Hola Μαδρίτη: Η πόλη που λατρεύει την τέχνη

©Shutterstock

Πολιτισμική, ηλιόλουστη, έντονη, ιστορική, αριστοκρατική, Boheme, κοσμοπολίτικη, Βασίλισσα. Αν σκεφτώ, θα μου έρθουν στο μυαλό αρκετά ακόμη επίθετα που χαρακτηρίζουν αυτήν την πόλη.

Τζένη Αθανασοπούλου// ActionPress

Στο χάρτη βρίσκεται ακριβώς στη μέση της Ισπανίας, στην καρδιά της χώρας και η ονομασία της προέρχεται από την Αραβική λέξη Αλ – Μαχρίτ (πηγή νερού), όταν εκδιώχτηκαν οι Μαυριτανοί, οι Καθολικοί το άλλαξαν σε Madrid και οι κάτοικοι ονομάζονται Madrilenos . Όλη η πόλη έχει μία αριστοκρατική αύρα με υπέροχα αρχιτεκτονικά κτήρια, συγκλονιστικά μουσεία και το μεγαλύτερο παλάτι στην Ευρώπη. Αξίζει μία φορά στη ζωή σου να επισκεφτείς το μουσείο Prado, το μουσείο Reina Sofia, το μουσείο Sorolla, το μουσείο Thyseen –Bornemisza αλλά και τον ναό της Real, το ιστορικό Bernabeu.

το Βασιλικό Παλάτι  βρίσκεται στην θέση του παλιού  Μεσαιωνικού κτιρίου Alkazar και μετατράπηκε στη σημερινή του εικόνα τον 18ο αιώνα. Oλα τα έργα τέχνης της Ισπανικής Αυτοκρατορίας καταστράφηκαν από πυρκαγιά την παραμονή των Χριστουγέννων του 1734. Το σημερινό  Παλάτι έχει έκταση 135.000 τετραγωνικά μέτρα και περίπου 3.500 δωμάτια, φημίζεται για τον πλούτο της τέχνης και στα δωμάτια του φιλοξενούνται έργα των Caravaggio ,Velasquez  και Goya καθώς και πολύτιμα αντικείμενα τέχνης, όλα κειμήλια της περίφημης Ισπανικής αυτοκρατορίας.

Μια πόλη γεμάτη μουσεία

Το Εθνικό Μουσείο Reina Sofia στεγάζεται στο πρώην Γενικό νοσοκομείο της πόλης και προστέθηκαν νέα κτίρια από γυαλί το 1992 όταν και εγκαινιάστηκε από τη Βασίλισσα Σοφία. Εκεί θα βρεις έργα καλλιτεχνών του 20ου αιώνα , όπως Picasso, Miro και Dali. Ο θησαυρός του μουσείου είναι o πίνακας που ακόμη και σήμερα συγκλονίζει τον πλανήτη, η Guernica του Pablo Picasso. Το διάσημο έργο αναπαριστά τον βομβαρδισμό μιας μικρής πόλης στη Χώρα των Βάσκων το 1937 από Γερμανικά αεροπλάνα που στήριζαν τον δικτάτορα Φράνκο. Ο βομβαρδισμός, απόρροια του Ισπανικού Εμφυλίου, είχε σοκάρει τον πλανήτη.

Το Εθνικό Μουσείο Reina Sofia στεγάζεται στο πρώην Γενικό νοσοκομείο της πόλης και προστέθηκαν νέα κτίρια από γυαλί το 1992 όταν και εγκαινιάστηκε από τη Βασίλισσα Σοφία
©Shutterstock

To μουσείο Prado σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Juan de Villanueva, και το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με ρωμαϊκές λεπτομέρειες. Στις αίθουσες του, θα θαυμάσεις έργα των Francisco Goya, Diego Velazquez, Rembrandt, αλλά και του αγαπημένου εκπροσώπου της Βενετικής σχολής της Αναγέννησης Tiziano.

Στις αίθουσες του μουσείου Prado θα θαυμάσεις έργα των Francisco Goya, Diego Velazquez, Rembrandt, αλλά και του αγαπημένου εκπροσώπου της Βενετικής σχολής της Αναγέννησης Tiziano
©Shutterstock

Μπορεί να μην είναι τουριστικό, αλλά για τους λάτρεις της τέχνης, το μουσείο Sorolla αξίζει! Ο Joaquim Sorolla είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους,  θεωρείται ο ζωγράφος του φωτός και η τεχνική του χαρίζει μία ηρεμία και σε ταξιδεύει σε μέρη φωτεινά  και σε μεσημέρια που λούζονται από τον ήλιο, από ψαράδες που βγάζουν την ψαριά τους στην ακτή μέχρι απέραντες παραλίες γεμάτες χαρούμενους ανθρώπους.

Color locale

Η πολύχρωμη πόλη του Pedro Almadovar, του Flamengo, των Ταυρομαχιών και του καλού jamon. H Μαδρίτη δεν είναι μόνο μουσεία, αλλά και μία πράσινη και χαλαρωτική πόλη με φαρδιές λεωφόρους, πανέμορφες πλατείες και ωραίο φαγητό. Ξεκίνα να μυρίσεις  την πόλη, από την Grand Via, με τα φοβερά μαγαζιά και ψάξε τα τοπικά καταστήματα με τα ψαγμένα ρούχα και παπούτσια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες αλυσίδες είναι Ισπανικές!

Το στυλ εδώ είναι ψαγμένο με αριστοκρατική τάση αλλά και μία πινελιά boheme, που καταφέρνει να σε μαγεύει με νότες vintage , διατηρώντας όμως τη μοντέρνα εκδοχή. Για τους λάτρεις του shopping αξίζει μία επίσκεψη  στο εμπορικό κέντρο Las Soras , όπου θα βρουν όλα τα Ισπανικά brand συγκεντρωμένα.

Για ξεκούραση από το shopping, κινήσου προς τα διάσημα πάρκα της πόλης. Το Parque del Buen Retiro και το Parque del Oeste είναι must για να μυρίσεις την πόλη και να δεις το πως κινούνται οι Madrilenos. Στο Parque del Oeste βρίσκεται και ο ιδιαίτερος Αιγυπτικός ναός Debot που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ και είναι δώρο των Αιγυπτίων προς τους Madrilenos επειδή τους βοήθησαν στο να διασώσουν τους πέτρινους ναούς της Abu Simbel από τις πλημμύρες. Επίσης μπορείς  να πετάξεις στα σύννεφα με το τελεφερίκ, να ξεκινήσεις  από το Parque de Oeste και να φτάσεις στην άλλη άκρη της πόλης, στο Casa del campo, τη μεγαλύτερη πράσινη έκταση στην πόλη. Η θέα της πόλης από ψηλά στα old fashion τελεφερίκ, είναι μια όμορφη εμπειρία.

Πού θα δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα

O Pedro Almadovar σε μία συνέντευξη του έχει πει ότι η τορτίγια θα έπρεπε να είναι διεθνές έδεσμα, όπως η pizza και το χάμπουργκερ  και ότι μετά την προβολή της ταινίας «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», άρχισαν οι ξένοι να τρώνε γκασπάτσο  , όπως η Carmen Maura. Για να γευτείς την boheme εκδοχή και το street food, κατευθύνσου προς την υπαίθρια αγορά του San Miguel και δοκίμασε τορτίγιες σε αφθονία, tapas, ντόπια κρέατα και jamon και συνδύασε τα με ωραία κοκτέιλ και sangria. Εδώ χτυπά ο παλμός της τοπικής γαστρονομίας μέχρι αργά το βράδυ. Το κτίριο που στεγάζει την αγορά είναι μια ανακαινισμένη σιδερένια κατασκευή του 1915 με γυάλινες βιτρίνες και μπορείς να δοκιμάσεις λίγο από τα τοπικά αλλαντοπωλεία kai τα tapas bar.

Το ρεστοράν Sobrino del Botin βρίσκεται στη μαγική plaza Mayor και σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες θεωρείται το πιο παλιό εστιατόριο στον κόσμο, χρονολογείται από το 1725 και για 293 χρόνια δεν έχει κλείσει ούτε μία ημέρα. Εδώ σύχναζε και ο Ernest Hemingway, διανοούμενοι της πόλης και αρχηγοί κρατών και εδώ εργαζόταν ο διάσημος ζωγράφος Goya. Αγαπημένη σπεσιαλιτέ το κοτσινίγιο – ψητό γουρουνόπουλο.

Η μαγική Plaza Mayor ήταν κάποτε το κέντρο της Παλιάς Μαδρίτης
©Shutterstock

Ένα ακόμη παραδοσιακό ρεστοράν από το 1906 είναι το La Casa del Abuelo – το σπίτι του παππού, που σερβίρει συνταγές με γαρίδες και τις συνοδεύει με κρασί  ή μπύρα  Ηταν το αγαπημένο του Αndy Warhol, ο οποίος προτιμούσε γαρίδες σκορδάτες με ημίγλυκο κρασί (vino generoso). H είσοδος του μοιάζει με saloon, αλλά το φαγητό του δεν θα το ξεχάσεις!

Ως σινεφίλ δεν θα μπορούσα να μην συνδυάσω την Μαδρίτη με τον αγαπημένο μου  σκηνοθέτη Pedro Almοdovar και να κλείσω το μικρό αφιέρωμα σε αυτήν την πόλη με μία δήλωση του: «Δεν αναλύω τη ζωή μου αναπολώντας το παρελθόν, όμως μπορώ να πω ότι η ζωή ξεπέρασε όλα τα όνειρα εκείνου του νεαρού που ξεκίνησε κάποτε από τη Μαδρίτη!».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.