Η Κομισιόν δείχνει να απομακρύνεται από ένα πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Αντιθέτως προχωρά στην επιβολή έκτακτων φόρων στις εταιρείες ενέργειας, όπως αναφέρει ο Guardian.
Σύμφωνα με τον Guardian, το προσχέδιο του κανονισμού «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» δεν προβλέπει πλαφόν στο ρωσικό ή το εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθώς τα κράτη – μέλη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με χωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της Ευρώπης για την στην ετήσια ομιλία της την Τετάρτη.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το τελικό κείμενο μπορεί να τροποποιηθεί. Οι χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την επιβολή πλαφόν. Περίπου 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Πολωνία, θα ήθελαν να δουν επιβολή πλαφόν στο σύνολο του εισαγόμενου φυσικού αερίου, για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.
Η Κομισιόν αντιμετωπίζει αυτή την πρόταση με σκεπτικισμό, επειδή φοβάται ότι η Ε.Ε. ενδεχομένως να μην καταφέρει να εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζεται.
Οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν τον περιορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν έναν ξεχωριστό έκτακτο φόρο, ο οποίος περιγράφεται ως «εισφορά αλληλεγγύης».
Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πενταπλάσια αύξηση στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα το 2022. Αυτά τα «πλεονάσματα» δεν προκύπτουν από οικονομικές ή επενδυτικές επιλογές, αναφέρει η Επιτροπή , αλλά από τις «απρόβλεπτες εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές μετά τον συνεχιζόμενο παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση της Κομισιόν για προσωρινή εισφορά «αλληλεγγύης» θα είναι ύψους 33% των επιπλέον κερδών τους.