«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να βρει αυτονομία και αυτάρκεια», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (E&A) πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ABEE, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
«Κύριε Πρόεδρε του ΕΒΕΑ, κύριε Πρύτανη, κύριοι συνάδελφοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε του Ερυθρού Σταυρού, κυρίες και κύριοι, αισθάνομαι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη χαρά που είμαι σήμερα εδώ στα εγκαίνια αυτού του εκπληκτικού Κέντρου Καινοτομίας της οικογενείας Δέμου και της βιομηχανίας Δέμου.
Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζω την οικογένεια αυτή, εννοώ σε προσωπικό επίπεδο, και σέβομαι ιδιαίτερα την ιστορία της.
Όμως, εδώ δεν είμαστε λόγω της φιλίας, εδώ είμαστε λόγω των έργων. Και είναι από αυτές τις στιγμές στην πολιτική που αισθάνεσαι την ικανοποίηση ότι κάθε απόφαση που παίρνεις στην πολιτική σου διαδρομή αποκτά σάρκα και οστά, αλλάζει επί τα βελτίω τη ζωή των συνανθρώπων σου και βοηθάει επί της ουσίας την πατρίδα σου.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, εδώ από το βήμα της ΔΕΘ, ο κύριος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία τότε της κυβερνήσεώς μας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσουμε το λεγόμενο «επενδυτικό claw back».
Ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που ψήφισα ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στην σχετική έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, σε συνεργασία με την ΠΕΦ, σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ, σε συνεργασία με όλη τη φαρμακευτική αγορά στο να είμαστε όσο μπορούσαμε πιο δίκαιοι και πιο διαφανείς.
Στη συνέχεια καταφέραμε και δώσαμε μία μακροπρόθεσμη προοπτική στο επενδυτικό clawback με πρωτοβουλία του κυρίου Πρωθυπουργού για την ένταξή της στο Ταμείο Ανάκαμψης και την εξασφάλιση 300 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουμε να έχουμε πλέον μια ισχυρή βάση χρηματοδότησης και να μπορούν οι ελληνικές και οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να σχεδιάζουν επενδύσεις.
Αυτή μας η πρωτοβουλία έχει στεφθεί από πολύ μεγάλη επιτυχία. Επενδυτικά σχέδια που σήμερα ξεπερνούν στο σύνολό τους σε αξία τα 600 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί κι έχουν εγκριθεί. Σήμερα εδώ μπροστά σας βλέπετε ένα από τα αποτελέσματα αυτής μας της πολιτικής πρωτοβουλίας.
Και ναι, ένα θερμό ευχαριστώ σε όλη την οικογένεια Δέμου που μας δίνετε την ικανοποίηση να βλέπουμε να παίρνουν σάρκα και οστά αυτά που οραματιζόμαστε ως πολιτική ηγεσία για τον τόπο μας.
Γιατί αυτό που θέλαμε από την αρχή και αυτό που θέλουμε είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία και αποτελεί έναν από τους πιο ζωτικούς κλάδους της οικονομίας μας με πολύ μεγάλες εξαγωγές και με χιλιάδες θέσεις εργασίας, να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας και τη ζημιά που έπαθε την εποχή της χρεοκοπίας και να κερδίσει το μέλλον.
Θέλω, όμως, να συμφωνήσω λίγο με τον κύριο Δημήτρη Δέμο σε αυτά που είπε πριν, διότι από την ώρα που σχεδιάζαμε και ψηφίζαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 το επενδυτικό claw back μέχρι σήμερα,όλος ο κόσμος και σίγουρα όλη η Ευρώπη έχει αλλάξει τελείως.
Στην πραγματικότητα σήμερα είμαστε σε έναν καινούριο κόσμο. Εάν τότε το επενδυτικό claw backαποτελούσε μία εθνική προτεραιότητα για τη χώρα μας ώστε να θεραπεύσουμε σε έναν κάποιο βαθμό το ανταγωνιστικό μειονέκτημα του claw back, μάλλον την εποχή που θεσπίζαμε το claw back ως Υπουργός Υγείας από την προηγούμενή μου θητεία. Μην κοιτάτε τον κύριο Πλεύρη, εκεί ήταν κι εκείνη την εποχή ακριβώς το διπλανό μου χέρι την ώρα που το υπέγραφα.
Και τότε λοιπόν βλέπαμε αυτή μας την πρωτοβουλία σαν ένα είδος αντισταθμίσματος ενός μεγάλου ανταγωνιστικού μειονεκτήματος που είχαμε αναγκαστεί να θεσπίσουμε για την υγεία τηςοικονομίας μας.
Αυτή όμως η εποχή πια φαντάζει πολύ παλιά. Σήμερα η Ευρώπη είναι σε μία νέα πραγματικότητα, γιατί η πανδημία αποτέλεσε ισχυρό σοκ για όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς τότε για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν ότι αν έκλειναν οι εισαγωγές από τη Μαλαισία, την Ινδία και την Κίνα οι Ευρωπαίοι θα έμεναν πολύ σύντομα χωρίς φάρμακα. Και αυτό ήταν ένα σοκ για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά το μέγεθος της εξάρτησης από χώρες εκτός Ευρώπης.
Και εκεί που θα έλεγε κανείς ότι μπορεί η κανονικοποίηση της οικονομίας μας να τους έκανε να το ξεχάσουν, ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –η νέα κρίση την οποία τώρα διανύουμε με άγνωστη χρονική έκταση και συνέπειες– και κατέστησε σαφές ότι η περίπτωση να γυρίσουμε στον κόσμο που είχαμε πριν από όλα αυτά, στην πραγματικότητα έχει παρέλθει.
Στο νέο κόσμο είναι υποχρεωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει αυτονομία και αυτάρκεια, τουλάχιστον στα κρίσιμα αγαθά. Και τι μπορεί να είναι πολύ κρισιμότερο από την υγεία και τα φάρμακα;
Θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της βιομηχανίας Δέμος και για τη μεγάλη επένδυση στην Τρίπολη, πάλι στα πλαίσια μιας άλλης πρωτοβουλίας μας, της απολιγνιτοποίησης και των επιπλέον κινήτρων που θεσπίσαμε γι΄ αυτές τις περιοχές.
Σήμερα, πριν από λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια Επίτροπος κυρία Βεστάγκερ μας έδωσε την έγκριση για το νέο χάρτη κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβάνοντας την επιπλέον ενίσχυση των περιοχών της απολιγνιτοποίησης. Άρα, και επισήμως ξεκινάει ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τα νέα υψηλότερα όρια. Είναι άλλη μία επιτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κυρίως του Αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Νίκου Παπαθανάση.
Έτσι λοιπόν μέσα σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη αξία. Και θέλω να μου επιτρέψετε πριν κλείσω να πω κάτι για τη Θεσσαλονίκη. Εμένα προσωπικά η καταγωγή μου είναι το Αμύνταιο Φλωρίνης, Μακεδόνας είμαι και τη Θεσσαλονίκη τη λατρεύω.
Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που συνέδεσα την υπουργική μου θητεία – τις πρώτες μέρες της θητείας μου, όχι τις πρώτες εβδομάδες– με την Pfizer και την επίτευξη της δημιουργίας του DigitalCenter, στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, η επένδυση αυτή έπαιξε ρόλο στο θέμα του επενδυτικού clawback για το οποίο μιλάγαμε προηγουμένως.
Αυτό όμως που πρέπει να δώσει υπερηφάνεια σε όλους στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η Pfizer απέδειξε ότι η Θεσσαλονίκη έχει μία ζωτική οικονομία με εξαιρετικά λαμπρό μέλλον.
Γιατί; Γιατί η αρχική μου συμφωνία με την εταιρεία αυτή ήταν να φτιάξουμε στη Θεσσαλονίκη ένα Digital Center με 200 θέσεις εργασίας. Σήμερα έχει προχωρήσει ήδη σε 750 προσλήψεις και προχωράει ολοταχώς για τις 1.000.
Γιατί; Γιατί ακόμα και η ίδια η Pfizer, αυτός ο τεράστιος παγκόσμιος κολοσσός εξεπλάγην από την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που βρήκε σε αυτή την πόλη, για να μπορέσει να κάνει τις εργασίες της με παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.
Πράγμα το οποίο δείχνει και την ζωτικότητα και τις προοπτικές της πόλης. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτά τα τρία χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει ιδιαίτερα μεγάλη βάση στη Θεσσαλονίκη, με σειρά επενδύσεων και δημοσίων έργων.
Σύντομα, θα έχουμε και άλλα καλά νέα για τη Θεσσαλονίκη στον επενδυτικό τομέα. Γιατί ναι, αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη στην πρώτη ταχύτητα και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει όλοι να το ξέρετε.
Πιστεύω ότι δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση στο παρελθόν που να έχει ασχοληθεί με τη Θεσσαλονίκη τόσο όσο αυτή η κυβέρνηση. Και τα αποτελέσματα φαίνονται από τη μεγάλη μείωση της ανεργίας στην πόλη και από τη ζωτικότητα που δείχνει η πόλη, η οποία είναι έτοιμη να κυριαρχήσει και να παίξει το ρόλο που η ιστορία της έχει πραγματικά δώσει. Και είμαι υπερήφανος που κι εγώ έπαιξα ρόλο σε αυτό από τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός.
Θέλω λοιπόν για άλλη μια φορά να συγχαρώ την οικογένεια Δέμου και τον Δημήτρη Δέμο, να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου Υπουργό Υγείας κύριο Θάνο Πλεύρη για την καλή μας συνεργασία για να υλοποιηθεί το επενδυτικό claw back και να προχωρήσει με τη σύντομη και γρήγορη έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που οδήγησαν στη δημιουργία αυτών των έργων, και να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας σε μία σημαντική στιγμή όχι μόνο για την οικογένεια Δέμος αλλά για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για την Ελλάδα γενικότερα. Θερμά συγχαρητήρια».