Τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας και το μέλλον του κορονοϊού έκανε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τον κορονοϊό:
«Ο ιός ήρθε για να μείνει. Η συμβίωση μαζί του συμπεριλαμβάνει και μία κατανόηση του τι περιμένουμε από αυτόν.
Υπάρχουν 3 βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι:
1) η αποστειρωτικού τύπου ανοσία μειώνεται με τον χρόνο,
2) πάντα θα επιλέγονται μεταλλάξεις που διαφεύγουν της ανοσίας (οπότε να το θεωρούμε de facto ότι θα συμβαίνει)
3) ότι η ανοσία έναντι βαριάς νόσου διατηρείται σε βάθος χρόνου.
Λαμβάνοντας καταρχήν το 1 υπόψιν, τα κλασικά πολύ απλά μοντέλα SIRS, προβλέπουν ταλαντώσεις σε περιοδικά διαστήματα (σχήμα 1). Η έλευση μίας μετάλλαξης που διαφεύγει της ανοσίας μπορεί να ενσωματωθεί στο μοντέλο με αύξηση του ρυθμού της μείωσης της ανοσίας, συνεπώς πάλι καταλήγει στην ίδια λύση, περιοδικές ταλαντώσεις.
Το (3) δεν επηρεάζει την κινητική της επιδημίας, αλλά έχει ως συνέπεια ο αριθμός των θανάτων σε κάθε έξαρση να μειώνεται σταδιακά ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης ανοσίας (είτε από εμβόλια, είτε από νόσο, είτε από συνδυασμό και των 2).
Συνεπώς, όσο περνάει ο καιρός θα αναμένουμε να βλέπουμε μείωση της έντασης στις ΜΕΘ, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσει ένα πλατώ. Ο στόχος μας είναι αυτό το πλατώ να είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται.
Πώς;
1) αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις
2) θεραπείες
3) καλή εκπαίδευση και χρήση προστασίας από ευάλωτες ομάδες
4) προσήλωση και καλή χρήση μέτρων υγιεινής και ατομικής προστασίας σε ευαίσθητους χώρους
Σε επόμενο post θα εξηγήσω την δυναμική των εξάρσεων, τι επηρεάζει την έντασή τους, την κορύφωση και την διάρκειά τους».