Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε

©Shutterstock

Ως σινεφίλ, έχω συνδυάσει το Λονδίνο με ταινίες κατασκοπευτικές και ήρωες όπως ο James Bond και  ο Sherlock Holmes.

Τζένη Αθανασοπούλου//Action Press

«My name is Bond, James Bond»: Το 1962 ο Sean Connery μας συστήθηκε για πρώτη φορά και στο «Skyfall» του 2012 με τον τελευταίο James Bond, Daniel Craig, παρακολουθήσαμε να ανατινάζονται τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών του Λονδίνου και την «Πράκτορα Μ» να παρακολουθεί το θέαμα από μία γέφυρα του Τάμεση.

Το Λονδίνο είναι πάντα ένας αγαπημένος προορισμός και όσες φορές και να το επισκεφτείς, αφήνεις σίγουρα πράγματα για το επόμενο ταξίδι. Η ζωή στην πόλη είναι γεμάτη ενέργεια, τέχνη, παράδοση και  ethnic στοιχεία. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες στον κόσμο με πληθυσμό γύρω στα 8 εκατομμύρια κατοίκους διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα να μπορείς εύκολα να αφομοιωθείς και να κινείσαι όπως οι Λονδρέζοι.

Ισως ο μόνος τρόπος να σε αναγνωρίσουν είναι αν φωτογραφίζεις τα πάντα με το κινητό σου.

Επιλέγω να μένω στην Trafalgar Square και να κινούμαι στην πόλη με το μετρό, με τα πόδια και με ταξί. Τα ταξί τα βρίσκεις παντού, δεν χρειάζεται να περιμένεις σε piazza όπως στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

London & Art

Το Λονδίνο έχει χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα της τέχνης σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε είναι ζωγραφική, είτε μουσική, θέατρο και μιούζικαλ. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται αμέτρητες εκθέσεις στα μοναδικά του μουσεία και τις gallery και βρίσκουν βάση πολλοί νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Για το 2022 , η National Gallery of London  φιλοξενεί  τα αριστουργήματα του Ραφαήλ (Raffaello Sanzio da Urbino) με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Αναγεννησιακού ζωγράφου, σε μία σπάνια έκθεση που καλύπτει το σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης – Tate Modern, ένα σύγχρονο κέντρο τέχνης που δημιουργήθηκε το 2000. Μπορείς να θαυμάσεις Dali, Picasso, Matisse, Modigliani και Bacon σε ένα φουτουριστικό χώρο, παλαιό εργοστάσιο ενέργειας, στα νότια του Τάμεση.

Μια επίσκεψη στο Λονδίνο χωρίς να δεις το Φάντασμα της Οπερας όμως, είναι σαν να αφήνεις κάτι μισοτελειωμένο. Η παράσταση που παίζεται 30 χρόνια έχει βραβευτεί με επτά βραβεία Tony. Με το τέλος της Παράστασης, περπάτησε μέχρι το Soho, για ένα – δύο ή τρία ποτά. Εδώ, για πολλές δεκαετίες κτυπά ο παλμός της νυχτερινής διασκέδασης και της πολυπολιτισμικής διανόησης.

Είναι η Μονμάρτη του Λονδίνου, μποέμ και καλλιτεχνική, εδώ όλοι χωράνε. Θα βρεις ψαγμένες μπουτίκ, ethnic φαγητό, street και jazz bar. Το Ronnie Scotts είναι must για να ακούσεις live μουσική και να πιείς μέχρι νωρίς το πρωί. Αν πεινάσεις στην Chinatown μπορείς να δοκιμάσεις κινέζικα dim sum.

Το Big Ben & το Palace of Westminster

Το Big Ben είναι το πιο διάσημο ρολόι του κόσμου εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Με φόντο το Βρετανικό κοινοβούλιο θα αισθανθείς ότι είσαι στην καρδιά των γεγονότων. Αν έχεις χρόνο, προτείνω να επισκεφτείς το Παλάτι του Westminster, κτισμένο σε Γοτθικό ρυθμό και στα κτίρια του φιλοξενεί την Βουλή των Λόρδων κα των Κοινοτήτων, εδώ όπου χτυπά ο παλμός της Πολιτικής ζωής.

©Shutterstock

Το Coven Garden είναι μια καλλιτεχνική περιοχή με το χαρακτηριστικό πλακόστρωτο και το αίθριο, με πολιτιστικά δρώμενα, πλανόδιους καλλιτέχνες και ταχυδακτυλουργούς, εστιατόρια, bar και καταστήματα για shopping. Εδώ θα συναντήσεις ανθρώπους από όλο τον πλανήτη. Ομορφοι πεζόδρομοι που καταλήγουν στο Coven Garden σε προκαλούν να τους περπατήσεις, live μπάντες στημένες παίζοντας Beatles και σε βάζουν στο κλίμα. Τα bar και τα restaurant εδώ είναι πολλά, για φαγητό επιλέγω πάντα το σοφιστικέ  Ivy Market με το παλιακό μπάρ και τα φθαρμένα δερμάτινα σκαμπό, ενώ για θαλασσινά και πιο γαλλικό στυλ ιδανικό είναι το Baltasar.

Ολοι έχουμε ακουστά το Notting Hill, την πιο ζωντανή και πολύχρωμη συνοικία του Λονδίνου, όπου είναι πολύ ευχάριστο να ζει κανείς ή να βολτάρει σαν τουρίστας. H ρομαντική συνοικία με τα χρωματιστά βικτωριανά σπίτια, έγινε διάσημη με την ταινία «Μια βραδιά στον Notting Hill» με τον Hugh Grand στα καλύτερα του και την κουκλάρα Julia Roberts. Εκεί βρίσκεται και το διάσημο βιβλιοπωλείο που γεννήθηκε το ειδύλλιό ανάμεσα στον βιβλιοπώλη και την star. Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την περιοχή ήταν Κυριακή πρωί και το υπαίθριο παζάρι έσφυζε από ζωή. Σε αυτήν την υπαίθρια αγορά μπορείς να αγοράσεις τα πάντα second hand , από LP των Beatles μέχρι vintage ρούχα.

Το Hyde park βρίσκεται ανάμεσα στο κομψό Mayfair, το Knightsbridge και το Notting Hill. Κατά τον 16ο αιώνα ήταν τόπος κυνηγίου του Ερρίκου του 8ου αλλά σήμερα οι Λονδρέζοι εκεί κάνουν το πρωινό τους jogging , βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους και κάθε Κυριακή στήνουν πικ νικ κοντά στις δύο λίμνες του πάρκου. Εκεί θα βρεις και το μνημείο της αγαπημένης Πριγκίπισσας Diana.

©Shutterstock

Ο καιρός στο Λονδίνο είναι σχεδόν πάντα συννεφιασμένος, αλλά αυτό δεν πτοεί τους κατοίκους αυτής της πόλης να επισκέπτονται το πάρκο καθημερινά και το χειμώνα πολλές φορές από την πυκνή ομίχλη  δεν βλέπουν στο μισό μέτρο . Το Buckingham Palace χτίστηκε το 1703 και είναι η επίσημη Βασιλική κατοικία. Αξίζει να δεις την αλλαγή φρουράς κάθε μέρα γύρω στις 11:00, 365 ημέρες τον χρόνο .

Piccadilly Circus

Η Πλατεία Piccadilly «κλέβει» λίγο από Νέα Υόρκη με τις τεράστιες γιγαντοοθόνες και τις διαφημίσεις, έχοντας στη μέση το άγαλμα του θεού Ερωτα. Μου αρέσει πολύ να παίρνω το μετρό και να σταματώ εδώ, να περπατώ στην Regent street και στην Picadilly street και να χαζεύω τις βιτρίνες των καταστημάτων. Εδώ θα βρεις όλα τα γνωστά brands αλλά και ιδιαίτερες Λονδρέζικες μπουτίκ.

Αγαπημένο μου πολυκατάστημα εδώ είναι το Fortnum & Mason. Οποτε και να το επισκεφτείς, νομίζεις ότι είναι Χριστούγεννα. Αγαπώ να διαλέγω δώρα σε πολύχρωμα μεταλλικά κουτάκια  που περιέχουν σοκολατάκια σαμπάνιας ή ψαγμένες ποικιλίες τσαγιού.

Το Λονδίνο είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και δημιουργεί τις νέες τάσεις. Το Χωρίζει μία ολόκληρη θάλασσα από την Ηπειρωτική Ευρώπη, με συνήθειες διαφορετικές, που δείχνουν συντηρητικές όμως θα παραμένει για αρκετό καιρό το σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα , την τεχνολογία και την επιστήμη.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.