Η Τουρκία όπως δεν την έχετε ξαναδεί 

©Pixabay

Η Τουρκία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ευρώπης με την Ασία και λέγεται ότι είναι εκεί όπου «η Ανατολή συναντά τη Δύση».

Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν την Τουρκία ως τις τέλειες διακοπές για παραλία, έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από τις ξαπλώστρες ή την Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία συνορεύει με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Κάθε χώρα επηρεάζει τον πολιτισμό της Τουρκίας με τον δικό της τρόπο, έτσι ώστε σε κάθε γωνιά της χώρας να αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά από τις άλλες.

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια απόδραση της τελευταίας στιγμής.

Είναι επικίνδυνες οι περιοχές της Τουρκίας;

Το βρετανικό FCDO (Γραφείο Εξωτερικού, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης) συμβουλεύει να μην ταξιδεύετε σε περιοχές που βρίσκονται 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, εκτός από την πόλη του Κιλίς.

Αυτό επεκτείνεται σε όλα τα βασικά ταξίδια σε άλλες περιοχές του Σιρνάκ, του Κιλίς (συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Κιλίς), των επαρχιών Χατάι, των επαρχιών του Ντιγιάρμπακιρ, του Τουντζέλι και του Χάκκαρι.

Ωστόσο, το FCDO σημειώνει επίσης ότι τα περισσότερα ταξίδια που πραγματοποιούνται στην Τουρκία κάθε χρόνο γίνονται χωρίς προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε στην Τουρκία;

Πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι η Άγκυρα, αλλά η μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό της κέντρο είναι η Κωνσταντινούπολη. Μπορείτε να ταξιδεύετε παντού, αλλά η Κωνσταντινούπολη είναι πιο εύκολη για τους τουρίστες.

Η Τουρκία χωρίζεται σε επτά περιοχές. Αυτές είναι η περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας, η περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η περιοχή της Μεσογείου, η περιοχή του Αιγαίου, η περιοχή του Μαρμαρά και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας.

Η περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας είναι η μεγαλύτερη, που αποτελείται κυρίως από βουνά και τη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, τη λίμνη Βαν. Η πρωτεύουσα, Άγκυρα, βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας και ο τουριστικός κόμβος της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στο Μαρμαρά.

Κάθε περιοχή φημίζεται για διαφορετικά πράγματα, αλλά γενικά η Κωνσταντινούπολη θεωρείται ο πιο δημοφιλής προορισμός. Η Αλικαρνασσός είναι το καλύτερο μέρος για να μείνετε κάπου οικονομικά (με την καλύτερη νυχτερινή ζωή) και η Καππαδοκία έχει μερικά από τα πιο όμορφα τοπία. Οι καλύτερες παραλίες είναι η παραλία Πάταρα, η χερσόνησος της Αλικαρνασσού και η παραλία Καπούτας.

Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να δείτε για να απολαύσετε τη διαμονή σας:

5. Επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Göreme στην Καππαδοκία

©Yusuf Onuk/Unsplash

Το Εθνικό Πάρκο Göreme και οι βράχοι της Καππαδοκίας εντάσσονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο σμιλεύτηκε εξ ολοκλήρου από φυσική διάβρωση και παρέχει στοιχεία για τη βυζαντινή τέχνη στη μετα-εικονομαχική περίοδο. Εδώ μπορούν να βρεθούν υπολείμματα ανθρώπινων οικισμών που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα.

Καθώς βρίσκεστε εκεί, μπορείτε να κάνετε 1 ώρα πτήση με αερόστατο για να κοιτάξετε έξω τις «καμινάδες των νεράιδων» ή  τις κορυφογραμμές και τις κοιλάδες του βουνού. Η καλύτερη στιγμή για να πάτε είναι την ανατολή του ηλίου, όταν ο ουρανός παίρνει ένα χρώμα που μοιάζει με ξεθωριασμένο πορτοκαλί.

4. Κάντε ένα ταξίδι στη γαλάζια λιμνοθάλασσα του Ölüdeniz

©Ergin Güçlü/Unsplash








Το Ölüdeniz είναι λιμνοθάλασσα και παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Fethiye της επαρχίας Muğla,βρίσκεται στην ακτή της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Υπάρχει ένας αμμώδης κόλπος για να επισκεφθείτε και η ίδια η λιμνοθάλασσα είναι ένα εθνικό φυσικό καταφύγιο. Το θαλασσινό νερό του Ölüdeniz είναι γνωστό για τις αποχρώσεις του τιρκουάζ και του γαλαζοπράσινου.

Μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για αλεξίπτωτο πλαγιάς λόγω της μοναδικής πανοραμικής θέας και των σταθερών καιρικών συνθηκών σε ύψος 2000μ στον αέρα.

Τα καλύτερα διεθνή αεροδρόμια για να πετάξετε κοντά σε αυτό το μέρος είναι η Φετιγιέ και η Αττάλεια.

3. Ψάξτε για θαλάσσιες χελώνες στο Νταλιάν

Οι λάτρεις της φύσης και των ζώων θα λατρέψουν την χελώνα Dalyan (που ονομάζεται επίσης παραλία Iztuzu) Είναι γνωστή σε όλη την Τουρκία για τη φυσική της λαμπρότητα. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες ειδών πτηνών εδώ καθώς και τρεις ποικιλίες χελώνας, συμπεριλαμβανομένης της απειλούμενης με εξαφάνιση Loggerhead caretta caretta.

Μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι με πλοίο από το λιμάνι της πόλης για να φτάσετε στην παραλία και να επισκεφθείτε την κύρια περιοχή προστασίας χελωνών. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κολυμπήσετε δίπλα σε χελώνες, να επισκεφθείτε τις κοντινές ιαματικές πηγές ή να κάνετε λασπόλουτρο.

Η λάσπη εδώ είναι πλούσια σε μέταλλα όπως μαγνήσιο και θείο, και τα δύο ευεργετικά για το δέρμα.

2. Πηγαίνετε στο Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη

©Pixabay

Το περίφημο Μπλε Τζαμί είναι ένα αριστούργημα και λειτουργικός τόπος λατρείας της Οθωμανικής εποχής στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί όμως ονομάζεται Μπλε Τζαμί;

Επειδή το εσωτερικό του είναι επενδεδυμένο με πάνω από 20.000 πλακάκια nikznik, ένα κεραμικό πλακάκι που έχει τιρκουάζ χρώμα. Τα πάνω επίπεδα του τζαμιού είναι επίσης βαμμένα μπλε, με φυσικό φως και περισσότερα από 200 βιτρό παράθυρα.

Το τζαμί είναι ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά και μοναδικό λόγω των έξι μιναρέδων και των πέντε τρούλων. Έξι μιναρέδες ήταν ασυνήθιστοι ακόμη και για ένα αυτοκρατορικό τζαμί που χτίστηκε το 1600 καθώς επιδίωκαν την ισότητα με τα τζαμιά της Μέκκας.

Είναι δημοφιλές τόσο στους τουρίστες όσο και στους πιστούς και σίγουρα αξίζει τον κόπο να ζήσετε το μεγαλείο αυτού του ιστορικού κτηρίου.

1. Πηγαίνετε μια βόλτα στην υπόγεια πόλη Derinkuyu

Η υπόγεια πόλη Derinkuyu είναι μια αρχαία πόλη πολλαπλών επιπέδων στην επαρχία Nevşehir. Χτίστηκε για να στεγάσει 20.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των Αραβοβυζαντινών πολέμων (780-1180 μ.Χ.), που εκτείνεται σε οκτώ ορόφους και φτάνει σε βάθος άνω των 85 μέτρων.

Η πόλη συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Χριστιανούς ως προστασία από τις μογγολικές επιδρομές του Τιμούρ τον 14ο αιώνα και στη συνέχεια όταν η περιοχή περιήλθε στους Οθωμανούς, όταν χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους ιθαγενείς από τους Τούρκους μουσουλμάνους ηγεμόνες.

Μπορείτε να κάνετε μια ξενάγηση με τα πόδια και να εξερευνήσετε τα ερείπια που έχουν ανασκαφεί, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων στάβλων, κελαριών, αποθηκών, κουζινών, οινοποιείων και πηγάδια.

Η εμπειρία είναι αξέχαστη και μια πολύ δημοφιλής επιλογή για τους τουρίστες, αλλά να γνωρίζετε ότι τα στενά τούνελ και οι μικροί θάλαμοι μπορούν να κάνουν την πλοήγηση δύσκολη για όσους έχουν κλειστοφοβία.

Με πληροφορίες από euronews

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.