G7: Προς επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

©Unsplash

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να επιβεβαιώσουν σήμερα (2/9) τα σχέδια για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στόχος είναι η μείωση των εσόδων για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τη διατήρηση της ροής του αργού, για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών, σύμφωνα με αξιωματούχους της G7.

Οι υπουργοί θεωρείται πιθανό να εκδώσουν ανακοινωθέν για τα σχέδιά τους.

«Είναι πιθανή μια συμφωνία», είπε έναςαξιωματούχος της G7, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πόσες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάου, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 «θα έχουν μια δήλωση που θα σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε για να το πετύχουμε αυτό».

«Θέλουμε να προωθήσουμε αυτό το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου», είπε.

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια, λόγω της αύξησης των τιμών. Αξιωματούχοι της G7 είπαν ότι το ανώτατο όριο χρειάζεται ευρύτερη υποστήριξη και αμφισβήτησαν εάν μπορεί να είναι επιτυχές χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου.

Αξιωματούχος της G7 είπε ότι το μπλοκ έχει «την επιθυμία να δείξει ότι υπάρχει δυναμική σε αυτό», ενόψει της επιβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιφερειακού εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το εμπάργκο της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, αυξάνοντας τις παγκόσμιες τιμές αργού έως και 140 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από: Reuters

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.