Η Oxfam καλεί να φορολογηθούν οι πλουσιότεροι

©pasja1000 – Pixabay

Η επιβολή υψηλότερων φόρων στους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες έχει γίνει «επείγουσα» ανάγκη, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι δισεκατομμυριούχοι φθάνουν στο Νταβός για να γιορτάσουν την απίστευτη αύξηση των περιουσιών τους», σημειώνει η Γκαμπριέλα Μπούχερ, η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ.

Όπως εξηγεί η κυρία Μπούχερ, «η πανδημία του νέου κορονοϊού και τώρα οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αποτέλεσαν, για να το πούμε απλά, χρυσοφόρα φλέβα γι’ αυτούς».

Οι πολύ πλούσιοι είναι σήμερα 537, τονίζει η Όξφαμ, που βασίζεται σε δημοσιεύματα του περιοδικού Forbes.

Τονίζεται πως 263 εκατομμύρια άνθρωποι θα βυθιστούν φέτος στην ακραία φτώχεια, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού. «Οδεύουμε σε πισωγύρισμα δεκαετιών προόδου ως προς την ακραία φτώχεια, με εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με αύξηση του κόστους στην οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν απλά και μόνο για να μείνουν στη ζωή», σημειώνει η κυρία Μπούχερ.

Η Όξφαμ καλεί να ληφθούν διάφορα φορολογικά μέτρα και να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής» ανάκαμψη μετά την πανδημία. Προτείνει ακόμη να φορολογηθούν με συντελεστή ως και 90% τα κέρδη που ανακοίνωσαν τα τελευταία χρόνια πολυεθνικές του αγροδιατροφικού τομέα, του φαρμακευτικού τομέα και του πετρελαϊκού τομέα.

Παράλληλα, η επιβολή ειδικού φόρου μόλις 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους θα εισέφερε 2,52 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την ίδια.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.