Η «Musa» του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Ήθελα να πω αυτήν την ιστορία με τον τρόπο που συνηθίζουμε να θυμόμαστε τις προσωπικές μας ιστορίες αγάπης..» αναφέρει ο Νίκος Νικολόπουλος για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο «Musa», που την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 21:00 κάνει την αθηναϊκή πρεμιέρα της στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Πρόκειται για μία ερωτική ιστορία-θρίλερ ανάμεσα σε δύο άνδρες, τον Σίμο και τον Musa που υποδύονται οι Στέφανος Μουαγκιέ και Θανάσης Γεωργίου. Οι δύο ήρωες γνωρίζονται μια νύχτα, ωστόσο η σχέση τους αλλάζει με τη συμβίωσή τους στο σπίτι του Σίμου.

Συνδυάζοντας μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με εκείνες του video art, η «MUSA» είναι ένα arthouse, LGBTQ, δράμα και θρίλερ μυστηρίου, χτισμένο πάνω σε ένα λεπτό πολιτικό υπόστρωμα. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου πρόκειται για «μια “χειροποίητη” ταινία, φτιαγμένη από την αρχή ως το τέλος, από την συγγραφή του σεναρίου μέχρι το τελευταίο cut στο μοντάζ, με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με τη συμμετοχή καλλιτεχνών-συντελεστών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ταινία με πολλαπλές ιδιότητες ο καθένας/η καθεμιά».

«Όλες οι ιστορίες αγάπης έχουν στοιχεία μυστηρίου και μια σκοτεινή πλευρά. Η αγάπη πάει μαζί με την απώλεια. Απώλεια του σημαντικού άλλου, απώλεια επιθυμίας, απώλεια εαυτού, μέχρι το τέλος όλου του ανθρώπινου δράματος: τον θάνατο. Ήθελα να πω αυτήν την ιστορία με τον τρόπο που συνηθίζουμε να θυμόμαστε τις προσωπικές μας ιστορίες αγάπης: όχι σαν μια ευθεία γραμμή, αλλά σαν μια σπείρα, με θραύσματα της πραγματικότητας, αναμνήσεις και φαντασιώσεις να συγκεντρώνονται και να συμπιέζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο Ν. Νικολόπουλος που έγραψε το σενάριο με την Άρτεμη Ζερβού και προσθέτει:

«Όταν αφηγούμαστε ένα πραγματικό γεγονός, προσθέτουμε -συχνά ασυνείδητα- συμπληρωματικά, επινοημένα περιστατικά και, καθώς αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, στο τέλος δεν μπορούμε να διακρίνουμε το πραγματικό από τα φανταστικά μέρη της αφήγησης. Καταλήγουμε να πιστεύουμε όλη την ιστορία ως ακλόνητα αληθινή, ακόμα και γιατί θέλουμε και πρέπει να την ερμηνεύσουμε με τρόπο που θα έχει νόημα και που θα μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το τρομερό τραύμα της απώλειας. Έτσι συμβαίνει με όλες τις προσωπικές μας ιστορίες, έτσι συμβαίνει και με την ιστορία της ανθρωπότητας».

Ανάμεσα στις συμμετοχές της «Musa» σε φεστιβάλ συναντάμε το διαγωνιστικό τμήμα του Works in Progress του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2020), όπου και απέσπασε βραβείο, την πρεμιέρα της στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2021) και την συμμετοχή της στο 7ο The Greek Film festival in Berlin (2022) και στο 16ο Los Angeles Greek Film Festival (2022).

Στην «Musa» εμφανίζονται επίσης οι Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ελεάνα Στραβοδήμου, Αντιγόνη Κουλουκάκος, Ευσταθία Τσαπαρέλη και ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας. Στην ταινία έχει ενσωματωθεί αφηγηματικά το video art έργο «How to Hide from Cameras» της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Jillian Mayer, μετά από ευγενική παραχώρησή της. Η μουσική και το sound design της είναι του Miyaki (Δημήτρης Μιγιάκης) και το OST της ταινίας θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες μέσα στον Οκτώβριο 2022.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.