – είναι τα δάκρυα στα μάτια χιλιάδων Βρετανών. Η «Λίλιμπετ» ήταν ένα σύμβολο πολιτικής ενότητας. Η μακρόχρονη παρουσία της συμβόλιζε τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συνεχών αλλαγών, αλλά και μια αίσθηση συνέχειας που είχαν ανάγκη οι πολίτες της χώρας. Ηταν μια από τις τελευταίες πολιτικές προσωπικότητες σε όλον τον κόσμο που απολάμβαναν καθολικής αποδοχής.
Έγραψε τη δική της ιστορία στο παγκόσμιο «γίγνεσθαι», καθώς αποτέλεσε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και το 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, ξεπερνώντας τη βασίλισσα Βικτωρία.
Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1926. Κόρη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και της σκωτσέζας αριστοκράτισσας, Κλοντ Μπόους-Λάιον. Είχε λίγες πιθανότητες ν’ ανεβεί στο θρόνο, τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν όταν ο θείος της, Εδουάρδος Η’, παραιτήθηκε υπέρ του πατέρα της, και η Ελισάβετ έγινε η διάδοχος του θρόνου. Σημείο καμπής στη ζωή της αποτέλεσε ο Νοέμβριος του 1947, οπότε κι έγινε ο γάμος της με τον υποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού, Φίλιπ Μαουντμπάτεν, πρώην πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Με το Φίλιππο απέκτησαν, αρχικά, τον πρίγκιπα Κάρολο, το 1948, ο οποίος είναι ο διάδοχος του θρόνου. Μετά τη γέννηση του Καρόλου, ακολούθησαν η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Ανδρέας και ο πρίγκιπας Εδουάρδος Αντώνιος.
Η άνοδος στο θρόνο
Η Ελισάβετ βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στην Κένυα με τον Φίλιππο, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός που της άλλαξε τη ζωή. Το θάνατό του πατέρα της και την άνοδό της στο θρόνο. Διαδέχθηκε τον πατέρα της, Γεώργιο ΣΤ’, στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Ήταν η πρώτη στέψη που βιντεοσκοπήθηκε, παρά τις ενστάσεις του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η ξεχωριστή αυτή ημέρα χρειάστηκε 14 μήνες προετοιμασιών, με την Ελισάβετ να επιλέγει τον Νόρμαν Χάρτελ για την επιμέλεια της αμφίεσης των μελών της βασιλικής οικογένειας.
Η Ελισάβετ αποκάλυψε ότι το στέμμα ζύγιζε 1,28 κιλά, «Ευτυχώς ο πατέρας μου κι εγώ είχαμε το ίδιο σχήμα κεφαλιού. Όταν το φοράς πρέπει να στέκεται στη θέση του. Και δεν μπορείς να σκύψεις για να διαβάσεις το λόγο, πρέπει να σηκώσεις ψηλά το λόγο. Γιατί αν έσκυβες θα έσπαγε ο λαιμός σου», σχολίαζε.
Το «annus horribilis»
Δεν ήταν όλα ρόδινα στη βασιλεία της. Το 1992 ήταν το «annus horribilis» (απαίσια χρονιά) για τη βασιλική οικογένεια, όπως είχε τονίσει και η ίδια η Ελισάβετ. Ο λόγος της παραδοχής ήταν πως ο πρίγκιπας Κάρολος και η Νταϊάνα χώρισαν, όπως και ο πρίγκιπας Ανδρέας και η σύζυγός του, Σάρα Φέργκιουσον. Παράλληλα, η πριγκίπισσα Άννα πήρε κι εκείνη διαζύγιο, ενώ μια πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη βασιλική κατοικία, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Ο θάνατος της Νταϊάνα
Στις 31 Αυγούστου του 1997 λαμβάνει χώρα ένα δυστύχημα, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον πλανήτη και την ίδια τη βασίλισσα. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα έχασε τη ζωή της στη γέφυρα Ντ’ Αλμά του Παρισιού, σε ηλικία 36 ετών, με δεκάδες παπαράτσι να την κυνηγούν. Οι προσπάθειές των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα και η πριγκίπισσα άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 τα ξημερώματα.
«Η βασίλισσα έκανε μεγάλο ντόρο για την Νταϊάνα», σύμφωνα με έναν πρώην αυλικό, αφιερώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γι’ αυτήν. Πλήρωσε 28.000 λίρες για δαχτυλίδι αρραβώνων της Νταϊάνα με ζαφείρι και διαμάντια και κάλυψε το λογαριασμό για τον πλούσιο επίσημο χορό που πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, την εβδομάδα του γάμου με τον Κάρολο.
Ακόμα και όταν ο γάμος φαινόταν να μην πηγαίνει καλά, η βασίλισσα επέμενε ότι θα έπρεπε το ζευγάρι να συνεχίσει να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές του. Η σχέση της Ελισάβετ με την Νταϊάνα χάλασε κι εκείνη το Νοέμβριο του 1995, όταν η τελευταία τόνισε πως ο σύζυγός της, με τον οποίον χώρισαν, δεν ήταν ικανός για την «κορυφαία δουλειά» του βασιλιά. Η Ελισάβετ θεώρησε ασυγχώρητη τη συνέντευξη της πριγκίπισσας.
Ακολούθησε ο πρόωρος θάνατος της Νταϊάνα, μιας από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο, δύο χρόνια αργότερα, ο οποίος προκάλεσε θλίψη και οδήγησε στο να χαθεί η λάμψη γύρω από το Παλάτι.
Επιστροφή της αίγλης
Η επιστροφή της αίγλης για τη βασιλική οικογένεια ήρθε στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Σε αυτό βοήθησαν ο γάμος του Κάρολου με την Καμίλα Μπόουλς το 2005, καθώς και ο γάμος του Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015, η Ελισάβετ κατέρριψε το ρεκόρ των 63 ετών και 216 ημερών στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου κι έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία.
Το 2017 η Ελισάβετ άρχισε να μειώνει τις επίσημες δραστηριότητές της, μεταβιβάζοντας ορισμένα καθήκοντα σε μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τον Απρίλιο του 2021 έχασε το σύζυγό της Φίλιππο, για τον οποίο είχε πει πως «ήταν η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», γεγονός που μείωσε ακόμα περισσότερο τις εμφανίσεις της.
Εξαίρεση έγινε για τους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, τον Ιούνιο του 2022, 70 χρόνια μετά την ανάρρησή της στο θρόνο. Η βρετανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κάτι «που συμβαίνει μια φορά σε κάθε γενιά», όπως κι έγινε, σε ένα τριήμερο αντάξιο της λάμψης της.
«Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral», ανέφερε η ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας, «βυθίζοντας» στο πένθος όλον τον κόσμο.
Η περιουσία
Στα 530 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία της Ελισάβετ. Είχε στην κατοχή της δύο κάστρα, το Μπαλμόραλ στην Σκωτία και το Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Είχε συλλογή από έργα τέχνης, κοσμήματα και συλλογή από γραμματόσημα.
To Παλάτι έχει περιουσία που φτάνει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το Δουκάτο της Κορνουάλης και το παλάτι του Κένσινγκτον. Στη βασίλισσα κατέληγε ένα 25% από τα έσοδα αυτά.
Αριθμοί
- 530 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία της Ελισάβετ
- 140 χιλιάδες πολίτες είχει παρασημοφορήσει
- 28 χιλιάδες λίρες πλήρωσε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της Νταϊάνα
- 116 χώρες είχει επισκεφθεί