Γκάγκα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στα πόστα τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

©Pixabay

Ανοιχτό άφησε το ζήτημα της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε, θα συζητηθεί αν θα αρθεί η αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς. Τόνισε, ότι όταν έγινε το μέτρο, έγινε κυρίως για την προστασία των ίδιων των υγειονομικών.

«Εγώ ήμουν στο νοσοκομείο τότε και δούλευα και είχα πάει σε νοσοκομεία, όπως στην βόρειο Ελλάδα όπου είχαν χάσει ανθρώπους, χάσαμε γιατρούς και νοσηλευτές. Άρα η πολιτεία νομίζω δικαίως είπε ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να εκτίθενται. Δηλαδή ως πολιτεία, δεν μπορώ να στείλω ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι προστατευμένοι σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου από την στιγμή που υπάρχει προστασία, υπάρχει εμβόλιο. Και βέβαια είναι προστασία και για την δημόσια υγεία, αλλά είναι κυρίως για τους ίδιους. Τα επιδημιολογικά δεδομένα τώρα αλλάζουν και νομίζω ότι περιμένουμε μια εισήγηση από την επιτροπή για να συζητήσουμε αν είναι την αλλαγή των δεδομένων, όπως αλλάζει και ο τρόπος που νοσηλεύονται οι ασθενείς» συμπλήρωσε η ίδια

Αλλαγές στο πρωτόκολλο των νοσοκομείων

Εξήγησε ότι μέχρι τώρα όσοι ασθενείς μπαίνουν στο νοσοκομείο κάνουν τεστ για κορονοϊό και αν είναι θετικοί, μπαίνουν στο τμήμα covid.

«Από δω και πέρα αυτό αλλάζει, δεν μπαίνει σε τμήμα covid, μπαίνει σε όποια κλινική χρειάζεται για την κατάσταση της υγείας του και νοσηλεύεται μεμονωμένος μεν αλλά στην κλινική που χρειάζεται να μπει. Άρα παύουμε να έχουμε αυτά τα τεράστια τμήματα covid που σε αυτή την φάση δεν νοσηλεύονται ασθενείς επειδή έχουν προβλήματα υγείας από covid αλλά έχουν προβλήματα υγείας με covid» ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, επανέλαβε ότι διαγράφεται.

Νοσοκομεία Παίδων

Αναφορικά με τους αναισθησιολόγους στα νοσοκομεία Παίδων, ανέφερε πως δόθηκαν οικονομικά κίνητρα ώστε να ξεκινήσουν ειδικότητα αναισθησιολογίας οι νέοι γιατροί. «Αυτό λειτούργησε και σήμερα οι περισσότερες κλινικές έχουν όλες τις θέσεις τους καλυμμένες από ειδικευόμενους. Στο Παίδων έχουμε μετακινήσει ήδη δύο συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία, προκηρύξαμε θέσεις και έχουμε αιτήσεις για αυτές, άρα νομίζω ότι στον επόμενο μήνα θα έχουμε πλήρωση των θέσεων αυτών.

Άρα τα πράγματα είναι καλύτερα, η λίστα μειώνεται, τα τακτικά χειρουργεία έχουν ξεκινήσει, όλα τα επείγοντα μπαίνουν στην ώρα τους και πιστεύω ότι-θέλουμε κάποιους μήνες-και τα τακτικά χειρουργεία θα ολοκληρωθούν. Επίσης αν δούμε ότι παρά τις προσπάθειές μας, στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία δεν μπορούν να μπουν όλα τα τακτικά περιστατικά, μας έχει ζητηθεί και από το Έλενα που έχει αναισθησιολόγους και παιδοχειρουργούς να αναλάβουν και εκείνοι κάποια περιστατικά. Νομίζω θα λυθούν τα προβλήματα γρήγορα», σημείωσε.


Σε σχέση με το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους γιατρούς του δημοσίου να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι «είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους συλλόγους των γιατρών και θα το δούμε». «Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ελευθερία στις σχέσεις, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλο το έργο του δημόσιου τομέα εκτελείται κανονικά, δηλαδή προχωρούν κανονικά τα πρωινά χειρουργεία, ανοίγουμε τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα νοσοκομεία, υπάρχουν ήδη απογευματινά ιατρεία και εξετάσεις, άρα το πρώτο μας μέλημα είναι να ενδυναμωθεί ο δημόσιος τομέας και από κει πέρα ναι θέλουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία στις σχέσεις των γιατρών».

Για τις μισθολογικές αυξήσεις δήλωσε ότι ισχύει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών από το 2023. «Αυτή είναι η βούληση του κράτους, είναι μια δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά, γιατί έχουμε μια κρίση ενέργειας και πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στους μισθούς και στους γιατρούς και στους άλλους κλάδους και στους νοσηλευτές και στον υπόλοιπο κόσμο απλώς πρέπει να πάμε σιγά σιγά βλέποντας τι είναι δυνατόν να γίνει με τα πραγματικά δημοσιονομικά της χώρας στην παρούσα κατάσταση.  Ό,τι έχει εξαγγελθεί θα γίνει» τόνισε.

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας είπε: «Έχουμε πέντε εκατομμύρια κρούσματα λοιμώξεις, έχουμε εμβόλια σε 7,5 εκατ. πληθυσμό, άρα νομίζω ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Πάντα μπορεί να έχουμε περίεργες μεταλλάξεις, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, υπολογίζουν οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη ότι θα έχουμε ίσως μια αύξηση στα κρούσματα αλλά όχι αυτά που είχαμε στο παρελθόν» ανέφερε.

Εμβόλια

Επικρατούσες μεταλλάξεις είναι οι Όμικρον 4 και 5 επιβεβαίωσε, σημειώνοντας ότι δεν έχει κυριαρχήσει η παραλλαγή Κένταυρος. «Όπότε πρέπει να δούμε την πανδημία σαν κάτι που μπαίνει μάλλον στην ζωή μας όπως είναι η γρίπη, αλλά -με κάθε επιφύλαξη- δεν θα είναι αυτό που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως κολλάει ξανά και ξανά η γρίπη, έτσι συμβαίνει και με τον κορονοϊό, μπορεί να κάνει επαναλοιμώξεις» εξήγησε.

Εξαιρετικά αποτελεσματικά χαρακτήρισε τα προηγούμενα εμβόλια, καθώς ήταν ελάχιστες οι νοσήσεις σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί. «Έτσι μετράς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» επισήμανε. «Στα εκατομμύρια ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, έχουμε αναλογικά 7 φορές λιγότερες λοιμώξεις από ό,τι στους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν, άρα δεν λέει κανείς ότι με τα εμβόλια δεν μπορείς να κάνεις λοίμωξη, μπορείς να κάνεις αλλά η λοίμωξη αυτή είναι πολύ πιο ήπια και αν δεν έχεις ιδιαίτερα προβλήματα υγείας συνήθως δεν φτάνεις να νοσήσεις βαριά» συμπλήρωσε.

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό είναι ισχυρή για όσους είναι άνω των 60 ετών ή έχουν προβλήματα υγείας, διευκρίνισε η Μίνα Γκάγκα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.