GOT- LOTR: Μάχη εκατομμυρίων ανάμεσα σε Γουέστερος και Μέση Γη

Επέλαση δράκων και ξωτικών από Σεπτέμβρη μέσα από τα δύο πολυαναμενόμενα prequel με πολλά κοινά: στοχεύουν στο ίδιο κοινό, υπόσχονται ταξίδια στα πλέον δημοφιλή σύμπαντα επιστημονικής φαντασίας και έχουν εξωπραγματικούς προϋπολογισμούς – Η Αmazon και η ΗΒΟ τρίβουν τα χέρια τους.

Μηνάς Μίνκωφ/ ActionPress

Μια επική μάχη αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν ανάμεσα σε δύο mega franchises. Το «Lord of the Rings: The Rings of Power» θα κυκλοφορήσει στις 2 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να είναι η ακριβότερη σειρά όλων των εποχών. Θα έχει, όμως, ισχυρό ανταγωνισμό στο να κατακτήσει τους λάτρεις του σύμπαντος της επικής φαντασίας. Το «House of the Dragon», prequel του «Game of Thrones» (δημοφιλέστερης σειράς στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Time), θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Αυγούστου. Οι δύο σειρές στοχεύουν σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό κοινό και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί τις κάνουν να φέρουν ένα βάρος αντίστοιχο με αυτό του δαχτυλιδιού για τον Φρόντο.

Στη χώρα μας το «House of the Dragon» θα προβληθεί από την Vodafone TV η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των σειρών του HBO, ενώ ο άμεσος ανταγωνιστής της θα προβάλλεται από το Amazon prime video και πέρα από τους ελληνικούς υπότιτλους η σειρά θα είναι διαθέσιμη και μεταγλωττισμένη.

Το «Lord of the Rings: The Rings of Power» θα κυκλοφορήσει στις 2 Σεπτεμβρίου

Ο πρώτος κύκλος της νέας σειράς του HBO θα αποτελείται από 10 επεισόδια, ταξιδεύοντας μας στον κόσμο του Γουέστερος 200 χρόνια πριν από τα γεγονότα του «Game of Thrones». Το «House of the Dragon» βασίζεται στο βιβλίο «Φωτιά και Αίμα» του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν και αφηγείται τον εμφύλιο πόλεμο του οίκου Ταργκάριεν.

Από την άλλη πλευρά το «The Rings of Power» είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τόλκιν και διαδραματίζεται χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα των «The Hobbit» και «The Lord of The Rings», στη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης. Ουσιαστικά είναι η εποχή όπου τα βασίλεια των νάνων, των ξωτικών και των ανθρώπων ευδοκιμούν, δίχως να γνωρίζουν πως ο Σάουρον δημιουργεί δαχτυλίδια με σκοπό να κατακτήσει τα πάντα.

Το «House of the Dragon», prequel του «Game of Thrones» (δημοφιλέστερης σειράς στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Time), θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Αυγούστου.

Το «The Rings of Power» στην πρώτη του σεζόν θα περιλαμβάνει οκτώ επεισόδια με το κόστος παραγωγής να ανέρχεται στα 465 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αν διαιρεθεί ανά επεισόδιο ανέρχεται λίγο παραπάνω από 58 εκατομμύρια. Ενδεικτικό είναι πως η τριλογία του Aρχοντα των Δαχτυλιδιών είχε συνολικό μπάτζετ 281 εκατομμύρια δολάρια, ίδιο ποσό που δαπάνησε και η Amazon για να αγοράσει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου μέρους του έργου, ώστε να δημιουργήσει τη νέα σειρά που θα δούμε στις οθόνες μας το φθινόπωρο. Το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί θα την κάνει την ακριβότερη σειρά όλων των εποχών. Μέσα από αυτή τη συμφωνία όμως η Amazon δεν θα μπορέσει να συμπεριλάβει χαρακτήρες από τις άλλες ταινίες, όπως για παράδειγμα τον Γκάνταλφ και τον Μπίλμπο Μπάγκινς, γεγονός που εξηγεί εν μέρει το τεράστιο μπάτζετ αφού θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν την παραγωγή και την ιστορία.

Το «House of the Dragon» συνεχίζει την παράδοση της ακριβής παραγωγής, από εκεί που το άφησε το «Game of Thrones». Θα κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, αφού το κάθε επεισόδιο ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια. Το «Game of Thrones» στον τελευταίο του κύκλο κόστισε 90 εκατομμύρια δολάρια, αφού το κάθε επεισόδιο δεν ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια. Το μπάτζετ όμως για τις πρώτες σεζόν της σειράς ήταν ακόμη χαμηλότερο, αφού ο πρώτος κύκλος ήταν περίπου 50 με 60 εκατομμύρια δολάρια ενώ στη συνέχεια οι προϋπολογισμοί για τη παραγωγή έλαβαν μια αύξηση περίπου 15%, δίχως όμως να ξεπεράσουν ποτέ τα 10 εκατομμύρια ανά επεισόδιο, παρά μόνο στον 8ο κύκλο.

Διεκδικούν το ίδιο target group

Ο ανταγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα στις δυο σειρές είναι δεδομένος σε όλα τα επίπεδα. Καθώς το κοινό τους είναι εν πολλοίς ίδιο, η «μάχη» της τηλεθέασης είναι ακόμη ένας παράγοντας για το κατά πόσο μια παραγωγή θα κριθεί ως πετυχημένη. Έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως η ζήτηση του κοινού για το «House of the Dragon» είναι 6,5 φορές μεγαλύτερη από τη ζήτηση της μέσης τηλεοπτικής σειράς τις τελευταίες 30 ημέρες. Παράλληλα, η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι η ζήτηση του κοινού για το «The Rings of Power» είναι 2,7 φορές μεγαλύτερη από τη ζήτηση της μέσης τηλεοπτικής σειράς στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα.

Το «The Rings of Power» στην πρώτη του σεζόν θα περιλαμβάνει οκτώ επεισόδια με το κόστος παραγωγής να ανέρχεται στα 465 εκατομμύρια δολάρια

Χαρακτηριστικό είναι πως στις ΗΠΑ το τελευταίο επεισόδιο του «Game of Thrones» παρακολούθησαν μέσω του HBO και μόνο, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θεατές, ενώ συνολικά παραπάνω από 44 εκατομμύρια άνθρωποι από 173 χώρες παρακολούθησαν τον τελευταίο κύκλο της σειράς, δίχως στους αριθμούς να περιλαμβάνονται οι θεατές από άλλες πλατφόρμες. Η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιών» θεωρείται από τις πιο πετυχημένες έχοντας «σπάσει ταμεία», με το παγκόσμιο box office να ανέρχεται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δημιουργός της νέας σειράς του HBO Τζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, τόνισε πως το «House of the Dragon είναι σκοτεινό, δυνατό και εσωτερικό». Επίσης ενημέρωσε τους φαν που αναμένουν με ανυπομονησία την πρεμιέρα πως έχει γίνει καταπληκτική δουλεία με τους Ταργκάριεν, γράφοντας χαρακτηριστικά πως «θα πάνε μακριά, δε θα σας απογοητεύσουν». Μερικοί από το κάστ των πρωταγωνιστών είναι οι Έμα Ντ’άρσι, Ματ Σμιθ, Μίλι Άλκοκ, Ολίβια Κουκ, Γκράχαμ ΜακΤάβις, Ιβ Μπεστ, Πάντι Κόνσινταϊν, Σαβάνα Στέιν και Έμιλι Κάρεϊ.

Το «House of the Dragon» θα κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, αφού το κάθε επεισόδιο ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια

«Έχουμε πει στην Amazon πως θέλουμε να δημιουργήσουμε τέσσερεις ή πέντε ιστορίες που θα είναι τα μεγάλα έπη της Δεύτερης εποχής», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Πάτρικ Μακέι, σεναριογράφος του «The rings of Power». Παράλληλα, ο σεναριογράφος της σειράς ελκύει την προσοχή των «πιστών» αφού έχει τονίσει χαρακτηριστικά πως «θα πάμε στις ακτές», με την ακτογραμμή της Μέσης Γης να μην έχει εμφανιστεί ποτέ έως τώρα στην οθόνη. Οι ηθοποιοί που θα δούμε στη συγκεκριμένη σειρά έχουν άρωμα «Game of Thrones», αφού πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Αραμάγιο (είχε ερμηνεύσει τον ρόλο του νεαρού Ένταρντ Σταρκ στην 6η σεζόν) και Τζόζεφ Μόουλε (γνωστός ως Μπέντζεν Σταρκ).

Κανείς -πλην των ιθυνόντων- δε γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα δούμε στις οθόνες, παρά μόνο τι μπορούμε να περιμένουμε. Τα «αμύθητα» μπάτζετ έχουν μπει για τα καλά στην εξίσωση της βιομηχανίας παραγωγής σειρών και ταινιών καθώς πλέον στο «παιχνίδι» είναι και η διαδικτυακή – συνδρομητική τηλεόραση που αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Το μόνο σίγουρο για τις δύο πολυαναμενόμενες σειρές είναι πως εκτός από τις μάχες που θα δοθούν επί οθόνης, κοντράρονται σε όλους τους τομείς, με τη «μάχη» ξωτικών και δράκων να είναι αμφίρροπη.

Δείτε τα τρέιλερ των σειρών:

Ποσά που «ζαλίζουν»

Lord of the Rings – The Rings of Power

$465 εκατ.

το συνολικό κόστος της νέας σειράς

$58 εκατ.

το κόστος για κάθε ένα από τα 8 επεισόδια

$281 εκατ.

το συνολικό μπάτζετ της τριλογίας του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών

$2,9 δισ.

το παγκόσμιο box office της τριλογίας

Game of Thrones – House of the Dragon

$200 εκατ.

το συνολικό κόστος της νέας σειράς

$20 εκατ.

το κόστος για καθένα από τα 10 επεισόδια

$90 εκατ.

το μπάτζετ του τελευταίου κύκλου του Game Of Thrones

13 εκατ. θεατές

παρακολούθησαν το τελευταίο επεισόδιο της σειράς

44 εκατ. θεατές
από 173 χώρες
παρακολούθησαν τον τελευταίο κύκλο του GOT

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.