«Γεμίζει» το καλάθι του νοικοκυριού

©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Προϊόντα βασικής ανάγκης -51 συνολικά- απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο αναμένεται από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να μπει στην καθημερινότητά μας.

Η λίστα με τις κατηγορίες καθορίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται κάθε Τετάρτη να αποστέλλουν το «καλάθι» τους.

Η λίστα με τα προϊόντα που επιλέγει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα αναρτώνται στην πλατφόρμα του υπουργείου e-καταναλωτής, ενώ θα έχουν και ειδική σήμανση.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή.

Προβλέπεται πρόστιμο στις υπόχρεες επιχειρήσεις, ύψους 5.000 για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.

«Καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να δημιουργήσουν και οι μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Το «καλάθι» θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Γεωργιάδης για καλάθι του νοικοκυριού: «Θα συγκρίνουμε τις τιμές με αυτές πριν από την ανακοίνωση του μέτρου»

Για το καλάθι του νοικοκυριού μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν καταγραφεί την ημέρα που έγινε η συμφωνία. Η σύγκριση θα γίνει και με τις τιμές εκείνης της ημέρας και με τις τωρινές τιμές. «Θα συγκρίνουμε τις τιμές με αυτές που υπήρχαν πριν από την ανακοίνωση του μέτρου», είπε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.