Γιάννης Τσακίρης: Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία του ΕΣΠΑ

©EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, αποφάσισε να βάλει σε θέσεις που θεωρούνται «κλειδιά», ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με την ευρύτερη πολιτική σκηνή και είχαν τη διάθεση να «σηκώσουν τα μανίκια» και να βάλουν σε τροχιά ανάκαμψης την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.

Αction24Press Team

Μια τέτοια επιλογή, που φαίνεται να δικαιώνει πλήρως αυτή τη στρατηγική, καθημερινά εδώ και τρία χρόνια, με τα θετικά του και άμεσα αποτελέσματα, είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το βαρύ και πολύπλοκο χαρτοφυλάκιο του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο τεχνοκράτης του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρείται ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά άκρως αποτελεσματικός, δεν του αρέσουν οι τυμπανοκρουσίες και οι κορώνες και έχει μάθει να «μιλάει» με αριθμούς και μετρήσιμα αποτελέσματα και στην προκειμένη περίπτωση πολύ θετικά για τη χώρα μας.

Αφήνοντας πίσω του μια σημαντική καριέρα στην ευρωπαϊκή οικονομική σκηνή, αφού μέχρι να την ανάληψη των καθηκόντων του ως υφυπουργού, υπήρξε επικεφαλής του τμήματος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες γειτονίας της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων όπως και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

O πατέρας του JEREMIE, ύψους μισού δισ.

Από τη μεριά των πρωτοβουλιών για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προώθησέ και ανέπτυξε το Equifund για την Ελλάδα, ενώ λίγο καιρό πριν από αυτό υπήρξε ο πατέρας του JEREMIE, ύψους συνολικά μισού δις ευρώ. Δυο πολύ σημαντικά προγράμματα που χρηματοδότησαν εκατοντάδες νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και όπου τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα ειδικά στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, με ξένα κεφάλαια που πλέον εισέρχονται σε ελληνικές startups. Στα Δυτικά Βαλκάνια δημιούργησε το Western Balkan Enterprise Development & Innovation Facility, που ήταν ουσιαστικά μια σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα χρηματοδοτήσεων ΜμΕ που μόχλευσε πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Στην Πορτογαλία, δημιούργησε το Portuguese Venture Capital Initiative, στην Τουρκία το Grater Anatolia Guarantee Facility και το Turkish Growth and Innovation Fund, αλλά και στην Ουκρανία, την Γεωργία και την Μολδαβία, τον εγγυοδοτικό μηχανισμό το DCFTA Guarantee Facility. Όλα, χρηματοδοτικές πλατφόρμες με μεγάλη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, που κατάφεραν να δώσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και να προάγουν την τεχνολογία και την καινοτομία.

Τεράστια απορρόφηση

Μόνο τυχαία όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί και η τεράστια απορρόφηση του υπάρχοντος ΕΣΠΑ τους τελευταίους 30 μήνες, αλλά ούτε και η μεγάλη επιτυχία της έγκρισης του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ελλάδας, του νέου ΕΣΠΑ δηλαδή, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, ύψους 26,2 δισ. ευρώ, το οποίο εκπονήθηκε από τον ίδιο τον υφυπουργό και το επιτελείο του και κατάφερε να κατατεθεί και να εγκριθεί πρώτο, ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής και αναμένεται να φέρει ένα  σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάταξης της χώρας ειδικά μετά την πάροδο τα πανδημίας.

Άλλωστε τα προγράμματα και η ρευστότητα που παρέχουν τα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, υπήρξαν ουσιαστικά το σημαντικότερο σωσίβιο για την οικονομία καθόλη την οικονομική κρίση του Covid, όταν πάνω από 7 δισ. ευρώ κατευθυνθήκαν προς την πραγματική οικονομία μέσα σε μόλις 16 μήνες.

Ο ίδιος ο υφυπουργός, κ. Τσακίρης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του εδώ και τρία χρόνια, έβαλε ως προσωπικούς του στόχους μέσω των προγραμμάτων του ίδιου του, του υπουργείου, να δημιουργήσει μια χώρα πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ανταγωνιστική και πιο δίκαιη «κοινωνικά», να γίνει η Ελλάδα ο πράσινος πρωταθλητής της Ευρώπης, όπως λέει χαρακτηριστικά στις συνεντεύξεις που δίνει. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του, τις σχέσεις του με τις Βρυξέλες αλλά και τις σχέσεις του με Διεθνείς Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς, κερδίζει το προσωπικό του στοίχημα εν μέσω ενός παγκόσμιου θολού τοπίου, λόγω των ενεργειακών τριγμών, της πανδημίας, αλλά και του τεταμένου πολεμικού κλίματος. 

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.