Η ΕΥΠ στο μικροσκόπιο του Μαξίμου

© Eurokinissi

Τι έχει φρενάρει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – Οι κρυμμένες εισηγήσεις που βρίσκονται στο συρτάρι.

Νίκος Ελευθερόγλου/ ActionPress

Για τον…ορατό πόλεμο στο Αιγαίο άπαντες γνωρίζουμε. Άλλωστε χρόνια τώρα, τα ελληνικά μαχητικά σηκώνονται και αναχαιτίζουν καθημερινά τα τουρκικά πολεμικά,  που παραβιάζουν τον εθνικό μας εναέριο χώρο και εσχάτως προκαλούν και με υπερπτήσεις πάνω  από τα νησιά μας.

Οι γνωρίζοντες, όμως τα πράγματα σε βάθος, ξέρουν ότι εκτός από τον «πόλεμο» στον αέρα  και στη θάλασσα, με τους γείτονές μας, υπάρχει και ο αόρατος πόλεμος ενός δικτύου κατασκόπων που γίνεται και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Είναι αυτός ο πόλεμος στον οποίο ο τούρκος πρόεδρος γεύτηκε μια μεγάλη ήττα όταν πήγε να στήσει το σκηνικό στον Έβρο. Το σοκ ήταν τέτοιο για την Τουρκία, που περίμενε να πιάσει τις ελληνικές δυνάμεις στον ύπνο, κάτι που δεν συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα να αποσταθεροποιήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι ο «σουλτάνος» αναζητεί ευκαιρία να πάρει ρεβάνς για το «κάζο» του στα σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάζει να αναπτύξει για πρώτη φορά σε δυτική χώρα, μια μυστική ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα για δολιοφθορές, που αποτελεί παρακλάδι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Σε «κόκκινο» συναγερμό

Αυτό βέβαια το έχουν… τσιμπήσει οι ελληνικές Αρχές, για αυτό και ετοιμάζονται να απαντήσουν εάν χρειαστεί στο «πεδίο», όπως αποκαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ότι είμαστε σε «κόκκινο» συναγερμό είναι το ένα στοιχείο. Το δεύτερο αφορά τον ανασχεδιασμό της δράσης και της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ακραία ρητορική στην Τουρκία και τα όσα συνέβησαν με την υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη πέτυχαν το Μαξίμου έτσι και αλλιώς σε μια φάση αλλαγών σε ό,τι αφορούσε την ΕΥΠ.

Το μόνο που πέτυχε η υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την επισύνδεση στο κινητό του  και την υπόθεση του Predator, ήταν σε πρώτη φάση να καθυστερήσει τις αλλαγές που είχε ήδη στο συρτάρι του ο πρωθυπουργός.

Τι αλλάζει

Ο κ. Μητσοτάκης, πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, είχε πάρει την  απόφαση να αλλάξει τη λειτουργία της ΕΥΠ, αλλά δεν ήθελε να ταράξει τα «νερά» την ώρα που οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στα ελληνοτουρκικά ήταν και παραμένουν στο κόκκινο. Όσοι είχαν εισχωρήσει στα…άδυτα των μυστικών υπηρεσιών ήξεραν ότι η στεγανοποίηση και η ενιαία λειτουργία των «ομάδων» που κινούνται εντός της ΕΥΠ, ήταν το βασικό ζητούμενο.

Μπορεί οι πληροφορίες αυτόν τον καιρό, να μιλούν για το βρετανικό μοντέλο, αλλά πληροφορίες της Αction Press, υποστηρίζουν ότι δεν είναι το μοναδικό μοντέλο λειτουργίας που επεξεργάζεται το Μαξίμου. Στα χέρια του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν δυο ακόμη εισηγήσεις από άλλες μυστικές υπηρεσίες, που έχουν πετύχει ουκ ολίγα στον τομέα τους, και οι οποίες έχουν προσφέρει στην πράξη πληροφορίες στις ελληνικές κυβερνήσεις ως κινήσεις καλής θέλησης και αξιοπιστίας.

Ο πρώην διευθυντής της ΜΙ5, Λόρδος Τζόναθαν Εβανς, που προσφάτως επισκέφθηκε τη χώρα μας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι ο μόνος.

Ο πρώην διευθυντής της ΜΙ5, Λόρδος Τζόναθαν Εβανς

Παρά τις διαρροές που έχουν γίνει για την ενεργοποίηση και προσαρμογή της ΕΥΠ στο βρετανικό μοντέλο, ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει στην υλοποίηση της «βρετανικής» πρότασης. Καθώς εκτός των άλλων, η όποια υλοποίησή του, δεν πρέπει να αποκόψει τη χώρα μας, από τη ροή πληροφοριών από τρίτες συμμαχικές χώρες, που εκτός των άλλων έχουν τον δικό τους «εγωισμό» και δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να τους πατήσει τον…κάλο, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, ακούει τις προτάσεις, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του, μέχρι να σιγουρευτεί ότι η απόφασή του, δεν θα προκαλέσει τριγμούς και δεν θα διαταράξει σχέσεις. Γιατί ο κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι να μετατραπεί η αναζήτηση ενός καλύτερου μοντέλου λειτουργίας της ΕΥΠ, σε…πόλεμο μεταξύ άλλων μυστικών υπηρεσιών που θα φέρουν την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση, έναντι της Τουρκίας.

Στο μόνο σημείο που συγκλίνουν οι πληροφορίες είναι εκείνο του διαχωρισμού της λειτουργίας της ΕΥΠ μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Για αυτό και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί άλλο μοντέλο στη μια υπηρεσία και άλλο στην άλλη, καθώς δεν θέλει η Ελλάδα να προσδεθεί σε κανένα «άρμα» υπηρεσίας, που θα στοιχίσει την απώλεια έστω και μιας πληροφορίας.

Για την ώρα πάντως το βρετανικό μοντέλο που έχει διαρρεύσει βασίζεται στην κουλτούρα υπηρεσιών, που απέχουν από την ελληνική νοοτροπία, όσο η μέρα με τη νύχτα, καθώς το έργο των βρετανών πρακτόρων ήταν επικεντρωμένο κυρίως στην αντιμετώπιση περιστατικών τρομοκρατίας και όχι «έξωθεν απειλών».

Όσοι διαφωνούν με την επιλογή του βρετανικού μοντέλου, υπενθύμισαν το φιάσκο του Τόνι Μπλέρ με τις εισηγήσεις που δεχόταν στον πόλεμο του Ιράκ. Τότε δηλαδή που οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον «έπεισαν» ότι υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής, και τον…υποχρέωσαν να μπει στον πόλεμο.

Το βρετανικό μοντέλο

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση σκοπίμως να διέρρευσε την ιστορία με τον πράκτορα κορυφής από τη Βρετανία, για να στείλει δικά της μηνύματα σε υπηρεσίες που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει εναλλακτικές. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το βρετανικό μοντέλο λειτουργίας της ΕΥΠ προβλέπει μεταξύ άλλων:

Το σπάσιμο της ΕΥΠ στα δυο καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο η ΜΙ5 είναι στραμμένη στην προστασία από την τρομοκρατία στο εσωτερικό, ενώ η Secret Intelligence Service, η γνωστή ΜΙ6, ασχολείται με τη συλλογή πληροφοριών από το εξωτερικό.

Στην τοποθέτηση επικεφαλής μετά από «διαγωνισμό» με προτάσεις κυβερνητικών στελεχών, της «εκπροσώπησης» της υπηρεσίας στα ΜΜΕ και περισσότερες δικλείδες ασφαλείας.

Οι προτάσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από τη δική του πλευρά προαναγγείλει  τέσσερα πεδία αλλαγών.

  • Πρώτον, την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  • Δεύτερον, την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  •  Τρίτον, τη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  • Και τέταρτον, τις αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως για την ώρα επιλέγει την τακτική του…αναμείνατε στο ακουστικό σας σε ό,τι αφορά το νέο ή τα νέα μοντέλα «διακυβέρνησης» της ΕΥΠ.

Ο Ερντογάν «παίζει» με επίλεκτους της ΜΙΤ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor ο τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που υπάγεται στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT. Το σχέδιο έχει καταθέσει στον Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής της ΜΙΤ  Χακάν Φιντάν, που είναι σκληρός ισλαμιστής και βρίσκεται στην τουρκική υπηρεσία ως επικεφαλής από το 2010. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ένα δημοσίευμα πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν και επιβεβαίωσε το δημοσίευμά μας του προηγούμενου Σαββάτου, για το φόβο δολιοφθοράς σε ελληνικούς αγωγούς ή σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα του Nordic Monitor ο τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που υπάγεται στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.  

Μέχρι τώρα τις αποστολές αυτές αναλάμβαναν ελίτ μονάδες του στρατού, όπως η Combat Search and Rescue (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), μέρος της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), Υποβρύχια Επίθεση του Τουρκικού Ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS).

Ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα ελάχιστα εμπιστεύεται στρατιωτικά τμήματα εκτός από αυτά που έχει τον απόλυτο έλεγχο. Σύμφωνα με το Nordic Monitor το τουρκικό σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές.

Από σαμποτάζ σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα μέχρι την ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και διεξαγωγή επιχείρησης με ψευδούς σημαίας για να δικαιολογηθεί μια τουρκική απάντηση. 

Το σχέδιο έχει καταθέσει στον Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής της ΜΙΤ  Χακάν Φιντάν, που είναι σκληρός ισλαμιστής και βρίσκεται στην τουρκική υπηρεσία ως επικεφαλής από το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν θα εναπόκειται στην ειδική αυτή μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος ή αλλού με υλικοτεχνική υποστήριξη από εναέριες και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού και ως κατάλληλο χρόνο θεωρούν την περίοδο των εκλογών στις δυο χώρες, που θεωρητικά συμπίπτει το καλοκαίρι του 2023.

Το άρθρο που δημοσίευσε το Nordic Monitor το υπογράφει ο τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρντ, που ζει εδώ και χρόνια εξόριστος στο εξωτερικό.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.