Φυσικό αέριο: Άνοδος της τιμής άνω του 30% μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1

©EPA

Αύξηση έως και 35% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, αφότου η Gazprom σταμάτησε επ’ αόριστον τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1.

Η Gazprom είχε κλείσει τον Nord Stream για τρεις ημέρες για εργασίες συντήρησης, όμως Παρασκευής ανακοίνωσε ότι ο αγωγός δεν θα ανοίξει το Σάββατο, καθώς διαπιστώθηκε διαρροή.

Η εξέλιξη εντείνει τις ανησυχίες και σύμφωνα με το Bloomberg, καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας τον χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασαν το 30% κι έφτασαν έως και το 35%. Το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία ενισχύεται κατά 26%, στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενεργειακή κρίση: Οι λύσεις που βάζουν στο «τραπέζι» οι «27»

Τα μάτια είναι στραμμένα στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Μόσχα ισχυρίζεται πως εξαιτίας των προβλημάτων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν την Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού. 

Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.«Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η Siemens Energy πρέπει να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου για τη συντήρηση της τουρμπίνας. «Όλοι οι όροι του συμβολαίου συντήρησης έχουν παραβιαστεί κατάφωρα, οι όροι για τη μεταφορά αυτού του εξοπλισμού έχουν παραβιαστεί», τόνισε ο Νόβακ. Η Siemens Energy απάντησε ότι δεν της έχει ζητηθεί να προχωρήσει στη συντήρηση της τουρμπίνας.

Σύμφωνα με έγγραφο του Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να λάβουν επείγουσα «πανευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή στήριξης». Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης,

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.