Γλυπτά του Παρθενώνα – Δημοσκόπηση: Υπέρ της επανένωσης το 54% των Βρετανών

Υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τάσσεται το 54% των Βρετανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η μέτρηση σε δείγμα σχεδόν 2.000 πολιτών έγινε για τον οργανιζμό Parthenon Project, που χρηματοδοτεί ο Έλληνας βιομήχανος πλαστικών Τζον Λέφας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που κοινοποιήθηκαν στο BBC, υπέρ της διατήρησης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο τάχθηκε το 16% των ερωτηθέντων.

Το Parthenon Project επισημαίνει πως μεταξύ των ερωτηθέντων που ψήφισαν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία στις εκλογές του 2019, το 44% τάσσεται υπέρ της επιστροφή.

Επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Parthenon Project αναλαμβάνει ο λόρδος Εντ Βέιζι, ο οποίος δηλώνει πως «μια συμφωνία (για την επανένωση των Γλυπτών) είναι εφικτή».

Ο λόρδος Βέιζι έχει εξασφαλίσει συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων με θέμα την προοπτική τροποποίησης του νόμου του 1983 περί Εθνικής Κληρονομιάς. Ο νόμος αυτός απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή κάποιων βρετανικών μουσείων.

Παρόμοιος νόμος, του 1963, απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο.

Σε σημερινό (13/10) άρθρο του στους Times ο λόρδος Βέιζι τονίζει ότι τέτοιου είδους νόμοι εξυπηρετούσαν έναν σκοπό που πλέον είναι ξεπερασμένος και ότι «εντείνεται η δυναμική» υπέρ του επαναπατρισμού κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών από τα μουσεία της Δύσης.

Αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάνει λόγο για πιθανή συμφωνία με βάση την οποία το Βρετανικό Μουσείο θα επέστρεφε μονίμως τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης και σε αντάλλαγμα θα λάμβανε περιοδικά άλλα εκθέματα.

.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.