Φυσικό αέριο: Πρόθυμη να βοηθήσει την ΕΕ η Νορβηγία

©EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Οι αξιωματούχοι της Νορβηγίας εμφανίστηκαν σήμερα πρόθυμοι να βοηθήσουν την ΕΕ να αντιμετωπίσει την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Εκπρόσωποι της Νορβηγίας δήλωσαν ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της. Πρόσθεσαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαχειριστεί την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, δημιουργώντας την ανάγκη για επείγουσες προτάσεις για την προστασία νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου» είπε ο πρωθυπουργός, Jonas Gahr Stoere σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με εταιρείες φυσικού αερίου.


Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου κατά 250% ενίσχυσαν τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά δημιούργησαν προβλήματα στις ενεργειακές εταιρείες. Η Νορβηγία αναμένεται να παραγάγει περίπου 122 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% από το 2021.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία.

Οι εταιρείες ενέργειας δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τις αντισυμβαλλόμενες πλευρές. «Στο σημερινό επίπεδο τιμών είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους περισσότερους ιδιώτες παίκτες. Έτσι, από τη μία πλευρά είναι ζήτημα μηχανισμών τιμολόγησης και από την άλλη ζήτημα του πώς τα κράτη και οι εταιρείες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να λύσουν αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Oeyvind Eriksen, πρόεδρος της Aker BP.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει λύση, «αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι είδους θα είναι αυτή η λύση».

Η Equinor, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Πέμπτης «χρήσιμη».

Όπως δήλωσαν αμφότερες οι πλευρές Νορβηγία και ΕΕ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική ομάδα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.