Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Να αποτρέψουμε την καταστροφή»

©EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του, αναφέρεται στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την υγεία της ατμόσφαιράς της, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματά της και τους πεπερασμένους πόρους της», τονίζει. Κατά τον ίδιο, ένα υγιές περιβάλλον είναι απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους.

«Μόνο μία Γη», σημειώνει, σχετικά με το μόνο μας σπίτι. «Τα φυσικά συστήματα της Γης δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις μας», παρατηρεί. «Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τις καμπάνες συναγερμού που χτυπούν πιο δυνατά κάθε μέρα» προειδοποιεί.

Ο Γκουτέρες υπογραμμίζει την ανάγκη «να αναλάβουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκαλείται από την τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, οι κυβερνήσεις επειγόντως να δώσουν προτεραιότητα στη δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω πολιτικών που προωθούν τη βιώσιμη πρόοδο».

«Υπάρχει μια πιθανότητα 50-50 ότι οι ετήσιες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα παραβιάσουν το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού των 1,5 βαθμών Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο μπορεί να εκτοπιστούν από την κλιματική διαταραχή μέχρι το 2050» προσθέτει.

«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να συνεργαστούμε με τη φύση, όχι εναντίον της» και «μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ευδοκιμεί, επειδή έχουμε μόνο μία Γη», καταλήγει.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.