Gazprom: Απειλεί με αύξηση κατά 60% των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου

©EPA/ANATOLY MALTSEV

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% το χειμώνα.

Η ροή του φυσικού αερίου από την Ρωσία μειώθηκε φέτος, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τη διένεξη σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 1, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φθάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν παραμείνει η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα», προειδοποιεί η Gazprom.

Η τιμή χονδρικής στη ολλανδική αγορά έφθασε την άνοιξη στα 335 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα (MWh), Σήμερα έπεσε στα 226 ευρώ ανά MWh, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι.

Η Gazprom μείωσε την ροή στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς την Γερμανία Οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% ανάμεσα στη 1η Ιανουαρίου και τις 15 Αυγούστου.

Η παραγωγή της Gazprom ήταν μειωμένη κατά 32,2% τον Αύγουστο, δηλώνει ο Evgeniy Suvorov, οικονομολόγος στην CentroCreditBank, στο κανάλι του MMI στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 59%.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.