Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

©EPA

Η ενεργειακή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με τους ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα.

Oι «27» έχουν τουλάχιστον ως βάση συζήτησης πρόταση από την Κομισιόν. Η πρόταση περιλαμβάνει την προοπτική κοινής αγοράς φυσικού αερίου, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ένα μηχανισμό παρέμβασης για τον περιορισμό των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, συνεχίζουν να υφίστανται διαφορές σχετικά με τον περιορισμό στις τιμές του φυσικού αερίου.

Το πιο επίμαχο ζήτημα είναι ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» του φυσικού αερίου που προτείνει η Επιτροπή. Η πρόταση για τη μέγιστη δυναμική τιμή ικανοποιεί την Ελλάδα, την Ιταλία και γενικά την πλειοψηφία των κρατών μελών, ωστόσο η Γερμανία και η Ολλανδία διατηρούν επιφυλάξεις.

Τα επιμέρους τεχνικά ζητήματα θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα και στα μέσα Νοεμβρίου, ούτως ώστε ο νέος κανονισμός για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι «τώρα ήρθε η ώρα των δράσεων και των αποφάσεων» για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.