Η εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ και η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Παναγιωτόπουλου -Μενέντεζ

©Eurokinissi

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α., Γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν η διεύρυνση και εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Μενέντεζ στην διεύρυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και στην προώθηση σημαντικών θεμάτων για την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ο κ. ΥΕΘΑ αναφέρθηκε, επίσης, στον αναβαθμισμένο ρόλο του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα για την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία και την μεταφορά προσωπικού και μέσων προς την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Υπουργός ετόνισε την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και στη νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία και αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε συνάντηση με στελέχη της δεξαμενής σκέψης Rand Corporation, ενώ σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, Γερουσιαστή κ. Τζακ Ριντ (JackReed), με το μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Βουλευτή κ. Μάικ Ρότζερς (MikeRogers), με το μέλος του Congressional Caucus on Hellenic Issues, Βουλευτή κ. Γκας Μπιλιράκη (GusBilirakis) και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Hellenic American Leaderhip Council (HALC), κ. Έντυ Ζεμενίδη (EndyZemenides).

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.